Hiphop-valokuvia käynyt katsomassa ennätysmäärä ihmisiä – enää tämä viikko aikaa!

Chi Modun näyttelyn viimeinen viikko käynnissä.

Notorious BIG standing in front of the former World Trade Center buildings in NYC - This photo is from the Defining Years of Hip-Hop 1990-2000. (Photo by Chi Modu/diverseimages)
Chi Modu

Chi Modun valokuvanäyttely Uncategorized on rikkonut Vantaan taidemuseo Artsin kaikki aiemmat kävijäennätykset. Näyttelyn on käynyt katsomassa yli 7000 ihmistä, joista nimekkäin lienee itsekin seinälle pariin otteeseen ripustettu Nas.

Modu toimi hiphop-lehti The Sourcen valokuvaajana 1990-luvulla, mutta päätyi myös monen räppärin luottokuvaajaksi. Hänen kuvansa tulivat tutuiksi tuoreeltaan myös Suomessa sekä lehden sivuilta että levyjen kansista.

Näyttelyn toinen kuraattoreista, Paleface, kertoi taannoisessa haastattelussamme, että ”kuolema on kuvissa vahvasti läsnä ja kuvien massiivinen koko voimistaa sitä fiilistä”.

Monen Modun kuviin taltioidun räppärin katse on paljonpuhuva: itsensä kovettanut nuori mies, joka on valmis tekemään mitä vain selviytyäkseen. Katso esimerkiksi parikymppistä, mutta kylmäävän ilmeetöntä Snoop Doggy Doggia. Hän on onneksi elävien kirjoissa edelleen, toisin kuin moni kuvien räppäreistä.

Osa teoksista on kuin pahaaenteileviä: The Notorious B.I.G. katsomassa alaviistoon World Trade Center -kaksoistornit taustallaan, 2Pac keskisormet pystyssä ja selkä maailmalle käännettynä. Artsin sali muuttuu kryptaksi, kun edesmenneet artistit tuijottavat valtavan kokoisista teoksista: Wu-Tang Clanin Ol’ Dirty Bastard, Mobb Deepin Prodigy, Gang Starrin Guru, Eazy-E.

Uncategorized on aikakapseli ajalta, jolloin hiphop oli kapinallista, vaarallista, kiehtovaa ja edistyksellistä. Silloin räppilehden sivuille painetut kuvat yhdessä uuden, uhmakkaan musiikin kanssa tekivät yhtä suuren vaikutuksen, kuin viisimetriset teokset pari vuosikymmentä myöhemmin Artsin seinillä. Konteksti on vaan eri: nyt ne ovat ikoneja, he ovat legendoja.

Chi Modu – Uncategorized on avoinna 1.9. asti Vantaan taidemuseo Artsissa. Näyttelyyn on ilmainen sisäänpääsy.