Hittikaruselli 5/13: Editors, Jex Thoth, Loost Koos, Sini Sabotage, Dillinger Escape Plan…

26.06.2013

Rumban päätoimittaja Teemu Fiilin ja avustaja Mervi Vuorela kuuntelivat alkukesän uutuusbiisejä ja pistivät ne sulavasti nippuun.

Kuva: Vuokko Salo

Jex Thoth: Keep Your Weeds
2000-luvun okkultistisen rockin eturintamaan kuuluva Jex Thoth julkaisee kesäkuussa toisen pitkäsoittonsa Blood Moon Rise. Doom metalia ja Altamont-henkistä hippipsykedeliaa yhdistelevän bändin ensisingle Keep Your Weeds ei kuitenkaan edusta sitä soundia, mitä yhtyeeltä on totuttu kuulemaan. Onko tämä hyvä vai huono asia?

MV: Biisin nimi on mahtava statement okkultistihörhöjen pilvenpössyttelyä kohtaan. Musiikkikin on raukeampaa kuin Jex Thothin edellisellä levyllä.

TF: Biisin alkuosan perusteella tämä voisi olla Lana Del Reytä. Tulee mieleen 1960-luku ja Chris Isaak. Chrisillä ei tosin olisi näin isoja kitaroita.

MV: Jex Thoth näyttäisi tehneen saman tempun kuin Devil’s Blood ekalla levyllään. Black Sabbath meets Jefferson Airplane -tyylinen soundi on vaihtunut maalailevammaksi ja jopa pehmeämmäksi.

TF: Melodiassa olisi ainekset Nightwish-tyyliseen klassiseen rockballadiin, mikä tosin Jex Thothin kohdalla ei – luojan kiitos – taida olla vaihtoehto.

MV: Ei ainakaan näillä soundeilla. Diggaan tästä äänimaailmasta tosi paljon juuri tuhnuisuuden takia. Etenkin skittasoundi on mahtava.

TF: Tuotanto on hyvällä tapaa epävirtaviivainen. Rummut kolisevat jossain ihan eri suunnassa, ja yleissoundi on tosi pahvilaatikkomainen mutta silti autenttinen. Parasta tässä biisissä on silti yllätysmomentti. En olisi ikinä odottanut Jex Thothilta näin klassista biisiä.

Sini Sabotage: Levikset repee feat. VilleGalle
Cheekin ja JVG:n levyillä vieraillut ja Brädin kiertue-dj:nä toiminut Sini Sabotage tuo virkistävää vaihtelua Suomen miehiseen hiphop-skeneen. Youtube-julkaisuillaan huomiota herättänyt nainen teki viime vuonna suomenkielisen coverin Azealia Banksin 212:sta ja julkaisee nyt oman biisin, joka kuulostaa Azealia Banksilta. Kappaleen ovat tuottaneet JS16 ja DJPP.

TF: Uskoisin, että tästä tulee iso kesähitti Raumanmeren juhannus -kansan keskuudessa. Biisin nimikin kuulostaa ihan mainostoimiston keksimältä.

MV: Eiköhän tällä ainakin yhdet sponsorifarkut irtoa. Biisi täyttää kaikki massahitin ainekset: se on yksinkertainen, tarttuva ja ärsyttävä. Ehkä Sini Sabotage olisi pitänyt lähettää Suomen euroviisuehdokkaaksi.

TF: Sini osaa räpätä hyvin, vaikka hänen äänessään ei ollut kauheasti tehoa, kun hän veti biisin livenä tv:ssä.

MV: Mistä se muuten johtuu, että kaikki suomalaiset naisräppärit kuulostavat Mariskalta?

TF: Luulen, että tässä on kyse samasta ilmiöstä kuin 2000-luvun alussa, jolloin Fintelligens tuli kehiin. Sen jälkeen kaikki räppärit kuulostivat parin vuoden ajan joko Elastiselta tai Iso H:lta. Mariska on helppo ja ilmeinen vaikute.

MV: Tavallaan tälle biisille on helppo nyökytellä, koska se on niin rehellisesti aivotonta bileräppiä ilman katu-uskottavuuspaineita.

TF: Nimenomaan, vastaavaa on tehty paljon huonomminkin. Harmittaa vain, että biisistä on puolet pelkkää kertosäettä. Biisiin olisi hyvin mahtunut vielä kolmaskin säkeistö noiden ainoiden Sinin ja VilleGallen värssyjen perään.

MV: Ilmeisesti ideat ovat loppuneet kesken, koska mukaan on otettu tuo Petri Nygård -henkinen nostatusväliosa.

TF: Odotan mielenkiinnolla, millaista kamaa Sini Sabotage tulee jatkossa tekemään.

Lisää luettavaa