Holly Herndonin kanssa yhteistyötä tehnyt Jenna Sutela sai Suomen merkittävimmän mediataiteen palkinnon

Vuosittain jaettavan 15 000 euron arvoisen AVEK-palkinnon pokkasi kansainvälisesti tunnettu taiteilija Jenna Sutela.

Suvi-Tuuli Kankaanpää

Vuoden 2020 AVEK-palkinnon sai kansainvälisesti tunnettu taiteilija Jenna Sutela, joka tutkii taiteessaan tekoälyä ja lajien välistä vuorovaikutusta. Hän työskentelee monipuolisesti audiovisuaalisten teosten, veistosten ja esitysten parissa.

AVEK on vuosittain jaettava 15 000 euron arvoinen tunnustus luovasta työstä.

”Olen kovin otettu tästä mediataiteen tunnustuksesta. Tuki luo tilaa kokeelliselle, riippumattomalle tekemiselle. Käytän tuen harkiten, suhteessa ja osallistuen muuttuvaan maailmaan, ympäristö- ja tasa-arvokysymykset keskiössä”, Sutela sanoo.

Sutela yhdistelee taiteessaan teknologiaa, biologiaa ja mystiikkaa. Palkintoraati vakuuttui Sutelan tinkimättömän kokeilevasta taiteesta, jossa yhdistyy hienostunut visuaalisuus ja kiinnostavat tarinat. Teokset tutkivat posthumanismia ja tekoälyn rajoja, pureutuen myös eettisiin kysymyksiin.

Rumban lukijoille Sutela saattaa olla tuttu myös yhteistyöstään Holly Herndonin kanssa. Sutela ja Herndon ovat tutustuneet kotikaupungissaan Berliinissä. Sutela kirjoitti sanoitukset Herndonin viimevuotisen Proto-albumin kappaleelle Extreme Love.

”Kappaleen tarina käsittelee ymmärrystä itsestä osana laajempaa ympäristöä, haastaen ihmiskeskeisen ja individualistisen ajattelun. Tarinan kertoo Ancestor+ -nimisen makro-organismin nuori jäsen, yksi tämän tulevaisuuden ekstremofiilisen elämänmuodon useista äideistä”, Sutela kertoi taannoin Rumballe.

”Teksti heijastelee aiheita, joita käsittelen taiteellisessa työssäni. Tekemiseni keskiössä ovat viime aikoina olleet muun muassa koneoppiminen sekä lajienvälinen kommunikaatio ja symbioosi.”

Kappaleella tarinan lukee Herndonin siskontytär.