Hussa ei tarvitse kenenkään hyväksyntää – haastattelussa debyyttialbuminsa julkaissut räppäri

Hussa julkaisi debyyttialbuminsa.

Toni Hemmilä

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin nousevia ja potentiaalisia nimiä. Jutussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten artistin polulle ikinä päädyttiin. Edellisessä osassa oli Kasperg, sen löydät täältä.

Tällä kertaa vuorossa on Hussa, joka tuli tyylillä sisään suomiräpin maailmaan. Räppäri julkaisi Youtube-videoita, joilla kuultiin sekä hänen omia soundejaan, että versioita muiden esittäjien kappaleista. Yksi näistä videoista oli yhteisteos Ahtin kanssa, josta uutisoimme näin:

”Sitten nopea katsaus tulevaisuuteen – näistä kahdesta suomiräppäristä kuulet jatkossa varmasti lisää”

Tällä hetkellä Ahti on kiinnittetty Monspille, jonka alla hän on julkaissut kolme sinkkua. Hänen haastattelun löydät täältä.

Hussan ura on edennyt myös ja räppäri on juuri julkaissut Tuntematon-debyyttialbuminsa Tasoilla. Tätä ennen häneltä on saatu 8-ep. Albumilla ei kuulla ensimmäistäkään vierailijaa, vaan artistia kuullaan täysin omalla äänellään. Rumba haastatteli nuorta räppäriä, joka kertoo musikaalisesta taustastaan, tuottamisesta muille artisteille ja siitä millaisen levyn hän teki.

Mikä soi napeissa just nyt?
”Kuuntelen ja seuraan yleisesti tällä hetkellä jenkkimusiikkia hip-hopista poppiin ja popista rnb:hen. Muun muassa Polo G on tällä hetkellä tosi kova. R’n’b -puolelta fiilailen 6lackia ja pop-maailmasta esimerkiksi Selena Gomezilla on kovia juttuja.”

Mist sä tuut?
”Mä oon 19-vuotias laulaja-lauluntekijä, tuottaja ja artisti Lahdesta. Kiinnostus musiikkia kohtaan heräsi omalla kohdallani yläasteaikoina. Pääsin kontaktiin Henri Lanzin kanssa ja kävin hänen studiollaan tekemässä musaa ja tuottamassa biisejä muille artisteille.”

”Sitten yhtenä päivänä sain ajatuksen tehdä remixejä ja päätin lähteä toteuttamaan sitä täysillä. Tein valitsemiini remix-biiseihin biitit uusiksi, äänitin ja laitoin oman soossini siihen – sitten kaikki vaan niin sanotusti räjähti. Sen jälkeen olin vähän kaikkien radarissa, kävin siellä ja täällä. Tapasin myös Mikael Gabrielin ja sitä kautta päädyin Tasoille ja Universalille. Nyt olen tässä.”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.
”Kiinnostuin räpistä ala-asteella. Kuuntelin jotain räppibiisiä kajarista ja sit mun broidi muistaakseni sanoi, että ’räppiä on vitu helppoo tehä et ei siihe tarvii mitää skillii’. Se vähän niinkuin sytytti sen liekin ja halusin vaan testailla musiikin tekemistä.”

”Oli vähän aina sellainen kutina, että se voisi olla ihan leija, kun oli myös jengiä ympärillä, ketkä aina välillä räppäili ja teki musaa. Siitä se kai sitten lähti. Onnekseni mulla oli asia mikä aiheutti suurta intohimoa, eikä tullut juoksenneltua ympäriä kaupunkia tekemässä tyhmiä juttuja.”

Musiikillinen esikuvasi?
”No jos on pakko sanoa yksi, niin varmaan Logic silloin kun sen debyyttialbumi Under Pressure tuli pihalle. Se oli kyllä sellainen mitä tuli luukutettua koko ajan ja sen vaikutuksen varmasti kuulee myös omasta räppisoundistani. Aina mulla on ollut sellainen tuttu ja turvallinen lista, mihin kuuluu muun muassa J. Cole, Kendrick Lamar, Drake, Logic ja Nas.”

”Sanoisin, että mun musa on vähän kuin noiden artistien viisaudet ja lyriikat yhdistettynä nykyaikaiseen trap-soundiin tai mitä milloinkin haluaa tehdä. Nykyään saan vaikutteita ihan kaikkialta ja siksi myös muunlainen musiikki räpin lisäksi kiinnostaa.”

Albumi?
”Levy on tarina mun koko elämästä tähän pisteeseen asti ja käytännössä avaa vähän jengille minkälainen mä oon ja mitä oon käynyt läpi. Levy käsittelee kokonaisvaltaisesti mielenterveysongelmia ja niitä asioita, mitkä voi laukaista ahdistuneet fiilikset ja paniikkikohtaukset.”

”Samalla albumi on aikajana omasta elämästä syntymästä tähän hetkeen. Levy on ollut työn alla noin kolmisen vuotta, eli aika hissukseen tätä on kasattu. Levyllä on sekä vanhoja että uusia biisejä, koen että kokonaisuus representoi parhaiten sitä kuka mä olen.”

Tuotanto?
”Tuotannot on mun juttu, aloitin sen heti kun ylipäätään rupesin tekemään musiikkia. Mulla ei ollut frendejä jotka olisivat tuottaneet, eikä myöskään varaa ostaa studioaikoja tai biittejä. Olen tuottanut myös oman levyni, siinä apuna on ainoastaan ollut Tido.”

”Muille artisteille tuottaminen on siistiä, kun pääsee tekemään jotain muutakin kuin ’omaa soundia’ ja samalla myös omien mukavuusalueidensa ulkopuolelle. Oman albumini lisäksi on myös tuotantopuolelta tulossa ulos musiikkia tämän vuoden aikana. Olisi siistiä päästä tuottamaan jollekin toiselle artisti albumi alusta loppuun.”

Supervoimasi?
”Ehkä se, että pystyn tekemään musani kokonaan itse. Olen vaan oma itseni, teen sellaista musiikkia kuin haluan, pukeudun niin kuin haluan, enkä hae mitään hyväksyntää keneltäkään.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?
”Uskoisin, että se olisi se tietynlainen ”out of the ordinary” -soundi, jossa laulu, räppi, släpperit biitit ja puhuttelevat lyriikat yhdistyvät.”