”Nyt ilman, että mietin mitä sen pitäisi olla, niin vaan teen musiikkia” – haastattelussa Kasperg

Kasperg julkaisee pian Luvattu-ep:n.

04.07.2020

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin nousevia ja potentiaalisia nimiä. Jutussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten artistin polulle ikinä päädyttiin. Edellisessä osassa oli Ina, sen löydät täältä.

Tällä kertaa vuorossa on Kasper Granroth eli Kasperg, joka julkaisee heinäkuussa Luvattu-ep:n. Eilen hän julkaisi Lose Me -singlen kyseiseltä ep:ltä.

Elektronista musiikkia Kasperg-nimellä tekevä Granroth kuvailee oman tuotantoaan sellaiseksi, joka heijailee häntä ihmisenä. Hyväntuulinen ihminen, tekee hyvän olon ja tuulen, melodista, rytmikästä ja iloista musiikkia.

Granroth on monessa mukana. Hän toimii Alman rumpalina, pyörittää omaa Lost Favourite -levy-yhtiötä ja hiljattain julkaisi uutta musiikkia Elite Tennis Club -duon riveissä. Lisäksi hän muodostaa yhdessä Muminin kanssa Issa Vibe – dj-kollektiivin.

Rumballe hän kertoo niin musikaalisesta taustasta kuin tulevaisuudesta. Mikä innosti nuoren espoolaisen aikoinaan rumpujen soiton pariin ja mikä häntä inspiroi musiikin tekijänä nyt? Kasperg:n Instagram-tilin löydät täältä.

Mikä soi napeissa just nyt?
”Sellainen biisi kuin Never Stop Refix, tuottaja-artistilta nimeltään P*nut. Hän on brittiläinen tuottaja, joka asuu Berliinissä. Teimme yhteistyötä jonkun verran ja hän nyt alkoi julkaista omaa musaa pitkästä aikaa. Ekassa sinkussa mikä tuli nyt ulos on niin hyvä fiilis, että se on soinut loopilla viime aikoina.”

”Pidän Spotifyssa Favorites by Kasperg -soittolistaa, mikä toimii siten, että aina kun löydän uuden biisin mikä soi napeissa, niin sitten laitan sen sinne ykköseksi. Ihan sama minne menen tai mitä teen, niin se on helppo laittaa soittolista soimaan ekasta biisistä. Tuo Never Stop on nyt soinut napeissa.”

”Aloin tekemään yhteistuotantoja kyseisen tuottajan kanssa ja hänen tuotantotavalla on suuri vaikutus mun tuotantoon. Tulen itse niin läppärisofta-ajalta, että kaiken voi tehdä läppärillä. Yhtäkkiä kun onkin studiossa missä on analogikamaa, luovuus pääsee esiin eri tavalla.”

Mist sä tuut?
”Olen syntynyt Espoossa ja kasvanut ympäri pääkaupunkiseutua. Vuodesta 2016 lähtien olen ollut paljon Berliinissä – löysin sieltä itseni tekemästä ja tuottamasta musiikkia. Olen soittanut Alman bändissä rumpuja, mikä on pitänyt mua paljon ympäri maailmaa. Esimerkiksi viime vuonna oli enemmän matkustuspäiviä, kuin sellaisia että voisi olla himassa.”

”Päädyin soittamaan rumpuja siten, että näin Hellacoptersin esiintyvän Jyrki-TV:ssä, mikä on varmaan ollut vielä playback-keikka. Silloin olen ollut varmaan 5- tai 6-vuotias. Ilmoitin mun vanhemmille, että musta tulee rumpali. Olin jotenkin sen ikäisenä onnistunut synttäri- ja joululahjarahoista säästämään pätäkkää sen verran, että pystyttiin lähtemään rumpuostoksille. Sitten sain sellaisen ekan pikkusetin 2000-luvun alussa.”

”Mutsi ja faija ei ole ammattimuusikoita, mutta musikaalisia. Meillä on ollut piano ja kitara himassa. Sitten niitä ja omia rumpuja rämpyttämällä on laajentunut musikaalisuus. Olen sitten myöhemmin päätynyt tuottamaan, säveltämään ja kirjoittamaan.”

”Pitkään soitin rumpuja indiebändissä kuin Constables, jonka kanssa rundattiin pitkään. Alman bändiin ja musical directoriksi päädyin, kun hänen sen aikainen a&r Andrei Kipahti pyysi mua siihen vetämään bändiä. Sitten tehtiin eka keikka Flow’ssa 2016 ja siitä lähti sellainen neljän vuoden kiertue käyntiin. On kyllä ollut ilo ja kunnia tehdä töitä Alman ja hänen tiimin kanssa. On ollut siistiä saada tuoda omalla osaamisella kortensa kekoon siihen livekokoonpanoon.”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.
”Olen julkaissut mun oman ekan sinkun varmaan 2012 Soundcloudiin. Se tapahtui siksi, kun olin siinä indiebändissä rumpalina ja tykkäsin siitä meiningistä sikana, mutta jotenkin koin suuren tarpeen ilmaista itseäni vielä jotenkin vapaammin. Kun bändissä tehdään biisejä, niin se on tosi sidonnaista siihen bändin soundiin ja mitä muut pojat haluaa. Kun on yksi neljäsosa bändistä, niin sananvaltaa biisien rakentamisessa on vähemmän.”

”Joskus 2009 innostuin paljon elektronisesta musiikista ja käytin hypemachinea ja seurasin musiikkiblogeja, menin ihan musafriikiksi. Sitten hokasin, että nää tekee läppärillä musiikkia ja mullakin on läppäri, että voisin varmaan alkaa tehdä omaa kamaa. Hoidin itselleni Logic 9:n ja pari vuotta myöhemmin olikin oma biisi Soundcloudissa. Elektroninen musiikkiura lähti siitä.”

”Ekat biisit bongattiin Soundcloudista brittiläisen levy-yhtiön toimesta ja ne julkaisivat ekan sinkun. Yhtäkkiä mulla oli oma levy-yhtiö ja julkaisin musiikkia sen kautta. Jotenkin se artistihomma tuli luonnollisesti, että rumpalista kasvoin siihen. Nyt on tulossa musiikkia millä pystyn ilmaisemaan itseäni vielä enemmän, kuin olisi ollut tuottajana tai biisin kirjoittana. Materiaalia, jossa soitan itse kaikki soittimet ja laulan myös. Se on erillään Kasperg-projektista.”

”Oman levy-yhtiön tarkoituksena oli alkuun julkaista omaa taidetta, mutta nyt on ensimmäinen artistikiinnitys tehty ja kyseessä on nuori suomalainen tuottaja-dj kuin Palma (Alec Palmroos). Tuotamme tällä hetkellä hänen debyytti-ep:tä. Artistikiinnityksiä tulee jatkossa enemmän ja enemmän, sitten kun oma ep on saatu julkaistua.”

Musiikillinen esikuvasi?
The Beatles, jos pitää sormella yhtä artistia tai bändiä osoittaa. Mutsi ja faija on kovia diggareita ja kun olen kasvanut pikkupoikana, niin se on ollut tosi paljon The Beatlesin kuuntelua himassa. Ja kun on kehittynyt tuottajana ja artistina siihen pisteeseen, että pystyy ilmaisemaan itseään vapaammin, niin huomaan soundin ihannoivan paljon The Beatlesin 60-luvulla aloittamaa soundia.”

”Bändiprojektissa se kuuluu vielä selkeämmin, kuin tässä elektronisessa musiikissa. Siinä palataan klassisen popin juurille.”

Supervoimasi?
”’OneLove’ – yhtenäisyyden ja rakkauden tunne kaikkiin eläviin olentoihin tällä planeetalla on mun supervoima.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?
”Veikkaan, että se on hyvät melodiat ja mielenkiintoiset rytmit. Yritin nuorena hirveästi tehdä musiikkia, mitä oli jo olemassa ja nuorena ihmisenä kun kasvaa nyky-yhteiskuntaan, niin on paljon epävarmuutta ja haluaa tavoitella jotain mitä jollain muulla on. Nyt ilman, että mietin mitä sen pitäisi olla niin vaan teen musiikkia. Silloin siitä tulee jotain aitoa ja sellaista ennenkuulumatonta, että oikeasti luot taidetta, etkä vaan yritä kopioida.”

”Kyllä se uniikki soundi ja tyyli on sellainen, mihin rakastua.”

Lisää luettavaa