”Yritän sanoa tämän mahdollisimman nöyrästi, mutta…” – haastattelussa huippulupaus Ahti

Ahti on potentiaalinen nimi.

01.02.2020

Rumba aloittaa uuden juttusarjan, jossa nostetaan esiin nousevia ja potentiaalisia nimiä. Juttusarjassa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten artistin polulle ikinä päädyttiin.

Ensimmäisessä osassa on vieraana Ahti, jota voi pitää yhtenä räpin uuden sukupolven mielenkiintoisimmista nimistä.

Ahtin kohdalla kiikareita ei kannata suunnata vain hänen terävään flow’hun, vaan myös siihen mitä räppäri suustaan päästää. Ahtin pelinavauksena toiminut Greta oli esimerkki siitä mihin räppäri pystyy.

Jenkkikollega J. Colen mieleentuovalla tyylillä räppäri onnistui käsittelemään yhtäaikaa niin ilmastonmuutosta, syrjäytymistä kuin omien unelmien tavoittelua. Se on vain kuulijasta kiinni, miten biisiä lähestyy.

Lue alta kuka Ahti on ja tsekkaa valikoidut musavideot.

Moi, Ahti! Mikä soi napeissa just nyt?

”Kotimaisen musiikin saralla ehdottomasti Costee. Costeen tyyli on mielestäni tosi tuore, enkä muista, että kukaan muu olisi tehnyt tuollaista musiikkia noin hyvin.”

”Tällä hetkellä kiinnostavimpia kansainvälisiä artisteja on mielestäni Faouzia. Ihan erilainen laulusaundi, kuin muilla. Uskomaton ääni ja muutenkin tosi makea hahmo.”

Mist sä tuut?

”Olen 20-vuotias, kotoisin Porvoosta, mutta hiljattain helsinkiläistynyt!”

”Teen melodista rap-musiikkia. Olen aloittanut noin kolme vuotta sitten omien biisien julkaisemisen ja niiden kautta (Maanantai sessarit) minut löydettiin ja kiinnitettiin Warnerille / Monspille. ”

”Musiikki ollut elämässä vahvasti läsnä, niin kauan kuin muistan. Olen soittanut viulua pitkään, soitin sitä Porvoon musiikkiopistossa aika monta vuotta. Äiti on pianisti ja pianonopettaja, sitä kautta olen soitellut myös pianoa jonkin verran. Tykkään soittaa kitaraa ja rumpuja, niissä olen toki vielä aika aloittelija.”

”Olen laulanut aina jonkin verran ja tykkään että minunkin biiseissä on laulua. Käytännössä en ole ikinä soittanut bändissä, mutta tämän hetkisessä livekokoonpanossa on paljon elävää musiikkia. Livenä tulee muun muassa kitara, rummut ja piano.”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.

”Käytännössä kaikki lähti aika vahingossa. Isoveljeni teki biittejä ja räppäsi itsekin. Aloin kirjoittaa niihin (biitteihin), koska hänkin teki niin. Siitä syttyi kipinä oman musiikin tekoon, ja siitä asti olen vain tehnyt ja nyt ollaan tässä.”

”Ei missään vaiheessa ollut sellaista hetkeä, että haluan artistiksi, vaan tuntuu, että tehnyt sitä mitä haluan ja alkanut julkaisemaan biisejä.”

”Sitten kappaleet ovat saaneet hyvän vastaanoton ja porukka on tykännyt. Se on ruokkinut motivaatiota ja inspiroinut entistä enemmän.”

Musiikillinen esikuvasi?

Avaimen Punainen tiili oli ainakin aika lähellä ensikosketustani räppiin. Tykkään siitä, että taiteella voidaan ottaa kantaa sellaisiin asioihin mistä ollaan huolissaan.”

Eminem ei ollut ikinä minulle niin sanottu lapsuuden sankari, eikä minulla tainnut olla sellaisia omia vanhempia lukuun ottamatta. Ulkomaisista artisteista olen kuitenkin eniten kuunnellut Eminemiä.”

Supervoimasi?

”Teen oman näköistä musiikkia omalla tavallani. Uskon että se on jokaisen artistin oma supervoima.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?

”Yritän sanoa tämän mahdollisimman nöyrästi, mutta rakastuisin varmaan tyyliini räpätä ja siihen, miten flow virtaa koko ajan eteenpäin.”

”Toinen asia varmaan olisi se melodisuus ja että haluan puhua asioista, enkä joka biisillä käy läpi illan baarireissua tai eroa ensirakkaudesta. Tykkään siitä, että biisejäni voi kuunnella ja tarkkailla monesta eri kulmasta ja että niiden sisältä löytyy monta eri tarinaa.”

”Yleensä jos koen, että taiteella voi olla vaikutusta johonkin asiaan, niin haluan puhua siitä. En ole lokeroinut aiheita mihinkään vaan puhun juuri siitä mistä haluan. Minun biiseissä voi olla myös jotain kätkettyjä juttuja, joita tosi moni ei tajua ja sekin on siistiä.”

Lisää luettavaa