”Huumeet eivät myy itse itseään!” – ja muutama muu kuunteluvinkki

2 Chainz, Mitski ja Animal Collective – kuuntele ainakin nämä tänään ilmestyneet albumit.

04.02.2022

Otsikon lainaus on peräisin 2 Chainzilta. Atlantalaisräppäri julkaisi tänään seitsemännen albuminsa. Vuoden toistaiseksi parhaalla levyn nimellä paiskattu Dope Don’t Sell Itself on tusinan verran biisejä asioista, joista 2 Chainz on tottunut puhumaan: huumekaupasta, rahasta, seksistä, väkivallasta ja sen vastustamisesta. Uutta näkökulmaa väläytellään muutamaan otteeseen: perhe on paras. Kuuntele ainakin vanhan koulun atlantalaisträppiä edustava Million Dollars Worth of Game, mahtipontinen 10 Bracelets ja strippiklubibängeri Pop Music.

Mitskin kuudes albumi, Laurel Hell, lienee talven paras indiealbumi. Kulttisuosiosta indietähdeksi nousseen artistin julkisuuskuvan ongelmallisuutta ja musiikkibisneksen raadollisuutta sekä pakahduttavaa tyytymättömyyttä ja muita inhimillisiä ongelmia käsittelevä levy on tunteiden ristiaallokko: stadionluokan syntikkapopia seuraa tummasävyiset tunnelmoinnit, turtuneesta tyhjyydestä noustaan mahtipontiseen rikkinäisen rakkauden remontointiin. Koko levy soimaan.

Ehdin kuunnella Animal Collectiven Time Skiffs -albumin vasta kaksi kertaa, mutta bändin boomeroituminen läikäytti sydämessä jotain. Päättömiäkin kokeiluja tehnyt yhtye palaa ainakin henkisesti niihin tunnelmiin, joiden vuoksi olemme Animal Collectiveen rakastuneet: Merriweather Post Pavilion (2009) ja Strawberry Jam (2007) ovat mieleen tulevat levyt. Time Skiffsin tapauksessa sillä erotuksella, että nyt soittaa miltei telepaattisella yhteydellä toimiva porukka. ”Nämä miehet eivät tee virheitä musiikissa eivätkä elämässä”, kuten aikamme suurimmat tamperelaisajattelijat totesivat.

Lisää luettavaa