”Ihan kuin oltaisiin elokuvassa, mutta tämä on oikeaa elämää” – haastattelussa uransa toistaiseksi isoimpaan keikkaan valmistautuva Sexmane

Sexmane on valmistautunut tulevaan jäähallikeikkaan muun muassa ottamalla tatuointeja.

17.05.2024

Sexmane esiintyy lauantaina 18. toukokuuta Helsingin jäähallissa. The Final Sexshow -keikka antaa ilmiöksi nousseelle Sexshow-kiertueelle näyttävän lopetuksen.

Kolme albumia julkaisseelta Sexmanelta on tänä vuonna ilmestynyt yksittäisiä kappaleita. Hulluus saa mut huutamaan julkaistiin huhtikuun 19. päivä, ja sitä ennen kuultiin Hautajaiset-single yhdessä Gettomasan kanssa sekä Uuden Musiikin Kilpailua varten tehty Mania.

Tänään 17. toukokuuta taas julkaistiin niin ikään UMK:ssa kilpailleen Sara Siipolan Juostaan-biisi, jossa Sexmane vierailee.

Rumban haastattelussa Sexmane eli Max Sene kertoo uransa toistaiseksi suurimpaan keikkaan valmistautumisesta. Helmikuussa järjestyn UMK:n jälkeen Sene keskittyi musiikin tekemiseen ja elämiseen, mutta viikot ennen The Final Sexshow’ta hänen katseensa on ollut määrätietoisesti kohti jäähallikeikkaa.

Treenejä on ollut paljon, ja niinä päivinä, kun hän ei ole treenannut laulamista, hän on järjestellyt muuta keikkaan liittyvää, Sene kertoo.

”Olen tässä lupaillut Suomen kaikkien aikojen show’ta, ja sellaisen aion todella toteuttaa”, Sene sanoo. ”Siellä tulee tapahtumaan siistejä juttuja. Olen esimerkiksi aloittanut pianotunnit pelkästään tätä keikkaa varten.”

Ääripäistä pitävänä ihmisenä Sene on suunnitellut keikalle paljon räiskyviä elementtejä, mutta myös koskettavia ja rauhoittavia ohjelmanumeroita. Keikkaan valmistautuakseen hän on käynyt laulutunneilla ja kylmissä suihkuissa, tehnyt hengitysharjoituksia ja meditoinut.

”Ja ottanut tatuointeja”, hän virnistää.

Senen ympärillä on suuri tiimi, mutta hän on ideoinut ja suunnitellut itse koko esityksen.

”On pitänyt olla skarppi ja pysyä koko ajan aikataulussa, sillä tuossa on ollut aika iso paletti hallittavana. Nyt puhutaan viidestäkymmenestä tyypistä, joiden pitää olla oikeassa kohdassa oikeaan aikaan. Haluan, että kaikki osallistujat laittavat siihen 110 prosenttia itsestään. Se on prioriteetti numero yksi.”

Hulluus saa mut huutaman -single ilmestyi huhtikuussa. Kuva: Karim Awad

Keikkaa varten Sene aikoo lennättää paikalle ystävänsä Espanjasta, joka ohjaa hänelle hengitysharjoituksia ennen esitystä. Erilaisin läsnäolon metodein Sene haluaa varmistua siitä, että saa keikasta kaiken irti.

”Haluan tajuta lavalla, että mä todella olen siellä. Haluan elää sen hetken, nauttia ja fiilistellä, saada sen kokemuksen ja pitää sen muiston itselläni. Koska on tuo oikeasti aika iso juttu. Ei hirveän moni pysty tuollaiseen.”

Lauantain keikka tulee olemaan yhden aikakauden lopetus, sillä Sexshow konseptina on tullut päätepisteeseen.

”Aika moni tietää, että Sexshow on hallinnut Suomen live-puolta”, Sene sanoo. ”Se oli kivaa, ja keikat olivat vitun hyviä, mutta olen myös kasvanut artistina ja ihmisenä. Nyt tekemäni musiikki on erilaista kuin pari vuotta sitten. Se tarkoittaa sitä, että on mentävä kohti uusia juttuja.”

Senen suunnitelmissa on tehdä jatkossa asiat vielä isommin ja kunnianhimoisemmin. Hän kutsuu viimeksi kuluneita vuosia ”puuhasteluksi”.

Mutta pysähtyessään miettimään kaikkea, mitä hänen ympärillään tällä hetkellä tapahtuu, Sene toteaa olevansa kiitollinen.

”Tämä on oikeastaan ihan sairasta. Ihan kuin oltaisiin elokuvassa, mutta tämä on oikeaa elämää.”

Sexmane sijoittui Mania-biisillään UMK:ssa kuudenneksi. Kuva: Nelli Kenttä

Tällä hetkellä Sene kokee musiikin tekemisen ihanaksi ja innostavaksi, mutta on ollut myös aikakausia, kun artistin ura on tuntunut raskaalta. Sene kuvailee olevansa ihminen, joka ei tee asioita, jotka eivät aidosti kiinnosta häntä. Kun hän ei ollut henkisesti parhaassa terässä, musiikin tekeminen ei inspiroinut.

”Mutta tällä kertaa kävi niin, että se kipu kääntyi voimaksi ja toi entistä enemmän nälkää”, Sene sanoo. ”Yleensä kun sä menet paskaksi, niin sä joudut kasailemaan itseäsi ja samalla tutkiskelemaan niitä paloja, että mikä meni vituiksi. Kun saat itsesi uudelleen valmiiksi, luultavasti tiedät itsestäsi taas enemmän.”

Ennen viime kesän kiertueen alkamista Sene oli tehnyt neljässä kuukaudessa nelisenkymmentä keikkaa. Tempo oli niin nopea, että Sene kuvailee vetäneensä osan keikoista täysin sumussa.

”Jos mut nyt vietäisiin johonkin niistä keikkapaikoista, ja sanottaisiin, että sä olet ollut täällä, niin en uskoisi sitä. Mutta kesällä oli valoisampaa, ja hahmotin paremmin, missä olin milloinkin. On siellä ikimuistoisiakin hetkiä. Ainakin voi sanoa eläneensä.”

Viime vuoden Ruisrockia Sene kuvailee tähänastisen elämänsä parhaaksi päiväksi.

”Se keikka oli niin ihana, ja sen jälkeinen olotila myös.”

Senen viimeisin single ilmestyi huhtikuussa. Hän kertoo keskittyneensä Hulluus saa mut huutamaan -kappaletta tehdessään vain siihen, että kehittäisi omaa musiikillista tyyliään entistä parempaan.

”En ajattele yleisöä silloin kun teen biisejä. Kun kirjoitan laineja, niin en mä istu puhelin kädessä selaamassa Tiktokista, että mitä jengi puhuu musta. Jotkut haluaisivat vanhan og-Sexmanen bäkkiin, mutta ehkä fiksuimmat ovat tajunneet, että olen aina tehnyt musiikkia laidasta laitaan.”

Hulluus saa mut huutamaan liikkuu tuotannollisesti popin ja rockin maastossa, ja sanoitukset kuulostavat rehellisen itsereflektiivisiltä. ”Katon mun vanhoja kuvia, mietin et miten mä olin noin ilone, nykyään jokases kuvassa näytän silt et oisin tehny just rikoksen”, Sene laulaa.

”Pop-musiikki on monesti vähän sydämetöntä, koska se on niin kaavamaista”, Sene sanoo. ”Omassa tuotannossani tykkään siitä, että pyrin pysymään tietyllä tavalla raakana. Toki tuotanto on viimeiseen asti harkittua ja tehtyä, mutta vaikka se olisi popia, sen alta kuuluu mun keskeneräisyys.”

Uusia kappaleita on tekeillä, ja Senen neljäs albumi ilmestyy myöhemmin tänä vuonna. Hän kertoo, että tulee jatkossakin yllättämään kuuntelijansa, ja tulevat biisit voivat kuulostaa millaisilta tahansa.

”Paljon on asiaa ja elämä on kivaa. Olen mennyt itseeni ja kasvanut paljon henkisesti”, Sene kuittaa.

Lisää luettavaa