Ihmisten keittiöissä esiintynyt suomalaisartisti soittaa 10 tunnin soolokeikan

Tatu Rönkkö esiintyy URB 18 -festivaalilla Helsingissä ja valmistautuu soololevynsä julkaisuun.

Liam Harrison

Tatu Rönkkö on yksi Suomen kekseliäimmistä ja omaperäisimmistä lyömäsoittajista. Hän on yksi kansainvälisen indieyhtye Liiman perustajista, hän on kiertänyt maailmaa Play Your Kitchen -konseptilla soittamassa ihmisten keittiöistä löytyvillä asioilla ja hänen soittoaan kuullaan muun muassa Yonan tulevalla levyllä.

”Tatun kanssa on aina kivaa. Kaikki soittajani ovat yltiöpäisen lahjakkaita. Tatu on aina ollut sellainen, että häneen eivät päde samat säännöt kuin muihin. Hänellä on aina bileet käynnissä, ikään kuin hän olisi koko ajan jossain musiikkivideossa. Kun hän rupeaa soittamaan, hän rakastaa sitä täysillä”, Yona kuvailee Rönkköä Rumban numerossa 2/18.

Lukuisten muidenkin artistien, kuten Juhani Aaltosen, Auteur Jazzin ja Nils Frahmin levyillä soittanut Rönkkö julkaisee ensimmäisen sooloalbuminsa. Spheres ilmestyy 15. kesäkuuta muun muassa edellä mainittua Frahmia julkaisseen Sonic Pieces -levymerkin kautta.

”Kuin Aphex Twin soittamassa Konono No. 1:n kanssa suomalaisessa metsässä”, levy-yhtiön tiedotteessa kuvaillaan Rönkön albumia.

Spheresiltä on julkaistu kaksi näytekappaletta, alla oleva nimikkobiisi ja tämän linkin takaa löytyvä, Islajan laulama Tekoäly.

Varsinainen levynjulkaisukonsertti järjestettiin jo viime kuussa, mutta Rönkkö on mahdollista nähdä esiintymässä Helsingissä torstaina 7. kesäkuuta. Hän esittää City by Night -teoksensa Oranssin tiloissa Suvilahdessa kello 12–22. Kyllä, teos kestää kymmenen tuntia.

”Esityksen pitkäkestoisuus liittyy yön tempollisuuteen. Siihen, että yöllä asiat hidastuu. Kymmentuntisen esityksen kautta haluan kokeilla ja leikkiä ajatuksella, että esitys tilanteena hidastuu normaalia tuntia tai paria tuntia pidemmäksi. Silloin esityksessä ei ole enää samoja perinteisiä tempollisia raameja, tai ajallisia tai draamaan liittyviä odotuksia”, Rönkkö kertoo.

Esitykseen on vapaa pääsy eikä siellä ole pakko olla koko kymmentä tuntia: sinne saa tulla ja sieltä saa lähteä kuinka haluaa.

”Missä tahansa kaupungissa yöaikaan kaupungin äänimaailma muuttuu tosi radikaalisti. Helsingissä, jossa olen asunut kolmasosan elämästäni, mä olen ehkä tietoisempi ja herkempi äänten suhteen. Vaikka Helsinki on aika pieni kaupunki, tää on päivällä tosi paljon intensiivisempi kuin yöllä. Yöllä Helsinki jotenkin hiljenee täysin, tai niin mä ainakin luulin…”

City by Night -teoksen esitys on osa URB 18 -festivaalia. Tutustu tapahtuman ohjelmaan tarkemmin sen kotisivuilta.