Ikuinen vappu sai seuraajan — Leijonien pukukopissa soinut biisi on JVG:n seuraava hitti

Musiikkivideolla nähdään F1-legenda Mika Häkkinen.

JVG hyppäsi tuntemattomaan Ikuinen vappu -kappaleella. Mikäli et ole kärryillä biisistä, niin kannattaa ensin suunnata tänne.

Uusi single Frisbee sen sijaan on kaukana tuntemattomasta, itseasiassa se on hyvinkin tuttua JVG:tä. Kappaletta ovat olleet tekemässä Antti ”Rzy” Riihimäki ja Teemu Brunila. Samat tyypit Tarkenee-hitin takaa, joka esitteli toimivan duon JVG-yhteyksissä ensimmäisen kerran.

Monellakin tasolla koko kappale on eräänlainen huipentuma JVG:n uralla. Se luo toisinnon siitä, kun JVG teki ihan tosissaan läpimurron. Suomi voitti jääkiekossa miesten mm-kultaa vuonna 2011. Tuolloin vielä tuntemattomaksi luokiteltava yhtye sai toimia yhtenä ”kultaleijonien” juhlabändeistä. JVG sai todellisen lähtölaukauksen uralleen, jota oli aluksi kypsytelty lähinnä Youtube-suosion siivittämänä.

Duolla oli kahdeksan vuotta aikaa tehdä tuhoja ja vakiinnuttaa paikkansa yhtenä Suomen isoimmista yhtyeistä, kunnes Suomi voittaisi jälleen kiekossa kultaa. JVG oli jälleen yksi juhlabändeistä, mutta tässä tapauksessa noussut vielä isompaan asemaan. JVG oli lähettänyt kultajoukkueelle julkaisematonta tuotantoaan kuunneltavaksi kisoihin. Kyseessä oli juuri Frisbee, joka julkaistiin nyt singlenä.

Frisbeen JVG heitti ensikerran ilmoille myös tämän vuoden kultajuhlissa. Pelkästään paikan päällä oli kymmeniä tuhansia katsojia, tv-lukemat vielä siihen päälle. Harvalla yhtyeellä olisi mahdollisuutta päästä vetämään julkaisematonta materiaalia vastaavassa paikassa, etenkin joukkueen itsensä pyynnöstä. Kysymys kuuluu: voiko Suomi voittaa jatkossa mitään ilman JVG:tä?

Entäs se biisi?

Frisbee ei tuotannollisesti eroa siitä, mitä JVG:n biiseillä olisi voinut aiemmin kuulla, mutta lauluvetoisuus on kaikuja Ikuisesta vapusta. Kappaleen huoleton sanoma tuo mieleen Mustaa kultaa -albumin. Kappaleella kuultavat kuoro-osuudet luovat ilmavuutta, jota frisbee vaatii liidolleen. Biisi on kuin tehty kesäksi ja se pulppuaa samaistuttavia sanallisia koukkuja.

Vapauden perään kaihoavalla kappaleella mainitaan löyhästi niin kaamos, aikaiset aamut, kuin Honda Monkeylla ajaminen. Monkeylla JVG ”raidasi” jo debyytillään.

Vaikka Brunila toimittaa kertosäkeen, niin biisille on saatu pumpattua aivan todella isoa edm-soundia, siis niin isoa, että se voisi löytyä yhtä hyvin Aviciin tuotannosta. Siinä mielessä biisistä voi vetää yhtäläisyyksiä Ikuiseen vappuun. JVG tekee edelleen koko kansan soundia, sellaista jota ei välttämättä edes tarvitse tai voi syväanalysoida.

Frisbee toimii sinkkuna tässä vaiheessa hyvin. Ikuinen vappu ei ole kadonnut hittilistoilta vielä minnekään ja Frisbee liitää sinne sen seuraksi. Fakta on se, että samanlaisena pelin avaajana tämä ei toimisi. Frisbee on varma valinta, mutta ei vie Ikuisen vapun tavoin kaksikkoa äärirajoille. Rata / Raitti -levyä kappale kuitenkin avaa selkeästi. Levyllä tullaan näemmä kuulemaan JVG:tä kaikissa olomuodoissaan.

Allekirjoittanut veikkaa jo tässä kohtaa, että levystä tulee JVG:n tähän mennessä suosituin. Väylä on vapaa, nyt on painettava kaasua. Sitä myös painetaan ihan kirjaimellisesti. Uudella videolla vierailee suomalainen todellinen F1-legenda Mika Häkkinen. Katso video alta.