Indielevy-yhtiö ongelmissa: ’Jos emme pääse Spotifyyn takaisin, joudumme irtisanomaan väkeä”

Spotify on tätä nykyä jo tärkeä tulonlähde joillekin levy-yhtiölle.

Kaksi viikkoa sitten Spotify veti palvelustaan pois kaikki chicagolaisen Victory Records -indielevy-yhtiön tuotokset. Nyt Victoryn perustaja Tony Brummel on kertonut perjantaina työntekijöilleen kirjoittamassa sähköpostissa, että ellei hänen levy-yhtiönsä katalogi palaa takaisin suoratoistopalveluun mahdollisimman pian, hänen pitää vähentää levy-yhtiön henkilökuntaa ja potkia yhtyeitä pois rosterista.

Spotify veti viime kuussa pois Victoryn levyt palvelustaan rojaltikiistan vuoksi. Billboard-lehden laskelmien mukaan Spotify on velkaa Victorylle erilaisten rojaltien muodossa ainakin noin 23 000 dollaria. Tämä summa on kuitenkin vain noin neljännes kaikista rojaltimaksuista, mitä Spotifyn kaltainen suoratoistopalvelu maksaa Victoryn kaltaiselle levy-yhtiölle.

Kahden viikon aikana Victory ei ole saanut Spotify-tuloja lantin lanttia. Brummelin mukaan Spotify on kuukausia myöhässä myös muiden rojaltimaksujen kanssa. Victory toimii kotina Hawthorne Heightsin ja Taking Back Sundayn kaltaisille emoyhtyeille. Victoryn mukaan he eivät ole saaneet rojalteja yli 53 miljoonasta suoratoistokerrasta.

Monet suoratoistapalvelut ulkoistavat rojaltien maksun kolmansille osapuolille. Tämä aiheuttaa ongelmia, sillä oikea käsi ei aina tiedä, mitä vasen tekee. Joidenkin tietojen mukaan julkaisijoilta ja artisteilta jää tuloja saamatta jopa 25 prosenttia eri suoratoistapalveluilta erinäisten ongelmien vuoksi.

Spotifyn edustajan Jonathan Pricen mukaan ongelma on hyvin tiedossa kaikissa suoratoistopalveluissa, ja hekin haluavat ongelmaan ratkaisun mahdollisimman nopeasti.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Victory Records on hankaluuksissa rojaltien maksamisen kanssa. Victoryn yhtyeistä niin Thursday, Aiden kuin Hawthrone Heightsin ovat aikoinaan haastaneet levy-yhtiön oikeuteen maksamattomien rojaltien takia.