”Itsevarmuuteni on lisääntynyt, kun olen purkanut kovuutta ja ollut haavoittuvaisempi” – ensiesityksessä Mon-Salan musiikkivideo

Tänään ilmestyy musiikkivideon lisäksi Mon-Salan uusi ep.

26.11.2021

Debyytti-ep:nsä vuoden 2020 alussa julkaisseelta Mon-Salalta ilmestyy tänään sekä uusi musiikkivideo että ep. Artistilta on tämän vuoden mittaan kuultu singlet 9.5 sekä Hattaraa pt2, ja nyt ilmestyvä Näkemiin-ep yhdistää kappaleet osaksi suurempaa kokonaisuutta, joka osoittaa Mon-Salan muuttuneen.

”Uuden ep:n tekeminen oli ihan erilaista kuin edellisen. Mä olen muuttunut. MonSala on muuttunut. Näkemiin-ep alkaa sanoilla ’Säännöt ei päde enää’, mikä kuvaa ep:tä hyvin. Olen päästänyt irti monista ajatuksista ja säännöistä, joita olen itselleni joskus asettanut – siitä kuka olen, mitä saan tai pystyn tekemään. Että on ihan ok olla samanaikaisesti enkeli ja paholainen, runotyttö ja räppäri, kympin tyttö ja ikuinen sluibailija. Tämä ep kertoo itsevarmuudesta ilman kyynisyyttä tai kylmyyttä. Tämä on vaaleanpunaisia hattarapilviä, punaiseksi maalattuja kynsiä ja pitkään kaivattuja bileitä”, Mon-Sala kertoo.

Mon-Sala kertoi Rumban haastattelussa Playgroundin kautta ilmestyvän ep:n nimikkobiisiin kuvatun musiikkivideon teemoista ja taustoista, sekä avasi henkilökohtaisia prosessejaan.

Musiikkivideolla esiinnyt sekä enkelin että paholaisen roolissa. Miltä tuntui yhdistää nämä kaksi vastakkaista roolia ja tuoda niitä samanaikaisesti esiin? Miten näet kyseiset puolet itsessäsi?

”Enkeli-/demoni-teema on ollut mulle keino tuoda esiin omaa ja sitä kautta muidenkin ihmisten ristiriitaisuutta ja moninaisuutta. Mulla ainakin on useita rooleja, ja välillä ne ovat ristiriidassa keskenään. Vaikka yrittäisin supistaa itseni johonkin rooliin, se on todellisuudessa mahdotonta. Vaikka esimerkiksi vastustan väkivaltaa kaikissa muodoissaan, voin kuitenkin nauttia jostain väkivaltaviihteestä.”

”Huomaan, että olen pyrkinyt olemaan hyvä kaikilla elämän osa-alueilla – mutta sehän ei oikeasti ole mahdollista. Jossain kohtaa tajusin, ettei täydellisyyden tavoittelu toimi, joten pyrin tietoisesti tekemään asioita välillä puoliteholla, tai välttelen ainaista vastuun ottamista. Olen vasta vähän aikaa sitten löytänyt jonkinlaisen tasapainon tässä.”

”Toisaalta, koska haluan tehdä maailmasta paremman, olen välillä ylianalysoinut tekemisiäni. Mietin liikaakin, millaista kuvastoa jokin biisi luo ja millaista maailmaa se tekee. Se on myös yksi tapa, josta olen tätä biisiä kirjoittaessani yrittänyt päästä eroon. Ettei kaiken tarvitse olla ihan niin vakavaa, ja ettei ole yksin mun harteillani jokaisella biisillä kyseenalaistaa esimerkiksi naiseuden kuvastoa.”

Miten Näkemiin-musiikkivideo sai alkunsa? Mistä koko idea lähti ja millainen sen tekoprosessi oli?

”Mulla oli tosi selkeä tunnelma biisin visualisoinnille mielessä. Onnistuin selittämään sen auki kuvaajalle Liisa Hietaselle, joka herätti ideat eloon. Halusin visuaalisuuteen outoja elementtejä, pahaenteisyyttä ja hallinnan tunnetta esteettisesti miellyttävässä muodossa. Läheteltiin Liisan kanssa toisillemme sähköpostilla refe-kuvia ja -videoita ja moodboardeja edestakaisin, ja lopulta kokosimme niistä suunnitelman. Tietty myös biisin sanat ja tarina ohjasivat pitkälle valintojamme.”

”Videosta tuli super hyvä, koska meillä oli niin hyvä työryhmä. Videokuvauksiin oli minibudjetti, miniaikataulu ja minityöryhmä, mutta kaikki mukana olleet ylittivät itsensä. Olen tottunut siihen, että yritän projekteissa pitää kaikki langat omissa käsissäni. Tämä projekti oli senkin takia ihana, koska pystyin luottamaan siihen, että kaikki tuovat parhaan panoksensa. Mun ei tarvinnut huolehtia kuvauksissa muusta kuin omasta tontistani, eli hyvältä näyttämisestä.”

Mistä löydät rohkeutta tehdä asioita omalla tyylilläsi? Tuleeko itsevarmuus luonnostaan, vai onko sinulla keinoja, joilla rakennat sitä?

”Omalla tyylillä tekemiselle ei ole mun kohdallani koskaan ollut vaihtoehtoa. Aloitettiin mun siskoni (tuottaja Elo) kanssa tekemään musiikkia yhdessä puhtaasta tekemisen palosta, eikä me oltaisi varmastikaan silloin edes osattu matkia muita, vaikka oltaisi yritetty. Toisaalta sellaisen oman tyylin etsiminen on jatkuva prosessi, koska se kuka mä olen, muuttuu koko ajan.”

”Mulla on aina ollut aika kova ulkokuori, vaikka olen pohjimmiltani herkkis. Monesti kovuus saatetaan lukea itsevarmuudeksi silloinkin kun se tosiasiassa on vain itsevarmuuden puuttumisen paikkailua. Mun itsevarmuuteni on lisääntynyt nimenomaan sen jälkeen kun olen purkanut kovuutta ja yrittänyt olla haavoittuvaisempi ja avoimempi.”

”Epävarmuuden hetkillä toistelen, että mulla on kaksi vaihtoehtoa: tehdä jotain ja mahdollisesti epäonnistua, tai olla tekemättä mitään. Olen aina valinnut tekemisen.”

Sanoit uuteen ep:seen liittyen, että olet muuttunut ja päästänyt irti monista ajatuksista ja säännöistä. Mistä luulet muutoksen johtuvan? Oliko se haastavaa, ja kuinka tietoista?

”Olen muuttunut paremmaksi, koska ympärilläni on oikeita ihmisiä, ja koska olen antanut itselleni luvan tehdä oikeita asioita. Kielsin joskus tiedostamattani itseäni esiintymästä, koska ajattelin, ettei mun ole ok ottaa niin paljon tilaa. Mon-Sala on mulle tilan ottamisen jatkuvaa harjoittelua. Lisäksi haavoittuvaisuuden hyväksymisen opettelu on ollut tietoista, ja välillä tosi vaikeaakin. Tietynlainen kylmyys ja kovuus saattavat näyttää huonoina hetkinä houkuttelevilta, koska ne ovat helpompia vaihtoehtoja kuin jonkun todellisen näyttäminen. Mutta kovettaminen ja etäännyttäminen rikkovat lopulta enemmän kuin aiheuttavat mitään hyvää.”

”Myös ulkoapäin tulee sääntöjä ja paineita olla tietynlainen, mutta viime aikoina olen keskittynyt purkamaan nimenomaan itse itselleni langettamia lokeroita. Toki yhteiskunnan normit ovat varmasti edesauttaneet niiden syntymistä. Haluan ehdottomasti olla mukana purkamassa yhteiskunnan kaikkia vahingollisia misogynisia, rasistisia, homofobisia ja transfobisia rakenteita, mutta en halua tehdä sitä itseäni rikkovalla tavalla.”

”Olen esimerkiksi joskus tutkinut ulkonäköpaineita ja -vaatimuksia välttelemällä meikkaamista ja sheivaamista, tai vaikka pukukoodeja. Ja vaikka olen iloinen, että olen tehnyt sen, en ehkä samalla ole sallinut itselleni muita tutkimisen muotoja. Mä kuitenkin nautin juuri meikkaamisesta tai erilaisten hahmojen luomisesta, mutta pitkään kaikki perinteiset hottis-roolit tuntuivat oudoilta ja vääriltä. Onneksi nykyään enää ei!”

Katso Näkemiin-musiikkivideo ja kuuntele ep alta.

https://open.spotify.com/album/71NBdOEOEFz90k9LpKxzOM?si=GfW7lMzcS56rbGX-K3dX0Q

Lisää luettavaa