Jaakko Aukusti antaa vesimassojen ryöpsähdellä musiikissaan – ”Padot aukeavat ja kastutaan vähän”

Pop-musiikin reunalla operoiva Jaakko Aukusti panostaa musiikin estetiikkaan.

02.12.2023

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin kiinnostavia ja potentiaalisia nimiä. Haastattelussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten ja miksi hän valitsi artistin polun. Edellisessä osassa oli Ellaella, ja sen löydät täältä.

Debyyttilevynsä vuonna 2017 julkaissut vaihtoehtopop-artisti Jaakko Aukusti vietti muutaman vuoden hiljaiseloa, kunnes julkaisi perjantaina 24. marraskuuta uuden singlen Vild-levymerkin kautta. Kappaleen nimi on Breathe, ja sen b-puolelta löytyy Ringa Mannerin versiointi kappaleesta.

”Mulla oli joskus ajatuksena pyytää Ringa Manner laulamaan tämän biisin kertsi, mitä en sitten ikinä tehnyt – on todella erityistä, että Ringa lopulta teki tästä remixin, josta tuli mun mielestä todella kaunis”, Jaakko Aukusti sanoo biisin tiedotteessa.

Breathe on ensimmäinen julkaisu Jaakko Aukustin tulevalta levyltä. Artisti kertoo sen olleen olemassa jonkinlaisessa muodossa levyn biiseistä kaikkein pisimpään, sillä ensimmäiset demot vokaalisampleista rakennetusta melodiasta ovat vuodelta 2018. Kappaleessa on monia elementtejä, jotka määrittelevät levyn kokonaissoundia, kuten ”irtoäänityksiä, samplattuja juttuja, kihinää ja kohinaa”, kuten Jaakko Aukusti kuvailee.

Sanoitustensa puolesta Breathe liikuskelee jossain unettoman aamuyön hämärissä.

Jaakko Aukustilla on tapana lähestyä musiikkia intuitio ja tunnetilat edellä. Hän yhdistelee mantramaisia, päiväkirjamaisia ja unenomaisia sanoituspätkiä suuriin tunnelmiin ja melodioihin.

Mikä soi napeissa just nyt?

”Just nyt soi PC Music -levymerkin superyhtye Thy Slaughterin tänään perjantaina 1. joulukuuta julkaistu levy Soft Rock! Bändissä vaikuttavat muun muassa A.G. Cook ja Easyfun, joiden tuotannoista olen ennenkin pitänyt, mutta tässä projektissa palaset tuntuvat loksahdelleen parhaiten kohdilleen. Upeita pop-biisejä, jotka on runnottu tuotantopuolella ihan hajalle, tosi hienoa maksimalismia!”

Mist sä tuut?

”Mä tulen alun perin Turusta, nyttemmin Helsingistä, ja teen musaa sooloprojektilla ja alter egolla Jaakko Aukusti. Jaakko Aukustissa kirjotan, sävellän ja pääosin myös laulan ja soitan kaiken. Julkaisin ekan levyn 2017, apua! Se sai silloin tosi kivan vastaanoton.”

”Nyt sain toisen levyn valmiiksi, joka se tulee ensi vuonna. Julkaisin sen ekan sinkun marraskuun 24. päivä. Itse asiassa tähän haastikseen vastatessani viimeiset biisit lähtevät masteriin, eli tavallaan reaaliajassa levy tuli ihan oikeasti just valmiiksi! Välissä oli vähän kaikenlaista identiteettikriisiä, arkea, itsensä etsimistä ja kipuilua, mutta nyt tuntuu taas ihan hyvältä. On huojentunut olo, että sai jotain itselleen tärkeää valmiiksi, ja saa jakaa sen kohta muiden kanssa.”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.

”Tähän varmaan pitäisi olla valmiina joku että ’pienenä tartuin soittimeen ja ymmärsin että tässä se nyt on’, mutta mulla se on ehkä mennyt arkisemmin. Olen toki aina halunnut soittaa ja tehdä musiikkia, mutta viime vuosina, tai ehkä viimeisen kymmenen vuoden sisällä olen huomannut, ettei mikään muu ilmaisu- tai olemisen tapa ihan hirveästi kiinnosta.”

”Ehkä joskus lukioikäisenä tai parikymppisenä ymmärsi vähän enemmän maailmasta siten, että osasi hahmottaa mitä artistina oleminen voisi käytännössä olla ja millä tavalla siihen voisi itse realistisesti pyrkiä joskus. Ja vähän myöhemmin ymmärsi, että millä tavalla sitä haluaisi sitten itse tehdä ja toteuttaa. Tavallaan sitä jatkuvasti ja aktiivisesti sovittaa arkeaan ja ajankäyttöään siihen, että voisi tehdä tätä ja lopulta vain tätä.”

Musiikillinen esikuvasi?

”Mulla ei varsinaisesti ole selkeää yhtä esikuvaa tai vastaavaa, mutta Suomesta fanitan ja katson tosi paljon ylöspäin esimerkiksi Artturi Tairan, Miikka Koiviston sekä muiden Ruusujen ja ihan lähipiiristä esimerkiksi tällä biisillä ja levyllä mukana olleen Henri Piispasen työskentelyä ja tekemiä juttuja. Koitan poimia omasta mielestäni osaavilta ja itseäni taitavammilta tyypeiltä työtapoja ja näkökulmia rivien välistä osaksi omaa tekemistä. Muhun vaikuttavat eniten itse musiikin tai lopputuotteen sijaan muiden ihmisten tavat ja konventiot, joilla teko- ja työskentelyprosessia lähestytään.”

”Mun mielestä artistina oleminen ja musiikin tekeminen on tavallaan koko ajan pientä uuden oppimista, vähän eri tavalla hahmottamista ja omien juttujen olemassaolon tai tärkeyden perustelua itselle. Siinä muiden tyyppien esimerkki ja osaaminen auttaa.”

Kuva: Helmi Padatsu

Supervoimasi?

”Mulla on omasta musiikista tosi subjektiivinen ja omahyväinen mielipide, että tämä olisi vähän jotain sellaista, mitä ei ole aikaisemmin tehty. Vaikutteet totta kai kuuluvat kaikessa mitä tekee ja kaikki on lainaa, mutta musta tuntuu, että mulla on hyvä tapa yhdistellä kaikenlaisten referenssien palasia yhteen vähän eri tavalla.”

”Jos saa, – ja tässä ilmeisesti pitää? – kehua itseään, niin mä olen tosi ylpeä mun estetiikan ymmärtämisestä ja tyylitajusta musiikissa. Osaan mun mielestä hyvin ja selkeästi visioida ja pukea musiikiksi sen mitä haluan, ja toisaalta hahmottaa sen, että mikä tekee jostain jutusta hyvän tai huonon.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?

”Mun iso ohjenuora on yrittää tehdä musiikkia, jota jaksaisi kuunnella itsekin. Ehkä isojen tunteiden ja soundien ryöpsähtely, ja tietty uskallus, että ei pidätellä sitä vesimassaa, vaan annetaan patojen avautua ja kastutaan vähän. Ei pelätä tehdä isoja ja pateettisia juttuja, vaan annetaan kaiken tulla.”

Jaakko Aukusti?

”Yritän operoida jonkinlaisella pop-musiikin reunalla. Haikailen kovasti, että tekisin esimerkiksi ’elektronista musaa’ tai jotain makeasti genremääriteltävää, mutta ehkä musiikkini putoaa kuitenkin lopulta indie- ja popmusiikin ison sateenvarjon alle.”

”Kirjoitan itse biisejä siten, että sanat ja laulupuoli tulevat usein viimeisenä. Monesti aluksi on toki mielessä joku lause tai muutama, jotka sitovat sitä kudosta yhteen, mutta lopullinen sanoitusduuni ja teksti on melkein aina viimeinen asia, jonka mä biiseihini teen. Mua kiinnostavat eniten soundit ja kudokset ja melodiat ja tekstuurit – mulle on tärkeintä, että musiikki on esteettisesti ja fiilikseltään kohdallaan, ja että se tuntuu oikeanlaiselta ennen kuin se asettuu biisiksi.”

”Mun tekstit tässä projektissa ovat tavallaan oman elämän isoja ja pieniä juttuja ja ahdistuksia, mantroja ja kuvitelmia, joita sitten ripottelen biiseihin mukaan. Mutta mulle on tärkeintä, että biisit ihan ensimmäiseksi nimenomaan tuntuvat mulle siltä mistä ne milloinkin kertovat.”

Lisää luettavaa