Jesse Markinin kannanotto somen tuhovoimasta saa haluamaan huutamaan mukana

Jesse Markinin kolmas albumi ilmestyy ensi vuonna. Sosiaalisen median vääristäviä vaikutuksia käsittelevä Panic-single on ensimmäinen julkaisu tulevalta levyltä.

19.11.2023

Jesse Markin julkaisi perjantaina ensimmäisen singlen tulevalta albumiltaan, joka ilmestyy syksyllä 2024 Vild-levymerkin kautta. Vuonna 2019 ilmestyneen Folk-esikoisalbuminsa myötä paljon kiitosta kerännyt artisti tutkii musiikissaan rakkauden, yksinäisyyden, veljeyden ja ksenofobian kaltaisia teemoja, ja yhdistelee soundillisesti popia, rapia, soulia, r&b:tä, progressiivista rockia ja afrikkalaista rytmimusiikkia.

Markin sai esikoisalbumistaan kaksi Emma-palkintoa, Teosto-palkinnon, Vuoden merkittävin artisti -palkinnon (Femma-Femma) Femma gaalassa sekä Vuoden albumi -palkinnon Indie Awardseissa.

Markinin toinen albumi Noir ilmestyi kesäkuussa 2021, ja tämä arvostelumenestys noteerattiin Emma-ehdokkuudella Vuoden rock -kategoriassa. Levyn tuotannosta vastannut Totte Rautiainen toimii tuottajana myös Markinin tulevalla kolmannella albumilla.

Uusi single on nimeltään Panic, ja se käsittelee kriittisesti sosiaalisen median vaikutuksia, jotka ovat pahimmillaan käyttäjänsä kontrollin ulkopuolella. Markin huomioi kuinka kaikukammioksi typistyvä some voi riistää yksilöltä vallan omaehtoiseen ajatteluun, jos seuraajamäärät ja seuraajien vaativat katseet alkavat määrittää ihmisen identiteettiä, minäkuvaa ja itsetuntoa.

The Guardian julkaisi heinäkuussa artikkelin, jonka mukaan sosiaalinen media voi vaikuttaa lapsiin yhtä haitallisesti kuin tupakoiminen tai uhkapelaaminen. Artikkelissa lainatun tutkimuksen mukaan sosiaalista mediaa yli kolme tuntia päivässä käyttävillä murrosikäisillä on kaksinkertainen riski masennukseen ja ahdistukseen.

Panic-biisissä aiheen käsittely ei kuitenkaan ole sillä tavalla toivotonta kuin vaaratekijöihin pohjautuvissa tieteellisissä julkaisuissa. Lyriikat käsittelevät todellisia ongelmia, mutta pehmenevät sen ansiosta, että yksittäiset rivit voi lukea yhtä hyvin runoina kuin varoituksina: ”Is it love what they showed you / Somewhere no one knows you”. Syyllistämättä yksittäistä ihmistä Markin muistuttaa, että somen aiheuttaman riippuvuuden alla ei ole olemassa minkäänlaista rakkautta, ei ylipäätään mitään – hypnoottisen kuplan puhjetessa tilalla on vain tyhjää.

Rajusti polkeva biitti tulvii vallankumouksellista energiaa, jonka ei ole tarkoitus hukuttaa vaan ravistaa kuulijansa tietoisemmaksi. Laulukertsissä tekee mieli huutaa mukana, ja nimenomaan huutaa eikä laulaa. Siinä on kappaleen lumoava potentiaali: rakkauden, riemun ja raivon sekoitus, jolla muutoksia tehdään.

Jollain tasolla Panic tuo mieleen Kanye Westin My Beautiful Dark Twisted Fantasy -albumin, joka julkaistiin melkeinpä tasan 13 vuotta sitten. Mielleyhtymää ei aiheuta pelkästään biitin intensiivisyys ja elektrovaikutteet – molemmat ominaisuuksia, jotka värittävät Yen tuotantoa mainitulla albumilla – vaan kappaleen kuriton ja siinä suhteessa jopa jonkinlaista villiä suruttomuutta henkivä tapa ottaa kantaa.

”Miltä se näyttää, kun sekoittaa rakkauden seuraajiin ja tykkäyksiin? Onko minulla kontrolli vai olenko kontrolloitavana?” Jesse Markin kysyy singlen tiedotteessa. ”Asiat, joita yleisö haluaa sun olevan ja se kuka sä haluat olla, ovat usein ristiriidassa keskenään. Muiden hyväksyntää tavoitellessa helposti menettää itsensä ja unohtaa ne asiat, joita itse haluaa.”

”Biisin soundien ja miksauksen halusin tuovan tunteen hakkaavan sydämen sykkeestä sekä paineesta, joka nivoutuu biisin teemaan täydellisesti. Jotain sellaista mikä resonoi ja joka myös saa ajattelemaan”, Markin sanoo.

Katso Panicin musiikkivideo alta.

 

Lisää luettavaa