John Garcia lietsoo Kyuss-nostalgiaa tänään Tavastialla – lue haastattelu

Aavikkorockin pioneeribändi Kyuss nousi huikeaan kulttimaineeseen hajoamisensa jälkeen. Yhtye on tyrmännyt comeback-pyynnöt kerta toisensa jälkeen, mutta tänään bändin ex-solisti John Garcia laulaa Tavastialla Kyussin biisejä. Miksi?

Teksti: Kimmo K. Koskinen, kuva: Marc Nolte

Laulaja John Garcia oli Josh Hommen ohella toinen koko Kyussin uran ajan bändin kokoonpanoon kuulunut jäsen. Sen jälkeen kun yhtye lopetti 1995, mies lauloi Hermanossa, Unidassa ja Slo Burnissa, joista ei koskaan tullut oikein mitään.

Nyt Garcia palaa lavoille laulamaan Kyussin biisejä – tosin ilman muita jäseniä, ellei oikein hyvin käy. Miksi?

”Avainasemassa koko Garcia Sings Kyuss -jutussa on se, että haluan promotoida tulevaa soolojuttuani Garcia Vs. Garcia. Kyuss teki aikoinaan Queens of the Stone Agen kanssa split-levyn, jolla Josh vipusi QOTSA:n yleisön tietoisuuteen. Minä teen nyt samalla tavalla”, Garcia sanoo.

Kun Kyussissa rumpuja soittanut Brant Bjork kävi hiljattain Helsingissä, hän sanoi Rumban ja Soffa.tv:n videohaastattelussa, ettei pitäisi muutamaa Kyussin paluukeikkaa mahdottomana ajatuksena. Garcia suhtautuu asiaan skeptisemmin.

”En usko, että Kyuss palaa koskaan yhteen. Jos ette nähneet bändiä silloin, tämä on mahdollisuus nähdä sitä lähimpänä oleva juttu.”

Garcia Sings Kyuss -kiertueella kuullaan aikoinaan parhaan vastaanoton saaneiden Kyuss-kappaleiden lisäksi materiaalia miehen muiltakin kokoonpanoilta.

Garcian mukaan suhteet alkuperäisiin Kyuss-miehiin ovat kunnossa. Hän ei kokenut tarvetta kysyä näiltä lupaa kiertueelleen.

”On Jumalan minulle antama oikeus laulaa ihan mitä tahansa biisejä haluan, vaikka Maija Poppasen tunnaria tai ylistysvirttä. Jos jollekulle jätkistä on ongelma, että käytän Kyuss-nimeä, sitten keskustellaan.”

Kyussin vaikutus 90-luvun lopun raskaan rockin musiikkikenttään oli jälkeenpäin katsottuna varsin mittava. Garcia on asiasta yhä hämillään.

”Kyussin hajottua se tuli saman tien kymmenen kertaa isommaksi jutuksi! Mitä vittua tapahtui? Bändi hajoaa, ja siitä tulee oitis legendaarinen. Missä helvetissä kaikki olivat silloin, kun olimme kasassa? Olihan meillä faneja, mutta silti. Jokaisella Kyuss-miehellä on varmasti oma käsityksensä asiasta, mutta minusta tuo oli tosi outoa.”

Garcia sanoo, ettei hän tuumi asiaa järin paljoa. Hän on vain onnellinen, että sai olla mukana.

”Minulta kysytään usein, miksi Kyuss hajosi. Omasta puolestani voin vain vastata, että oli sen aika.”

Lue koko haastattelu Rumbasta 8/10. Lehti on myynnissä 11.6.–1.7.

Garcia Plays Kyuss Helsingin Tavastialla tänään 15.6.