Kaikki ei ole ihan sitä miltä näyttää – haastattelussa itseään etsivä Mio

Mio on audiovisuaalinen projekti.

13.11.2017

Mio on monille tuttu LCMDF-duosta, mutta nyt hän hyppää soolopolulle. Mion ensimmäinen single kantaa nimeä Find It ja visuaalisissa maailmoissa seikkailaan sarjakuvamaisissa olosuhteissa. Mistä Miossa on kyse ja mitä Berliinistä käsin vaikuttavalle muusikolle kuuluu? Rumba otti Mioon yhteyttä. Uuden singlen voit kuunnella yltä.

Olet monille tuttu LCMDF-duosta. Millainen sooloartisti Mio on?
”Sanoisin, että Mio-projektin pohjavire on hieman tummempi ja melankolisempi kuin mitä olen tehnyt ennen. Konseptuaalisesti tämä on ensimmäinen audiovisuaalinen projektini, mikä on synnyttänyt aivan uudenlaisia prosesseja muusiikintekoon. Miossa on jotain kevyttä ja puhdasta, mutta myös pimeyttä. Tämä ehkä näyttäytyy myöhemmin.”

Find It on ensimmäinen maistiainen. Mistä biisi kertoo ja miten se valikoitui ensimmäiseksi näytteeksi?
”Se kertoo itsensä kadottamisesta ja itsensä etsimisestä. Find It -kappaleessa on jotain määrätietoisuutta ja halusin aloittaa toivekkaalta nuotilta.”

Ensimmäinen näyte on hyvin pirteä, mutta onko Mio hahmona pirteä vai millaista on odotettavissa?
”Tarina alkaa ajasta, jossa Mion mieli on kevyen oloinen, mutta hieman hajamielinen. Asiat vaikuttavat huolettomilta, vaikka takaraivossa kasvaa tunne siitä, että kaikki palaset eivät ole kohdallaan.”

Mioon liittyy vahvasti eräänlainen sarjakuvateema. Mistä siinä on kyse?
”Ideana oli tehdä jotain muuta, kuin mitä olin tottunut tekemään musiikkialalla. Loimme kuvittaja Eero Lampisen kanssa Mio-hahmon ja veljeni Matti Kemppainen loi Mion 3D-maailman. Kaikki teoksen eri osa-alueet kannattelevat toisiaan.”

Vaikutat tällä hetkellä Berliinissä. Millaista siellä on musiikin tekeminen verrattuna Suomeen?
Täällä on kansainvälisemmät musiikkipiirit kuin kotona, mikä avartaa omaa tekemistä ja suhtautumista kirjoittamiseen ja tekee jäljestä monipuolisempaa. Käyn paljon Lontoossa, joka on itselleni paras paikka kirjoittamiseen.”

Vierailit hiljattain Pykärin ja Kaspergin kappaleilla. Millaista oli olla mukana tällaisissa projekteissa?
”Molemmat ovat tuottajia joita olen arvostanut pitkään, yhteistyöt ovat siinä mielessä tapahtuneet luontevasti.”

Millaista on yleensäkään toimia vierailevana artistina, kun hypätään käytännössä aivan erilaiseen maailmaan?
”Yleensä teen yhteistyötä henkilöiden kanssa, joiden koen valmiiksi olevan samalla aaltopituudella kanssani. Toisen kanssa kirjoittaessa voi myös löysentää hieman oman kirjoittamisen rajoja, mutta samalla pitää muistaa pitää kiinni omasta näkemyksestään. Yleensä yritän jo kirjoitusvaiheessa kuvitella itseni lavalla esittämässä kappaletta, silloin tiedän onko biisi menossa oikeaan suuntaan.”

Lisää luettavaa