Kaiku jatkuu, jatkuu ja jatkuu – Haastattelussa Radio Supernova

Radio Supernova julkaisi juuri uuden albumin.

Kalle-Erik Kosonen

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin nousevia ja potentiaalisia nimiä. Jutussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten artistin polulle ikinä päädyttiin. Edellisessä osassa oli Överi, sen löydät täältä.

Tällä kertaa vuorossa on suriseva shoegaze-yhtye Radio Supernova, jonka kohdalla voi puhua myös ”mansegazesta”. Yhtye julkaisi juuri uuden albumin Takaisin, jonka avausbiisin nostimme Rumban soittolistalle taannoin.

Bändin muodostavat Inkeri Riikonen (laulu ja piano), Otto Kontio (kitara ja taustalaulut), Henri Tuunanen (kitara ja syntetisaattori), Riku Heikkinen (bassokitara ja kitara), sekä Tuomas Heikura (rummut). Henri ja Otto vastailivat Rumban kysymyksiin, kertoen mistä bändissä on kyse, mistä se sai nimensä ja mikä tai mitä on mansegaze.

Mikä soi napeissa just nyt?
Henkka: ”Tällä hetkellä soi Sweet Trip, koska bändi julkaisi pitkän hiljaiselon jälkeen kaksi uutta biisiä 15.1. Todella hyvä bändi, joka yhdistelee mielenkiintoisella tavalla elementtejä elektronisesta musiikista dream pop/shoegaze -meininkeihin. Uusista biiseistä tuli vahvasti mieleen 2009 julkaistu You Will Never Know Why -albumi, joka on omia suosikkeja yhtyeen tuotannosta.”

Otto: ”Viime aikoina on soinut kovasti Nelly Furtadon Say It Right -kipale. Tame Impala teki parisen kuukautta sitten kyseisestä biisistä erinomaisen coverin, josta innostuneena olen palannut fiilistelemään Nelly Furtadon timantinkovia 2000-luvun ensimmäisellä kymmenyksellä ilmestyneitä pop-kipaleita.”

Mist sä tuut?
Henkka: ”Tuun Suomen Mansesta! Tosin alunperin olen Joensuusta kotoisin. Työskentelen ohjelmatoimistossa (Alt Agency & Management) keikkamyyjänä ja promoottorina. Tampereelle päädyin syksyllä 2017, kun aloitin työt nykyisessä työpaikassani. Musiikki täyttää siis aika pitkälti suuren osan työ- ja vapaa-ajastani. Soitan myös kitaraa tamperelaisessa punk-bändissä nimeltään Omatunto. Musahommien lisäksi suuria intohimon kohteita ovat avantouinti, lenkkeily ja pyöräily.”

Otto: Olen alunperin kotoisin Kontiolahdelta, Joensuun naapurikunnasta Pohjois-Karjalan perukoilta. Sieltä päädyin opiskelemaan Jyväskylään, josta muutin Tampereelle nelisen vuotta sitten. Päivätyökseni teen IT-alan hommia. Musahommat vievät melko paljon aikaa elämästäni, sillä soitan Radio Supernovan lisäksi kitaraa myös tamperelaisessa Polymoon-nimisessä psykerokkipoppoossa. Lisäksi tykkään käydä avantouimassa Rauhaniemen kansankylpylässä ja lenkkeilemässä Kaupin metsäpoluilla.”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.
Henkka: ”Sähkökitaran soittoon sain ensikosketuksen lukioaikoina kaverini luona, joka oli ostanut vasta ensimmäisen sähkökitaransa. Opeteltiin yhdessä muutamia simppeleitä riffejä ja sen jälkeen oli pakko ostaa itsekin sähkökitara. Soittaminen vei heti mukanaan.”

Otto: ”Muistan että isäni soitatti vanhana rokkidiggarina minulle auton mankasta Led Zeppeliniä. Stairway to Heavenin kitarasoolon ekan kerran kuulemisen jälkeen isän piti olla pian ostamassa minulle ensimmäistä sähkökitaraa ja vahvaria.”

Musiikillinen esikuvasi?
Henkka: ”Tähän voisi luetella varmaan ties kuinka monta artistia tai yhtyettä, mutta varmaan kaikista suurin vaikutus minuun ja musiikkiini on ollut Slowdive-yhtyeellä. Yhtyeen musiikkiin liittyy ihan uskomaton määrä tärkeitä muistoja vuosien varrelta. Slowdiven musiikki vie kuulijansa ihan omaan maailmaansa kauniisti syleilevien kitaravallien ja unenomaisten vokaalien saattelemana. Yhtyeen musiikin vaikutukset kuuluvat varmasti myös meidän yhtyeen saundimaailmasta.”

Otto: ”Slowdive on yhtye, joka on varmasti vaikuttanut kaikista voimakkaimmin omaan musiikkiini. Yhtyeen Souvlaki-levy räjäytti tajuntani joskus teini-ikäisenä, ja samalla tiellä ollaan edelleen. Slowdiven musiikin nostalginen ja toismaailmallinen tunnelma on edelleen jotain joka koskettaa minua joka kerta sitä kuunnellessani. Tietenkin yhtyeen musiikkiin liittyy myös paljon tärkeitä muistoja ja muistamattomuutta. Slowdiven vaikutuksen huomaa selkeästi siinä tyylisuunnassa, jonka olemme Radio Supernovan suhteen valinneet. Tietysti vaikutuksen huomaa myös saundissamme.”

Supervoimasi?
Henkka: ”Loputon kaiku, se vain jatkuu, jatkuu, jatkuu, jatkuu, jatkuu ja jatkuu…”

Otto: ”…..ja jatkuu. Maailman timmein rystylyönti. Käymme usein urheilemassa yhtyeemme kesken. Uskomme että päihittäisimme monen muun bändin sulkapallo-ottelussa.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?

Henkka: ”Vellova ja unenomainen tunnelma, puhuttelevat lyriikat, mieleenpainuvat laulumelodiat sekä kitaravallit.”

Otto: ”Pyrimme tekemään omaa juttuamme, joka varmasti puhuttelee monia ihmisiä jotka tykkäävät sekä unenomaisesta dream pop -tyylisestä tunnelmasta että kolkoista post-punkahtavista kolisteluista. Tämän tyylisen musiikin tekeminen on Suomessa sen verran marginaalista, että uskon musiikin suomenkielisyyden iskevän sekä moniin suomalaisiin että myös ulkomaalaisiin uusiin kuulijoihin.”

Radio Supernova?
Otto ja Henkka: ”Radio Supernovan osalta hommat alkoivat osittain Jyväskylässä kämppiksinä asuessamme. Teimme niihin aikoihin ensimmäisiä pedaalihankintoja ja jamittelimme kämpillämme alustavia biisi-ideoita, joista osa päätyikin Radio Supernovan ensimmäiselle levylle, joka julkaistiin vuoden 2019 maaliskuussa. Radio Supernova sai varsinaisesti alkunsa loppusyksystä 2017, kun olimme molemmat muuttaneet Tampereelle ja saimme koko bändin kasaan. Bändin nimen keksi entinen basistimme, joka keksi nimen humoristisena viittauksena erääseen nimeltä mainitsemattomaan suomalaiseen radiokanavaan.”

”Biisit sävelletään ja sovitetaan pääsääntöisesti yhteistyönä treenikämpällämme. Yhtyeemme jäsenillä on erilaiset musiikilliset lähtökohdat ja esikuvat, mutta kaikkia yhdistää pohjimmiltaan rakkaus eteeristä ja melankolista musiikkia kohtaan. Toivoisimme, että voisimme olla esikuvia uusille yhtyeille jotka voisivat lähteä luomaan samantyylistä musiikkia erityisesti Suomessa, jossa genre on hyvin marginaalinen.”

Mansegaze?
Otto ja Henkka: ”Mansegaze koostuu tosiaan surisevista shoegaze-kitaroista, popahtavista melodioista ja haikeista lyriikoista. Oikeaoppinen Radio Supernova -kappale koostuu juuri näiden tekijöiden muodostamasta kokonaisuudesta ja Tampereen Herrainmäellä sijaitsevan treeniksemme ainutlaatuisen tunnelman musiikkiin tuomasta vaikutteesta. Mansegazeen kuuluu tietenkin myös ripaus manselaista humoristista asennetta.”

Otto: ”Surinaa ei voi kovin helposti olla liikaa, mutta Merzbow:n keikalla Ääniwallissa muutama vuosi sitten surinakertoimet meinasivat ylittää omatkin rajani.”

Takaisin-albumi?
Otto ja Henkka: ”Takaisin sisältää kahdeksan kappaletta ehtaa Radio Supernovaa. Kappaleiden tunnelmat vaihtelevat maailailevan dream pop -tunnelmoinnin ja vauhdikkaiden post-punk-rykäisyiden välillä. Levyn kappaleet ovat muodostuneet vähitellen viimeisen puolentoista vuoden aikana sekä yksin että yhteistuumin. Biisien syntyyn ja sanoituksiin on vaikuttanut luonnollisesti viimeisen vuoden aikana vallinnut koronapandemia. Sanoitukset käsittelevät sekä ajankohtaisia että ajattomia teemoja. Jokainen kuuntelija tehköön omat johtopäätöksensä niiden merkityksestä. Avattakoon lyriikoita kuitenkin sen verran, että merkittävänä teemana sanoituksissa on vieraantumisen kokemus. Levy nauhoitettiin viime vuoden koronakeväänä ja -kesänä Tampereen Herrainmäellä sijaitsevalla treenikämpällämme.”

”Suosittelemme levyä jokaiselle jonka mielestä maailmassa on liian vähän musiikkia jota voi kuunnella sekä kesäisenä iltana kavereiden kanssa ulkona istuessa että yksin omiin ajatuksiinsa hautautuneena talvella sisätiloissa, tai kohta valmistuvan Tampereen ratikan kyydissä.”