Överi ei taivu muiden asettamaan muottiin – haastattelussa tuore rap-duo

Överi julkaisi hiljattain uuden singlen.

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin nousevia ja potentiaalisia nimiä. Jutussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten artistin polulle ikinä päädyttiin. Edellisessä osassa oli Helena Routa, sen löydät täältä.

Överi on Etenee Recordsin tuore duo, joka julkaisi juuri uuden singlen Terälehtii. Överin muodostavat Oskari ”Kytis” Kytömäki ja Mikko ”Mige” Kaperi. Kaksikko hyödyntää musiikissaan trap-vaikuitteita ja modernia r&b-soundia, josta osoituksena tuore single.

Rumballe kaksikko kertoo suhteesta musiikkiin, työskentelystä sen parissa ja siitä millaisia he olisivat nimellä Vajari.

Mikä soi napeissa just nyt?
Mige: ”Lauri Haav on kova. Haavin monipuolisuus, saundi ja asenne inspiroi. Ulkomailta kovassa kulutuksessa ovat olleet viimeisen vuoden belgialainen artisti Stromae ja edesmennyt Pop Smoke.”

Oskari: ”Oon viime aikoina kuunnellut paljon Shrtyn uutta musiikkia ja tällä hetkellä kotimaisella kentällä odotan hänen levyään kaikista eniten. Artistin koukuttavat melodiat ja omalaatuinen saundi ovat mielestäni freesi ja erottuva juttu Suomen musiikkikentällä. Ulkomaisista artisteista oon nyt innostunut tosi paljon Don Toliverista.

Mist sä tuut?
Mige: ”Nuoruus koostui kilpaurheilusta, mutta se jäi taakse muutama vuosi sitten. Nyt vapaa-aika painottuu suurimmaksi osaksi musiikkiin kaikilla tavoilla. Musiikista tuli ykkösjuttu Överin syntyessä ja silloin kun huomasin, että ympäriltä löytyy ihmisiä, jotka jakaa saman intohimon kohteen ja on lahjakkaita siinä mitä nyt duunataan.”

Oskari: ”Oon soittanut 10 vuotta kitaraa ja kiinnostuin biisien kirjoittamisesta jo ala-asteella. Molemmat vanhempani kuuntelivat pääosin heviä ja se oli myös genre, joka sai mut innostumaan musiikista ja jonka parissa kasvoin. Myöhemmin kuitenkin tutustuin räppiin ja huomasin, että niitä asioita mitä halusin sanoa mun musiikissa, oli helpompi kirjoittaa räppimuodossa.”

”Tunsin välillä olevani perheen musta lammas siinä mielessä, että mun isosisko ja pikkuveli oli erittäin kirjafiksuja ihmisiä, joita myös kiinnosti urheilla kovalla tasolla. Mua sen sijaan kaikenlainen taide vei aina mukanaan ja kun löysin samanhenkisiä ihmisiä mun ympärille, niin se antoi paljon hyvää boostia ja inspiraatiota, jotka auttoi meijät tähän.”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.
Mige: ”Aloin jo ala-asteella unelmoimaan, että voisin joskus olla artisti, kun kuulin ensimmäisiä kertoja suomiräppiä muun muassa JVG:ltä ja Cheekiltä. Vasta lukiossa tajusin, että tulevaisuus artistina olisi oikeesti mahdollista ja aloin asettaa tavoitteita siihen.”

Oskari: ”Olen halunnut olla artisti niin kauan kun muistan, mutta muistan myös tarkan tilanteen, joka sai mut panostamaan huolella sen tavoitteen saavuttamiseksi. Olin 12-vuotiaana yleisössä katsomassa Rähinä liveä vuonna 2012 Nosturissa, viimeisellä Fintelligenssin keikalla ennen yhtyeen siirtymistä pitkälle tauolle. Koko keikan ajan mietin, että mun on pakko päästä tekemään tota hommaa. Se miten yleisö veti niitä biisejä ja se energia mikä sieltä lavalta välittyi antoi mulle sellaisen nälän graindaa tätä hommaa, etten unohda sitä ikinä.”

Musiikillinen esikuvasi?
Mige: ”Jos pitää valita yksi artisti niin se on Travis Scott. Artistin tyylilaji on mielestäni avannut uuden aikakauden rap-musiikissa. Yhdelläkään artistilla ei mielestäni ole yhtä “groundbreaking” ja vaikutusvaltaista asemaa autotunetetun ja melodisen trap-musiikin kentällä. Myös artistin keikkojen ja musiikkivideoiden visuaalinen maailma on inspiroinut meitä kehittämään Överin projekteista visuaalisia kokonaisuuksia.”

Oskari: ”Vastaukseni on sama kuin Migellä.”

Supervoimasi?
Mige: ”Monipuolisuus. Asia, jolla erotun ainakin monista muista artisteista on se että osaan vaikuttaa lähes jokaiseen visuaalisen musiikkiprojektin osa-alueen suunnitteluun. Kun olemme tehneet esimerkiksi biisin sekä musiikkivideon olen ollut mukana biisin sanoituksien tekemisessä, biitin tekemisessä, musiikkivideon ohjaamisessa ja käsikirjoituksen laatimisessa, kansikuvan tekemisessä sekä promovideoiden suunnittelussa ja tekemisessä.”

Oskari: ”Energian välittäminen. Jos mulla on hyvät visiot ja draivi päällä studiolla tai lavalla niin saan sen lähes aina välitettyä koko tilaan. Saan myös porukan usein studiolla innostumaan visioista mistä ne on usein aluksi skeptisiä ja osittain sen vuoksi pystytään duunaamaan niin monipuolista ja outoakin musiikkia.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?
Mige: ”Uskon että rakastuisin Överin koukuttaviin melodioihin ja Kim Mannilan biitteihin. Uskon, että myös se ettei sanoituksiemme aihepiirit pyöri aina perinteisien trap-musiikin aihepiirien parissa tuo koukuttavan kontrastin, joka puhuttelee uusia faneja.”

Överi?
Oskari: ”Överi edustaa sitä millainen tämä porukka on joiden kanssa tätä duunataan. Se energia millä tehdään näitä hommia: meidän musiikki, keikat, visuaalit ja vaatetyylit on kaikki sellasia asioita, joita voi kutsua adjektiivilla Överi. Mä ja Mige ollaan yhtäläisesti vastuussa biisien sanoituksista. Överin biisit syntyy yleensä niin, että eka heitellään yhdessä ideoita ilmoille, valitaan sopiva aihe tai esimerkiksi joku lause jonka ympärille biisi rakennetaan.”

”Kertosäkeen kirjoittaminen on yleensä yhteinen projekti, ja vasta kun ollaan saatu se valmiiksi niin lähetään kirjoittamaan omia säkeistöjä. Omat verset (säkeistöt) yleensä kirjoitetaan itse, mutta heitetään toisillemme parannusehdotuksia, jos esimerkiksi jonkun asian voisi sanoa paremmin eri tavalla. Meidän studiotyöskentely on jatkuvaa vuorovaikutusta ja ideoiden ilmoille heittämistä. Monesti myös meidän tuottaja on siinä ideointiprosessissa mukana.”

Vajari?
Mige: ”Jos me oltaisiin Vajari, niin me taivuttaisiin jonkun muun asettamaan muottiin, eikä meillä olis niin selkeetä suunnitelmaa miten halutaan tämä tehdä ja mitä edustaa.”

Oskari: Meitä voisi kutsua Vajariksi, jos me ei tehtäisi tätä intohimolla ja jos meillä olisi tämän tekemiseen mikä tahansa muu motiivi kuin se, että me rakastetaan tehdä tätä.