Kantrimuusikko kävi kahvilla – huolestui siitä, että rasisteja syrjitään

09.04.2013

Country & rap on yhdistelmä, josta ei ole liian monta lukua kirjoitettu populaarimusiikin suureen ensyklopediaan. Ja ihan hyvästä syystä.

Kuva: Shane Kammerdiener

If you don’t judge my do-rag, I won’t judge your red flag. LL Cool J räppää suorastaan laupiaasti. Hänellä on suuri sydän, joka antaa anteeksi plantaasinomistajien rikokset ihmisyyttä vastaan, koska vaatteet on mun aatteet.

Hänen puheenvuoronsa lomittuvat herkästi kantrimies Brad Paisleyn uneliaiden kitarasointujen väliin.

Kappale on nimeltään Accidental Racist, vahinkorasisti. Paisley on päättänyt julistaa suvaitsemattomuuden vastaista sanomaa. Ja aivan aluksi hän haluaa ilmoittaa, että suvaitsevaisten tulisi alkaa suvaita suvaitsemattomia. Ei ole helppoa olla valkoinen mies, tuo sorretuista sorretuin, Paisley esittää. Etenkään Amerikassa.

Kappaleensa alussa Paisley kuvailee, kuinka hän piipahti aivan sattumalta Starbucksissa pukeutuneena t-paitaan, jossa liehuu Konfederaation punainen lippu. Tiskin takana oli tummahipiäinen myyjä. Heti luultiin rasistiksi, vaikka kyseessä oli vain Etelän asukkaan terve kotipaikkaylpeys.

Kokemus viilsi syvältä. Kuka syrji nyt ja ketä?

Gawkerin ivallinen toimittaja tosin huomasi, että Paisley on syntynyt Länsi-Virginiassa. Kyseinen osavaltio lasketaan väestökirjanpidossa etelävaltioksi, mutta todellisuudessa se oli eronnut Virginian osavaltiosta ja Konfederaatiosta jo ennen sisällissotaa. Paisleyn rinta rottingilla kantama kapinalippu oli hänen esivanhempiensa vihollisten tunnus.

Biisi on noteerattu pitkin Amerikkaa eriasteisin kauhunväristyksin. Mashable mittailee sosiaalisen median puolella syntyneitä kuohuja, kun taas Business Insider tyytyy nimeämään koko homman ”kautta aikojen oudoimmaksi musiikiilliseksi yhteistyöksi”, Hairpin haukkuu kaikki päin pläsiä.

Aitoamerikkalaista vaahterasiirappia tihkuva kappale päättyy niin lässyttävään sovintoon, ettei luulisi orjuutta koskaan olleenkaan. LL Cool J on vaihtanut rautaiset kahleensa kultaisiin ja Paisleykin toivon mukaan karistaa syyllisyyden tuhkat yltään.

Kappaleen häkellyttävän kornit sanat voi käydä lunttaamassa Paisleyn omalta sivulta, biisin voi kuunnella tästä alta (Oho, eipä voikaan! Arista Nashville on vaivihkaa poistanut kaikki biisin YouTube-videot.)

Lisää luettavaa