Katalogikauppoja myös Suomessa: Rafaelin enkeli- ja Tästä asti aikaa -klassikkojen kustannusoikeudet vaihtoivat omistajaa

Elements Music osti Gugi Kokljuschkinin musiikkikustannusyhtiön Bark Boatin.

11.03.2022

Tekijänoikeuskaupat ovat olleet musiikkialalla merkittävä globaali puheenaihe viimeisen muutaman vuoden ajan. Kun pörssiyhtiö Hipgnosis alkoi aggressivisesti haalia maailmantähtien katalogien kustannusoikeuksia, muutkin kustannusyhtiöt säpsähtivät hereille. Aihetta käydään läpi tarkemmin esimerkiksi esimerkiksi Rockin kuolema -podcastissa.

Suomessakin tapahtuu: musiikkikustannusyhtiö Elements Music on ostanut Bark Boat Musicin koko osakekannan maaliskuussa toteutetulla yrityskaupalla.

Bark Boat on Gugi Kokljuschkinin vuonna 1989 perustama musiikkikustannusyhtiö, jonka noin viidensadan teoksen katalogiin kuuluvat monet suomalaiset klassikot, kuten Kolmas nainen -yhtyeen Tästä asti aikaaPekka Ruuskan Rafaelin enkeli, 22-Pistepirkon Birdy sekä Hanna Ekolan esittämä ja Martti Heikkilän säveltämä ja sanoittama Villihevosia.

”Tämä kauppa sementoi entisestään asemaamme suomalaisen kevyen musiikin merkkiteosten kustantajana. On suuri etuoikeus ja kunnia päästä edustamaan Edu Kettusen, Pauli Hanhiniemen ja Pistepirkkojen kaltaisia ikonisia tekijöitä ja heidän ikimuistoisimpia biisejään”, Elementsin toimitusjohtaja Tommi Tuomainen kommentoi.

”Katalogikaupat ovat nousseet otsikoihin sijoitusyhtiöiden lähdettyä investoimaan valtavia pääomia musiikkialan legendojen ja supertähtien teoksiin. Arvostukset ovat nousseet koviksi, mutta biiseillä on usein paljonkin saavuttamatonta potentiaalia – myös Suomessa. Siksi tulemme myös jatkossa satsaamaan kotimaiseen musiikkiin sijoittamiseen.”

Elements Musicin kustantamiin teoksiin kuuluvat muun muassa Kasmirin VadelmaveneEllinooran Dinosauruksii ja Lauri Tähkän Palavaa vettä sekä lukuisia kansainvälisiä menestysteoksia. Elements-konserniin kuuluvat nyt ostetun Bark Boatin lisäksi Jee-Jee Music Oy, Poplandia Music Oy sekä Gaga Goodies Oy, jotka edustavat muun muassa Eppu Normaalin, Popedan, YönOlli Lindholmin ja The 69 Eyesin tuotantoa.

”Jokainen Bark Boatin kustantama biisi ja niiden tekijät ovat minulle henkilökohtaisesti tärkeitä. Tästä syystä halusin ensisijaisesti löytää toiminnalle jatkajan, joka kykenee palvelemaan näitä upeita teoksia ja niiden tekijöitä tulevina vuosikymmeninä”, kertoo Gugi Kokljuschkin.

”Elements Music oli minulle ensimmäinen ja paras vaihtoehto, ja luottavaisin mielin uskon Bark Boatin toiminnan heidän osaaviin käsiinsä. Kaikella on aikansa. Musiikkialaa en kuitenkaan kokonaan jätä, vaan jatkan Bark Boatin hallituksessa sekä keikkaillen.”

Lisää luettavaa