Bob Dylan myi tekijänoikeuksiaan sadoilla miljoonilla – mutta eikös niistä tehty kauppa jo kertaalleen?

Antakaas kun Rockin kuolema -podcastin sedät selittävät.

25.01.2022

Bob Dylan on myynyt tekijänoikeuksiaan. Sony osti Dylanin katalogin master-oikeudet, joiden arvo on Billboardin laskelmien mukaan yli 200 miljoonaa dollaria.

Ne, joiden muisti vielä pelaa, saattavat miettiä, että eikös Dylan jo myynyt kataloginsa oikeudet. Eivätkä he väärässä ole: Dylan myi Universalille oikeuksia joulukuussa 2020. Tällöin kauppaa käytiin kustannusoikeuksista. Diilin yksityiskohdat salattiin tuolloinkin, mutta oikeuksien hinnaksi arvioitiin yli 300 miljoonaa taalaa.

Todellisuudessa kauppahinta oli varmasti enemmänkin, sillä niistä oli kiinnostunut myös pörssiin listautunut kustannusyhtiö Hipgnosis, joka oli neuvotellut Dylanin kanssa jo kaksi vuotta kaupoista. Hipgnosis-pomo Merck Mercuriadisin mukaan Universalin tekemä tarjous oli niin posketon, ettei hän voinut sitä ylittää.

Mitä nämä kustannusoikeudet ovat? Entä sitten master-oikeudet? Ja Dylanille vielä jäävät moraaliset oikeudet? Miksi artistit myyvät kappaleidensa tekijänoikeuksia? Rantautuuko ilmiö myös Suomeen? Näitä asioita käydään läpi Rockin kuolema -podcastin uudessa jaksossa.

Lisäksi Rumban, Infernon ja Soundin päätoimittajien podcastissa keskustellaan HS:n julkaisemasta sadan maailman parhaan laulun listasta. Mitkä ovat listan ansiot, entä suoranaiset puutteet? Vieraana Mariska, jonka kaksi sanoitusta löytyy listalta. Hän ei itse osallistunut listan lauluista äänestäneeseen ammattilaisraatiin, vaikka Hesari pyysi. Listan tekoon puolestaan osallistuivat Rockin kuoleman Jukka Hätinen ja Mikko Meriläinen.

Levynostona alkuvuoden suurimpiin julkaisuihin lukeutuva The Weekndin teemalevy Dawn FM.

Kuuntele jakso Spotifysta, Apple Podcastsista, Deezeristä tai Youtubesta. Risuja, ruusuja, muuta palautetta ja toiveita aiheiden suhteen saa esittää esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen rockinkuolema@popmedia.fi.

Lisää luettavaa