Missä olit, kun Flow-lauantain myrsky repesi?
Timo Lassy seisoi Bright Balloon 360° -lavan bäkkärillä saksofoni käsissään, valmiina nousemaan bändinsä kanssa lavalle hetkenä minä hyvänsä. Mutta luonnonvoimat päättivät toisin.
Myrsky alkoi niin nopeasti, että kukaan ei ehtinyt pelastaa bändin soittimia lavalta, ennen kuin rankkasade ja riepotteleva tuuli pyyhkäisivät alueen yli. Kamat saatiin kyllä lopulta katokseen, mutta liian myöhään: arvokkaita soittimia ja vintage-mikrofoneja vaurioitui kymppitonnien edestä. Keikka peruuntui kokonaan.
Kaksi päivää myöhemmin myrskystä ei ole tietoakaan. Olemme Kaivopuiston rannassa, aurinko paistaa ja Timo Lassy irrottaa veneen köysiä laiturista. Harvinainen suomalainen kesäpäivä: ulkona pärjää ilman talvitakkia.
Lassy on halunnut veneilemään, sillä viime vuosina veneilyretket ovat jääneet harmillisen vähälle. Kimmoke veneilyyn syntyi jo lapsena Näsijärven kalastusreissuilla isoisän kanssa.
Nykyisen veneensä Lassy omistaa yhdessä muutaman kaverinsa kanssa, ja veneretket sijoittuvat pääasiassa Helsingin edustalle.
Meri on Lassylle tärkeä ja rauhoittava elementti. Kävelyretket suuntautuvat nekin usein merenrantaan.
”Tämän veneen kyydissä on selvitetty monenlaisia asioita. Tässä on ihan oma rauhansa jutella ystävien kanssa, kun kukaan ei kuuntele juttujasi viereisestä baarin pöydästä”, Lassy kuvailee.
Kuluva vuosi on Timo Lassylle aivan erityinen, sillä hän juhlistaa kymmenvuotista taivaltaan yhdessä bändinsä kanssa.
Lassyn lisäksi kokoonpanossa ovat alusta asti soittaneet rumpali Teppo Mäkynen, basisti Antti Lötjönen, pianisti Georgios Kontrafouris ja perkussionisti Abdissa Assefa. Vaihtuvien projektien, pätkätöiden ja nopeiden syklien maailmassa tällainen kymmenenvuotinen ura samalla porukalla tuntuu harvinaiselta.
Nyt Timo Lassy kokee olevansa jonkinlaisessa risteyskohdassa.
”Improvisoidussa musiikissa on tärkeää tuntea itsensä. Ajattelen, että kukaan ei ole koskaan valmis, mutta olen tässä vuosien aikana sisäistänyt tekemisen kautta sitä, miten haluan asiat tehdä. Viime aikoina on syntynyt halu laajentaa omaa musahommaa. Tuntuu, että nyt olen valmis siihen”, Lassy sanoo.
Suomen mittakaavassa Timo Lassyn voi kiistatta liittää maamme jazzmenestyjien joukkoon. Täällä hän myy keikkoja loppuun ja nimi tunnetaan myös jazzpiirien ulkopuolella. Lassy on bändeineen keikkaillut paljon myös kansainvälisesti, ja julkaisija on ulkomainen. Mutta edes tunnettu jazz-muusikko ei ole turvassa someajan vaatimuksilta.
”Jazzskenekin on raadollinen”, Lassy huomauttaa.
”Saksalainen agenttini sanoi kerran, että ’olet hyvä soittaja ja keikkapaikoilla tykätään sinusta. Mutta sinulla ei ole tarpeeksi seuraajia somessa, joten en voi buukata sinua’.”
Syyskuun puolivälissä yleisön eteen tuodaan Lassyn uusin yhteistyöprojekti Kerkko Koskisen ja saksofonisti Linda Fredrikssonin kanssa. Koskinen on säveltänyt konserton kahdelle saksofonille ja sinfoniaorkesterille.
Lokakuussa julkaistaan uusi sinkku, Lassyn oma sävellys When the Devil’s Paid. Biisi on Lassyn vanha sävellys, joka on uudelleensovitettu lauluversioksi. Sinkulla laulaa brasilialainen Ed Motta.
Marraskuussa Lassy suuntaa bändeineen 10-vuotisjuhlakiertueelle ja sen jälkeen studioon. Uutta musiikkia kuullaan mahdollisesti ensi vuonna.
Lassy ei ajattele uraansa ainoastaan taiteen tekemisen vaan myös yrittämisen kautta. Hän haluaa pitää asiansa taloudellisesti hallussa.
”Suomessa elää edelleen joku sellainen outo taiteilijamyytti. Että oikea taiteilija on alkoholisti ja sekoilee. Suomalaiset tykkäävät rentuista”, Lassy miettii.
”Itse ajattelen sen niin, että jos pystyn omalta osaltani vaikuttamaan siihen, että tuollainen perintö ei jatku, niin hyvä. Musiikin tekeminen saa olla iloista, ja aina ei tarvitse mennä sekoilun kautta. Minulla on halu pysyä kunnossa ja tehdä näitä hommia vielä pitkään.”
Olemme saapuneet veneellä Vuosaaren edustalle. Lassy sammuttaa moottorin, ja jäämme kellumaan tyyneen poukamaan, pienten saarien suojaan. On hämmentävän hiljaista – toisin sanoen täydellinen hetki muistella menneitä.
Yksi tärkeä ajanjakso Timo Lassyn uralla sijoittuu vuoteen 2009. Silloin saksofonisti oli jo alkanut soittaa oman bändinsä kanssa, mutta hoiti vielä muitakin keikkoja.
”Silloin alkoi tuntua, että haaskaan aikaa tekemällä liian montaa asiaa liian monessa kokoonpanossa, ja että haluan keskittyä tekemään jotain omaa.”
Niin Lassy tekikin: keskitti energiansa omaan musiikkiin ja omaan bändiin, eikä ole päätöstään katunut.
”Tietysti oman musan tekemisessä ja esittämisessä on taloudellisia riskejä, varsinkin tällaisessa marginaalisemmassa genressä. Mutta ei kannata jäädä venailemaan muiden soittoa, vaan järjestää itse itselleen töitä.”
Lassy kannustaa nuoria muusikoita miettimään jo aikaisessa vaiheessa, mihin haluaa keskittyä.
”Minä itse tein sen 30-vuotiaana, mutta olisin voinut tehdä aiemminkin.”
Toisaalta Lassy uskoo osaavansa arvostaa omaa taiteellista vapauttaan ja itsenäisyyttään juuri siksi, että soitti ennen soolouraansa monenlaisissa kokoonpanoissa.
”Jos olet täällä Suomessa hyvä soittaja ja tunnet ihmisiä, sinulla on töitä 24/7. Mutta ei ole nastaa tehdä asioita paineessa. Musiikin tekeminen vaatii rauhaa. Ideat saattavat tulla nopeastikin, mutta niiden jalostukseen tarvitsee aikaa.”
Timo Lassy aloitti aikanaan soittamisen pianolla, jonka vaihtoi vasta myöhemmin saksofoniin.
Lassyn isä soitti klarinettia ja saksofonia, joten kotona oli soittimia joita kokeilla.
”Faija sanoi, että kitaristeja ja rumpaleita on paljon, mutta fonisteja tarvitaan”, Lassy muistelee.
Instrumenttivalinta ohjasi luonnollisesti myös jazzin pariin. Harva ehkä kuitenkaan tietää, että ennen omaa bändiään Lassy rundasi muun muassa Laura Voutilaisen, Samuli Edelmannin, Jari Sillanpään ja Aki Sirkesalon bändeissä.
2000-luvun alussa Lassy soitti The Five Corners Quintetin ja U-Street All-Starsin riveissä. Mies kokee, että ulospäin suuntautuneemman, nuoremman polven jazzskene alkoi Suomessa muotoutua juuri noihin aikoihin.
”Tietty kateus on suomalaisten geeneissä. Täällä on pienet piirit ja kaikki tuntevat toisensa, eikä kaikkien ole helppo iloita naapurin menestyksestä. Toivon, että en itse kyynisty. Olen sitä koulukuntaa, joka ajattelee, että soittaessa on hyvä olla mukana joy of lifea.”
Timo Lassy Bandin 10-vuotisjuhlakiertue 30.10.–17.11. Lisätiedot kiertueen Facebook-sivulta.