Käyttäjät syyttävät Soundcloudia äänenlaadun heikentämisestä salavihkaa, Soundcloud taas kehuu parantaneensa käytettävyyttä

Ja kyllä: Soundcloud puolitti kaikkien äänitiedostojensa bittinopeuden, mutta juttu ei ole ihan niin yksinkertainen.

07.01.2018

Itsenäisten musiikintekijöiden ja ug-fanien maailmanlaajuisesti suosima musiikinjakopalvelu Soundcloud on esiintynyt otsikoissa viime aikoina lähinnä huonojen uutisten tiimoilta.

Ensin Soundcloudin ilmeisen massiivinen talousahdinko ja laajat irtisanomiset käynnistivät huhumyllyn viime vuoden loppupuoliskolla.

Nyt heräsi uusi kohu, kun käyttäjät huomasivat Soundcloudin puolittaneen kaikkien äänitiedostojensa bittinopeuden. Yhdessä hetkessä fileet olivat 128 kbps -tehoisessa MP3-formaatissa, toisessa hetkessä ne rullasivat vain 64 kbps -tehoilla monille tuntemattomassa Opus-formaatissa.

Kyseessä on siis ihan aidosti bittinopeuden vähentäminen, mutta se ei välttämättä tarkoita äänenlaadun heikkenemistä. Fact-musiikkimedia selittää tilannetta linkin takana olevassa artikkelissa kunnioitettavan seikkaperäisesti, mutta pähkinänkuoressa vyyhdin idea on tämä:

MP3-formaatti pakkaa äänitiedostot hyvin tehottomasti, kun taas uudempi Opus-teknologia mahdollistaa äänitiedostojen pakkaamisen älykkäämmin. Näin ollen Opus-tiedostojen kuuntelu ja striimaus ei tarvitse yhtä paljon prosessointitehoa, sillä vähemmälläkin bittinopeudella biisit kuulostavat yhtä laadukkailta kuin suurempikokoinen MP3-tiedosto.

Tämä tietty helpottaa ja nopeuttaa Soundcloudin käyttöä, kun biisien jakaminen ei vaadi läheskään yhtä suuria siirtonopeuksia kuin ennen.

Tai näin ainakin Soundcloud väittää.

Lisää luettavaa