Keikkakokemusten einesversiot ovat tulevaisuutta: Edesmennyt Dio kiertueelle hologrammina

13.08.2016

”Hän oli yhtä yleisön kanssa”, ”hänen omistautumisensa hetkeen oli käsin kosketeltavaa” ja ”siinä hän nyt on, ilmielävänä” ovat lauseita, mitä EI kuule näillä keikoilla.

Kun Ronnie James Dion tribuuttibändi Dio Disciples esiintyi Wacken Open Air festivaaleilla viime lauantaina, We Rock -kappaleen ajaksi lavalle heijastettiin hologrammina itse Dio. Laulu tuli taustanauhalta, ja bändi soitti livenä päälle. Hologrammikuva oli ilmeisesti otettu vanhalta Wacken-keikalta.

Hauska temppu ja hatunnosto vuonna 2010 kuolleelle laulajalle. Nyt Dio Disciples kuitenkin kertoi, että Dio-hologrammille kaavaillaan kokonaista kiertuetta ensi vuodelle.

Ristiriitaisia tunteita. Onko tämä yksittäinen tribuuttibändin kokeilu vai yhä kasvava ilmiö? Onko seuraavana vuorossa Jimi Hendrix ja Lemmy? Tupac Shakurin hologrammikonsertti todistettiin jo pari vuotta sitten. Jackson 5 -leirissä Michaelin heijastusta on pohdittu.

Suostuisikohan Paul McCartney ja ja Ringo Starr tekemään The Beatles -comebackin Lennon– ja Harrison -hologrammeilla? Jostain syystä epäilen.

Japanissa hologrammiartistit ovat jo iso juttu: esimerkiksi fiktiivinen animelaulaja Hatsune Miku vetää hologrammiesiintymisillä valtavia yleisöjä.

Konsertit ovat aika- ja paikkasidonnaisia. Juuri tietyllä keikalla artisti teki tietyn eleen, ja juuri tiettynä aikana yhteiskunnallinen konflikti sai artistin sanomaan legendaariset sanat. Joku jopa saattoi olla Woodstockissa 1969.

Hologrammiratkaisu sekoittaa vanhan keikkavideon nykyhetkeen. Wackenissa Dion hologrammipätkä oli napattu aiemmalta Wacken-keikalta, jossa hän heiluttelee festivaalin plagaattia käsissään. Vaikeaa sanoa, kumpi tarjoaa autenttisemman keikkakokemuksen, hologrammi vai vaikkapa vanha keikkapätkä Youtubesta hyvällä äänentoistolla, isolta näytöltä.

Okei, idean isät varmasti kunnioittavat Dioa, ja haluavat näin myös tributoida idolinsa kovamaineisia keikkoja. Kukaan ei väitä herättäneensä laulajaa henkiin.

Tribuuttibändin kitaristi Craig Golby kuitenkin kommentoi Wackenia ja hologrammikiertuetta Rolling Stonelle:

”Fanit ikävöivät Ronnieta ja sitä ainutlaatuista elementtiä, jonka hän toi live-esiintymisiinsä. Oli uskomaton kokemus luoda sama taika uudelleen Wackenissa fanien iloksi. Ronnie panosti niin suuresti keikkoihinsa fanien vuoksi ja halusimme toistaa sen esityksellämme. Emme malta odottaa, että pääsemme tuomaan tämän kokemuksen vielä suurempien fanijoukkojen ja kenties uudenkin fanisukupolven ulottuville ensi vuonna.”

Vaikka eineksetkin voivat olla hyviä ja paremman puutteessa kelpo tuotteita, saman keikkakokemuksen tarjoamisesta tässä ei kyllä ole kyse.

Kaikkein mielenkiintoisinta olisi kuitenkin tietää, mitä Dio tähän sanoisi. Onko tämä kunnianosoitus ja iloista fiilistelyä vai kuolleella legendalla rahastusta ja hyvä syy kääntyillä haudassaan?

Dio-hologrammiesiintymisen Wackenissa voit katsoa alta.

YouTube video

Lisää luettavaa