Kiitos tiedemiesten, festivaalien välttämätöntä pahaa voidaan tulevaisuudessa käyttää hyödyksi nerokkaalla tavalla

Uudella menetelmällä festivaalivieraiden ureasta voidaan tuottaa sähköä festivaalin tarpeisiin.

10.07.2017

Kysy keneltä tahansa mikä on festivaalien huonoin puoli ja vastaus on yleensä sama – auringossa keittyvät, ääriään myöten täynnä olevat bajamajat karseine jonoineen. Puhumattakaan mahdollisista maaperän ja lähivesistöjen pilaantumisesta, valtavasta jätemäärästä ja käsittelyn vaatimasta työpanoksesta.

Mitä jos bajamajassa pistäytymisestä voisi olla hyötyä ympäristölle? Kiitos tiedemiesten, ratkaisu kysymykseen on käsillä, raportoi Digital Music News. Ranskalainen ympäristönsuojelumenetelmiin keskittyvä yhtiö Fournisser Energie on uurtamassa uraa menetelmälle, jossa urea voidaan muuttaa sähköksi. Uusi innovaatio toisi edistyksellisiä muutoksia musiikkifestivaalien ja muiden massatapahtumien perusrakenteisiin.

Fournisser Energie hyödyntää tavan ureaa ravinnokseen käyttäviä eläviä mikrobeja. Periaate on sama kuin mitä vesi on kasveille, mutta mikrobien kasvun perustana on urea. Nämä mikrobiset solut on sijoitettu ”bakteeriparistoihin”, jotka kaappaavat sähkön tuoton, kun mikrobit kasvavat.

Sähköntuotto on noin muutama watti per solu, joka tarkoittaisi suuremmassa mittakaavassa tarpeeksi sähköä valaistuihin kyltteihin ja bajamajoihin sekä esimerkiksi puhelimien lataukseen. Kyseessä ei siis ole varsinaisesti vaihtoehto ydinvoimalle, mutta keksintö pienentäisi festivaalien hiilijalanjäljen olemattomiin.

Lukuisat kokeilut ovat vahvistaneet teknologian toimivuuden. Tiedemiehet ovat onnistuneesti lämmittäneet suihkuvettä käyttäjiensä pissaenergialla. Tutkija Loannis Leropoulos  ja Fournisser Energie ovat myös pitäneet satojen opiskelijoiden yliopiston valaistuna päiviä, ainoastaan opiskelijoiden ykköshädän avulla.

Itse asiassa konsepti ei kuitenkaan ole aivan uunituore. Tieteellinen läpimurto tehtiin alunperin University of West Englandissa 2015. Myös tuore tutkimus Plos One -tiedejulkaisussa näytti toteen, että ihmisvirtsan ja kyseisten mikrobien yhdistäminen ei ainoastaan minimoi wc-jätteen määrää, mutta myös eliminoi mahdolliset taudinaiheuttajat. Näihin kuuluvat muun muassa lavantauti, polio, aivokalvontulehdus, hepatiitit a ja e sekä ripuli. Käytännössä keksintö hankkiutuu eroon jätevedestä, jonka käsittely on ongelma musiikkifestivaaleilta kehitysmaihin.

Keksintö olisi omiaan suurimmille festivaaleille. Jos kymmenet tuhannet festivaalikävijät tuottavat noin puolitoista litraa virtsaa per henkilö, uudella menetelmällä se tarkoittaisi koko festivaalin sähkönkulutuksen kattamista ja vähän päälle.

Lisää luettavaa