Kolme syytä, miksi jazzin pitäisi kiinnostaa juuri nyt

We Jazz -festivaali on ovella.

25.11.2021

We Jazz -festivaali alkaa sunnuntaina ja jatkuu koko ensin viikon. Osa konserteista, kuten Linda Fredrikssonin valloittavaa ja koskettavaa Juniper-albumia juhlistava, on loppuunmyytyjä, toisiin taas löytyy lippuja, joten ostohousuja ja jazzjalkineita sovittelemaan. Tarjoamme lukijoillemme tiukasti kuratoidun kolmen ohjelmatärpin paketin.

1. Timo Lassy

Viime vuosien kotimaisesta jazzista puhuttaessa Timo Lassyn saksofonia ei voi ohittaa. Lassy esitteli uuden kokoonpanonsa kesällä ilmestyneellä Timo Lassy Trio -albumillaan. Ville Herralan ja Jaska Lukkarisen kanssa levytetty musiikki on lassymaisen tyylikästä jazz-ilmaisua, mutta myös poikkeuksellisen melankolista. We Jazzin konttorilta on kantautunut sana, että albumin hartaasti odotettu vinyylipainos on viimein saapunut Suomeen.

Timo Lassy Trio tarjoaa varaslähdön We Jazz -festivaalille. Lassy, Herrala ja Lukkarinen soittavat ilmaisen striimikeikan perjantaina 26.11. klo 21. Lassyn kipparoima kolmikko soittaa myös festivaalin varsinaisena avajaisiltana eli sunnuntaina 28.11. klo 19 Tavastialla. Striimikeikan lisätiedot täältä, Tavastialle lippuja tuolta.

2. Bremer/McCoy

Basisti Jonathan Bremer ja kosketinsoittaja Morten McCoy aloittivat dubin parissa, mutta ovat lipuneet minimalistisen jazzin pariin. David Byrnen levymerkki Luaka Bopin hiljattain julkaisema Natten-albumi vie nimensä mukaisesti nokturnaalisiin fiiliksiin. Tanskalaisduon yölliset maisemat soivat melodioiltaan kuin taivaan kirkkaimmat tähdet, immersiivinen tunnelma syleilee kuin lämmin viltti. Natten on verkkaisesti rakentuvaa, lumoavaa ja meditatiivista musiikkia, joka pakenee genrelokerointia ambientinkin suuntaan.

Bremer/McCoy esiintyy Aleksanterin teatterissa keskiviikkona 1.12. Pääsylippuja löytyy tämän linkin takaa.

3. Kaukolampi

Elektronisen äänitaiteen tutkimusmatkailija Timo Kaukolampi sai tehtäväkseen koostaa albumillisen uutta musiikkia käyttäen lähdemateriaalinaan We Jazz -levymerkin kymmentä ensimmäistä albumijulkaisua. Kaukolammen käsissä jazzin monet kasvot vääntyvät dystooppiseksi teknoksi, psykedeeliseksi droneksi, djshadowmaiseksi samplerakasteluksi ja kokonaisvaltaisen kiehtovaksi kudelmaksi fonien, rumpujen, bassojen, analogisyntetisoijien ja muiden instrumenttien dialogia.

Kaukolampi: We Jazz Reworks -konsertti nähdään Suvilahdessa perjantaina 3.12. klo 20. Illan ohjelmassa on myös useita muita artisteja – lisätiedot tapahtumasta täältä, pääsyliput tuolta.

We Jazz -festivaali Helsingissä 28.11.–5.12. Tutustu tapahtuman ohjelmaan sen kotisivuilla.

Lisää luettavaa