Kolmetuntinen järkäle battle rapista – katso hartaasti työstetty suomalaisdokumentti

Battle Rap osana Suomen hiphop-kulttuuria -elokuva on julkaistu kaikessa hiljaisuudessa Youtubeen.

09.02.2021

Battle Rap osana Suomen hiphop-kulttuuria -dokumentti on julkaistu kaikessa hiljaisuudessa. Kolmetuntinen dokumentinjärkäle paneutuu alakulttuurin osana elävään alakulttuuriin, battleräppiin.

Rumban lukijoille bättläys lienee tuttua, mutta antaapa heti dokumentin alussa esiintyvän räpin kolminkertaisen suomenmestarin MC Kajon summata:

”Battle rap on sitä, että laitetaan kaksi tyyppiä vastakkain niittaamaan toisiaan lyyrisesti biitti taustalla, ja loppujen lopuksi mä voitan aina.”

Elokuvassa haastatellaan noin neljääkymmentä freestyleräppäriä ja hiphop-vaikuttajaa. Äänessä ovat suomalaisen räpin konkarit, kuten Pijall, Jodarok, Hannibal, Särre, Asa, Ruudolf ja Armo Murha. Vuosituhannen vaihteen fiilistelyistä, klassisten battlejen muistelusta ja yleisestä taustoituksesta edetään kulttuurin kehitykseen ja nykytilaan.

”Kyllä mc:n pitää olla vähän bättlejä nähnyt”, Gettomasa virnuilee.

Hänen lisäkseen mukana on myös muita seuraavan polven suvereeneja freestyle-tiputtajia, kuten Solonen, Kosola, Are ja Kriso K.

Dokumentin ovat duunanneet niin ikään battleräpin parissa ansioituneet Ironine ja Krister. He ovat aloittaneet sen kuvaamisen jo vuonna 2008, ja videokamera saatiin 2011. Puhuvien päiden lisäksi nähdään ja kuullaan battleja vuosien varrelta. Työtunteja ei ole säästelty, ja pitkästä kestosta huolimatta dokkarin rytmitys imee mukaansa.

Dokumentista huokuu aivan absoluuttinen rakkaus lajiin. Tämä on pakollista katseltavaa jokaiselle hiphopista, freestylestä ja bättläyksestä kiinnostuneelle. Ja dokumentin tekijöiden toiveen mukaan: levittäkää sanaa.

”Luovumme kaikista dokumenttielokuvan tekijänoikeuksista sillä ehdolla, ettei siitä saada minkäänlaista rahallista hyötyä edes välillisesti (mainokset, sisäänpääsymaksut, rekisteröitymisvaateet jne.). Pääasia, että teos saavuttaa mahdollisimman laajan näkyvyyden – esittäkää tapahtumissa, tekstittäkää, jakakaa, ladatkaa ihan mihin haluatte ja antakaa toki myös palautetta.”

Lisää luettavaa