Kommentti: Google näpäytti Teostoa pelottavan tehokkaasti Youtube-blokilla

Google väläytti kulmahampaitaan, mutta syyttävät sormet osoittavat Teostoa, kirjoittaa Jukka Hätinen.

Moni ihmetteli aamulla, että mikä Youtubessa oli vialla. ”Video sisältää materiaalia, jonka omistaa Teosto. Video ei ole käytettävissä maassasi”, seisoi musiikkisisältöä sisältävien videoiden paikalla.

Videopalvelun omistaja Google kertoi, että videot ovat blokattu suomalaisilta, koska Teoston kanssa ei oltu päästy yhteisymmärrykseen sopimusneuvotteluissa. Lisenssisopimusta ei oltu uusittu.

Uutiset levisivät sosiaalisessa mediassa tulistuneiden saatesanojen siivittämänä. Useat tuohtuneet artistit kirjoittivat vaihtavansa asiakkuuden johonkin toiseen tekijänoikeusjärjestöön. Teosto kun jättää lisenssisopimuksen uusimatta kaikessa hiljaisuudessa, ilmoittamatta asiakkailleen asiasta. Youtube-käyttäjät puolestaan jakoivat meemejä, joissa Teosto on rinnastettu Pohjois-Koreaan tai natsi-Saksaan.

Teoston edustajia tavoitettiin kommentoimaan asiaa vasta uutisten levittyä. Teoston kanta oli, että sopimusneuvottelut olivat pitkittyneet, mutta edelleen käynnissä. Väliaikainen sopimus oli syntynyt viime yönä, mutta sisällön blokkausta ei saatu pysäytettyä.

Neuvotteluissa kyse on rahasta, tekijöille maksettavista korvauksista, joita Youtubesta ei tule läheskään samaan tapaan kuin esimerkiksi Spotifysta. Teoston edustamat musiikintekijät ovat valittaneet tästä, ja Teosto on ilmaissut asiasta huolensa myös sivistysvaliokunnalle. Teosto edustaa 30 000 suomalaista ja kolmea miljoonaa ulkomaista musiikintekijää.

Teosto siis pyrkii nostamaan Youtube-kuunteluista maksettavien korvausten määrää.

Googlen suorittama toimenpide blokata valtaosa musiikkisisällöstä on varsin näyttävä neuvottelutaktiikka. Googlen kaltaisella jätillä on varaa kääntää selkänsä kärpäsen kokoiselle markkina-alueelle nimeltä Suomi, jonka piskuinen tekijänoikeusjärjestö ilmeisesti Googlen mielestä ylipelasi kätensä.

Sosiaalisen median keskustelua ja meemivirtaa seuratessa Googlen näpäytys tuntuu toimivan pelottavan hyvin. Vain ilkeä, ahne ja varjoissa operoiva Teosto osataan nähdä syntipukkina.

Youtube-blokkauksen ajoitus Slush-viikolle saattaa olla sattumaa. Siitä huolimatta näpäytys tuntuu painokkaamalta, kun musiikkibisneksen ja -teknologian edustajat ovat juuri keskustelleet Helsingissä kaksi päivää muun muassa value gapista, eli siitä miten vähän rahaa esimerkiksi Youtubesta palautuu sinne ladatun sisällön arvoon nähden.

Voittajaksi tässä selviää vain Google. ”Tanssi pillimme mukaan tai muuten…” on sen viesti. Ja me tanssimme, kunhan hätäpäissään solmittu sopimus palauttaa musiikin Youtubeen.