Kommentti: Jatko-osat eivät yleensä toimi, mutta Beyoncé-bileet ovat varma poikkeus

Viime viikolla suomalaiset Beyoncé-fanit saivat kuulla ilouutisen: vuosi sitten popin kuningattaren kunniaksi järjestetyt bileet saavat jatkoa. Toukokuun viimeisenä lauantaina (27.5.) Teurastamolla bailataan jälleen Beyoncén hittien tahtiin – ja juuri tähän ajankohtaan se sopii täydellisesti.

18.05.2017

Beyoncé-bileiden äiti Anna Brotkin on perustellut monille medioille uusien Bey-partyjen järjestämistä erityisesti ankean kevään vuoksi. Vaikka on jo toukokuu, ei voi tietää, kannattaako ulos lähtiessä vetää ylle aurinkolasit, toppatakki vai kertakäyttösadetakki. Varmana Brotkin pitää kuitenkin sitä, että Beyoncé-bileet tuovat kesän Helsinkiin, satoi tai paistoi.

Edellä mainittu peruste on järkevä, muttei suinkaan ainut syy siihen, miksi uudet Beyoncé-bileet tulevat juuri nyt tarpeeseen. Näinä poliittisesti kuumottavina aikoina nimittäin erityisesti Beyoncésta on muotoutunut henkilö, jonka toivotaan pelastavan käytännössä koko maailman. Kun esimerkiksi Donald Trump valittiin Yhdysvaltojen uudeksi presidentiksi, Twitter pursuili postauksia, joissa Beyoncéa pyydettiin pysäyttämään kaaos – mieluiten hakemalla presidentiksi itse.

Olemme joutuneet seuraamaan kuluneen vuoden aikana myös monien kansainvälisessä valokeilassa olevien nuorten naisten tarpeetonta arvostelua. Esimerkiksi The Weekndin nykyinen (Selena Gomez) ja entinen tyttöystävä (Bella Hadid) on asetettu sosiaalisen median toimesta armottomasti vastakkain. Tämän vuoksi Instagramiin on täysin normaalia postata kuva, jossa kertoo edustavansa joko #teamselenaa tai #teambellaa.

YK:n hyväntahdonlähettiläs, näyttelijä ja feministi Emma Watson tuomittiin vuorostaan tekopyhäksi ja epäaidoksi ”valkoiseksi feministiksi” viime helmikuussa. Ai minkäkö takia? Koska nainen poseerasi Vanity Fair -lehden sivuilla valkoisessa reikäbolerossa, joka paljastaa osittain hänen rintansa. Soppaan vedettiin mukaan myös itse Queen B, kun Watsonin kerrottiin suhtautuvan ristiriitaisesti Beyoncén musiikkivideoihin ja niiden objektisoivaan kuvaustyyliin. Koko feministisotku kuitenkin selvisi, kun Watson jakoi itse kohuun liittyvän alkuperäisen haastattelun, jonka perimmäinen tarkoitus oli pohtia omia idoleita ja naistähtien tekemiä valintoja.

Käsitteenä Beyoncé edustaa kaikkea muuta, kuin mitä olemme viime kuukausina sosiaalisessa mediassa tai kahvipöytäkeskusteluissamme päivitelleet. Queen B -aatteen keskeisin teema on edistää tasa-arvoa ja saada jokainen nainen tuntemaan itsensä erityiseksi. Edellytyksenä sen toteutumiselle on, että ihmiset ja eritoten naiset kohtelevat toisiaan kunnioittavasti. Ei arvostella, vaan pelataan samassa tiimissä.

Juuri tämä teema on iso osa koko tapahtuman äänetöntä ydintä. Siitä ei tarvitse erikseen puhua, mutta kaikki sen kuitenkin tietävät. Beyoncé-bileisiin ei tulla otsa rypyssä. Siellä juhlitaan alkavaa kesää, Beyoncén vatsassa kasvavia kaksosia ja sitä, että vieruskaveri osaa Formationin sana sanalta ulkoa.

Beyoncé-bileet Teurastamolla 27.5., tapahtuma Facebookissa.

Lisää luettavaa