Kommentti: Kanye Westin tuleva albumi ei ole kaiken tämän sekoilun arvoinen

Kanye West omistaa albuminsa edesmenneelle äidilleen, mutta omien lastensa äitiä hänellä ei ole vaikeuksia piinata.

17.02.2022

”Kanye Westin edesottamukset ovat olleet viimeistään tänä vuonna yhtä pettymystä toisensa jälkeen. Niitä alkaa seurata jo epäuskoisen turtuneena. Onko kaiken tämän jälkeen hyvälläkään musiikilla merkitystä?”

Näin kirjoitti Markus Hilden Rumbaan laatimassaan esseessä vuonna 2018, ja sakeammaksi on vain mennyt: Kanye West piinaa ex-vaimoaan ja uhkailee tämän uutta miesystävää. West on jopa tehnyt lapsistaan pelinappuloita julkiseen performanssiinsa.

Vuonna 2018 Kanye oli urallaan vaiheessa, jossa hänen luisuaan Trumpin maskotiksi seurattiin suuremmalla mielenkiinnolla kuin hänen musiikillisia edesottamuksia. Wyoming-sessioiden viidestä ep:stä Pusha-T:n Daytona on muistelemisen arvoinen, hyvällä tahdolla kenties myös Kids See Ghosts. Retrospektiivisesti tarkasteltuna Kanyen oma Ye-minialbumi oli merkittävä lyrikaalisen sisältönsä puolesta: West räppäsi mielenterveysongelmistaan. I hate being bi-polar, it’s awesome, alleviivattiin kansitaiteessa. Diagnoosistaan julkisesti puhumisen jälkeen Kanyen sekoilua on haluttu ymmärtää ja selitelty hyväksi bipolarisuudella.

Dondalla (2021) Kanye onnistui tempussa, johon suhtauduttiin jo epäillen: hän sai herätettyä uudelleen suuren yleisön kiinnostuksen musiikkiaan kohtaan. Albumi nousi listaykköseksi Yhdysvaltojen lisäksi Suomessa ja tusinassa muita Euroopan maita. Se oli ainakin osittain levyn julkaisua edeltäneen täysin käsittämättömän performanssin ansiota. Mediat seurasivat silmä kovana urheilustadionin pukukoppiin lukittautunutta taiteilijaa. Levyä ei kuulunut mutta omituisia kuuntelutilaisuuksia järjestettiin. Viimeinen tilaisuuksista oli polemiikkia herättänyt spektaakkeli: keskelle hallia oli rakennettu Kanyen lapsuudenkodin kopio, jonka kuistilla pönöttivät rankkojen syytösten kohteena oleva Marilyn Manson ja seksuaalivähemmistöjä solvannut Dababy. Niin ikään levyllä vieraillut Chris Brown lienee myhäillyt tyytyväisenä, kun hänen väkivaltaisuutensa jäi edellä mainittujen hylkiöiden varjoon.

Kanye West on pysynyt otsikoissa siitä saakka kun hän tiedotti Dondan jatko-osan julkaisusta. Kaikkeen tapahtuneeseen on miltei mahdotonta olla suhtautumatta muuna kuin täysin absurdina ja perverssinä performanssina, joka kulminoituu jollain tapaa Donda 2:n julkaisuun.

West vaati helmikuun alussa Billie Eilishiltä julkista anteeksipyyntöä, koska koki poptähden loukanneen Travis Scottia ja hänen keikallaan menehtyneiden perheitä. Siis siksi, että Billie Eilish keskeytti keikkansa auttaakseen hengitysvaikeuksista kärsinyttä fania. Tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun Kanye on pyrkinyt kontrolloimaan nuorten naisten toimintaa. Kanyen tempaus toi mieleen yli vuosikymmenen takaiset tapahtumat, kun räppäri keskeytti VMA-gaalassa Taylor Swiftin palkintopuheen kertomalla ettei voitto kuulunut hänen mielestään Swiftille.

Misogynististä? Kyllä. Harmitonta? Verrattain, ainakin sen suhteen, mitä oli luvassa.

Kanye Westin Instagram-performanssi on saanut hyvin kyseenalaisia piirteitä, kun hän on omalta osaltaan alkanut käsitellä avioeroaan Kim Kardashian Westin kanssa julkisesti. West on postannut ja poistanut lukuisia viestejä, jotka täyttävät uhkailun ja stalkkauksen tunnusmerkit.

West on solvannut toistuvasti ex-vaimonsa uutta miesystävää Pete Davidsonia ja yrittänyt masinoida faninsa häiritsemään häntä. West on jakanut Davidsonin sovittelevaan sävyyn kirjoitetun henkilökohtaisen tekstiviestin ja syyttänyt tätä perheensä rikkomisesta. Westin teksteistä paistaa usko siihen, että hän ja Kardashian voisivat palata yhteen. Ystävänpäivänä West parkkeerasi punaisilla ruusuilla täytetyn lava-auton Kardashianin kodin eteen.

West on postannut miljoonille seuraajilleen kuvia lapsistaan syyttäen saatetekstissä Kardashianin tekevän huonoja päätöksiä jälkikasvunsa suhteen. Kardashian, joka ei ole puhunut asiasta julkisesti, lähestyi ex-miestään tekstiviestillä, jossa kirjoitti Kanyen käytöksen pelottavan. Mitä teki West? Postasi kuvakaappauksen tekstiviestistä Instagramiin ja kirjoitti ”hoitavansa asian”.

Miten suhtautuisimme tällaiseen käytökseen, jos kyseessä olisi joku muu kuin Kanye West? Hän on kiistelemättä tehnyt suuria asioita, tuottanut klassikkolevyjä, uudistanut hiphopia ja osoittautunut renesanssimieheksi myös muilla aloilla. Kuka tohtisi sanoa, että tällainen käytös ei kuitenkaan ole ok?

Onneksi ainakin muutama Kanye Westin tunteva taho on ilmaissut erimielisyytensä ääneen. Westin pitkäaikainen taiteellinen yhteistyökumppani Kid Cudi riitaantui Kanyen kanssa, koska arvostaa ystävyyttään Davidsonin kanssa. Arvostettu hiphop-radiotoimittaja Charlemagne tha God kritisoi lähetyksessään Westin käytöstä ja puolusti Kardashianin oikeutta elää ”normaalia elämää”. Aiemmin kuuntelemiensa tahojen sijaan Westiä on kiinnostanut enemmän, että hän oli Twitterissä Super Bowl -viikonloppuna suurempi puheenaihe kuin itse NFL:n loppuottelu.

Irvokkainta tässä kaikessa on se, että Kanye Westin Donda 2 -albumi on omistettu hänen edesmenneelle äidilleen. Omien lastensa äitiä hänellä ei ole vaikeuksia piinata.

Lisää luettavaa