Kommentti: ”Se oli sellainen hahmo”

Tipan uudelleenbrändäys on ajoitettu hienosti, mutta sen olisi ihan yhtä hyvin voinut jättää tekemättä, kirjoittaa Markus Hilden.

12.03.2018

Topi Huovinen nousi parikymppisenä yleisön tietoisuuteen nimellä Tippa-T ja julkaisemalla bileräppiä. Hänestä kohistiin jo paljon ennen kuin ensimmäinen virallinen julkaisu PME:llä oli edes ilmestynyt.

Tippa-T julkaisi esikoisalbuminsa Whiten kesällä 2015. Pari kuukautta myöhemmin Huovinen kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa räppiminästään ja ”Tippa-T on se rooli, joka ihmisiä kiinnostaa. Se täytyy laittaa päälle, kun menee lavalle”.

Sille minälle ”pillunsaanti oli työsuhde-etu”.

Viime viikolla häneltä tuli uusi single Satutat mua uudella nimellä, josta T oli pudotettu pois ja loput kirjoitetaan isolla, koska… no ei voi tietää.

Tuoreessa Rumban haastattelussa kuitataan aiemmat tekemiset vain ”sellaisena hahmona”.

”Tippa-T oli enemmän sellainen hahmo. Nyt kerron minun omista ongelmista ja jutuista mitä olen känyt läpi. Parisuhteista, päihdeongelmista ja kaikennäköisestä masennuksesta. Ollut aika rankka setti, kun kaikki lähti uralla niin nopeasti eteenpäin ja sitten tuli seinä vastaan (…) Tuli junttidokauskingin leima ja sitä en halua, enkä ole sitä hakenut.”

Musiikkibisneksen suosituin temppu kuitata trendien tullessa ja mennessä koko aiempi ura on sanoa, että ”se oli sellainen hahmo”. Siihen syyllistyvät ja myös pyrkivät jossain vaiheessa lähes kaikki, mutta suurinta meteliä siitä pidetään kenties juuri räpissä. Kun Madonna lausuu levyllä kabbala-runoja, hän tekee sen yhä Madonnana, ilman tiedotetta, jossa sanoo hylänneensä seksi-Madonnan täysin, koska hän tietää, että se ei mene niin.

Kun Tipan Satutat mua -sinkun perään kuuntelee Post Malonen Psychon ja Xxxtentacionin Sadin, on pakko sanoa, että näin sopivasti trendien perässä Suomessa harvoin laahustetaan: Tipan uudelleenbrändäys on ajoitettu hienosti. Ja tällä kertaa kyseessä ei tietenkään missään nimessä ole hahmo eikä mutkia vedetä suoriksi.

Nimi capseilla, check. Rockimpi look, check. Ilmaisun muuttaminen räpistä laulamisen suuntaan, check.

Onneksi Satutat mua ei ole huono kappale, mutta se ei olisi myöskään väkisin vaatinut tuollaista pinnan rapsutusta artistin nimenmuutoksesta lähtien. Kenen mielestä esimerkiksi Anna Abreun nimenmuutos ABREUksi muutti oikeasti hänen imagoaan artistina? Ei kenenkään.

Samalla tavalla kuin Tipan aiemmilla levyillään alleviivattiin dokaamista ja panemista, nyt alleviivataan sitä, että sattuu.

Loppujen lopuksi bilebiisi on aika saman tyyppinen kuin tilitysbiisi: molempiin liittyy paljon kärjistyksiä: ”On nii vaikeet antaa valojen sammua/Vetää vihdoin liipasinta ja ampua” (Satutat mua) on yhtä huomionhakuista kuin ”Ämmä tekee niinku tekee jos saa seteleit” (Mehu).

Molemmat vaativat jotain erityistä onnistuakseen, ja Tipan onneksi häneltä molemmat roolit voi vielä uskoa.

Toisessa ollaan vain vähän kelailtu enemmän.

Lisää luettavaa