Kommentti: Spotifyn top 10 näyttää siltä, että keskustelua rap-musiikin misogyniasta on jatkettava

Ensimmäisessä suomalaisessa Tiktok-hitissä "scorataan pillua niinku maalii".

YB:n ja Nuteh Jonezin Steppasin partyy -kappale on ensimmäinen suomalainen Tiktok-hitti. Omakustanteena julkaistusta biisistä on jaettu Tiktokista valtava määrä erilaisia videoita: jätkäporukka bailaamassa kappaleen tahtiin, liian suureen huppariin sonnustautunut tyyppi räppäämässä mukana, boomeri lukemassa epäuskoisena biisin sanoituksia, pettyneellä ilmeellä varustettuja reaktiovideoita, Tuure Boelius muiden mukana tekemässä trendaavaa meemiä.

Meemiytyminen ja mielipiteiden jakaminen satavat kappaleen laariin myös Tiktokin ulkopuolella, kuten viime aikojen ulkomaisten viraalibiisien kanssa ollaan nähty.

Steppasin partyy -musiikkivideota on katsottu Youtubessa miltei 200 000 kertaa. Spotifyssa sillä on kuuntelukertoja yli 150 000 ja se nousi tänään Spotifyn Suomen top 50 -listan sijalle 5.

Musiikillisesti kappale edustaa varsin perinteistä klubiräppisoundia reilun vuosikymmenen takaa. Yhdellä sanalla sanottuna: bängeri. Jälleen yksi osoitus popin syklisyydestä: 50 Centin kanssa kasvaneille nostalgista, nuoremmille fresh.

Sanoitusten misogynia sitten taas on kaikkea muuta kuin fresh. Laineissa, kuten ”scorasin sen pilluu niinku maalii”, ei ole mitään uutta. Jos se käännettäisiin englanniksi, se olisi tismalleen samaa osastoa, mitä olemme tottuneet kuulemaan yhdysvaltalaisessa listaräpissä vuosikaudet. Vaikka se jätettäisiin suomeksi, muun muassa Espoossa ja Tampereella on pitkät perinteet tällaisessa lyriikassa, eikä se poikkea kovinkaan paljon myöskään siitä, mitä esimerkiksi Tippa-T teki vielä muutama vuosi sitten. Tällaisen lyriikan parissa myös YB ja Nuteh Jonez ovat kasvaneet.

Viime viikkoina on käyty hyvääkin keskustelua siitä, mitä rap-musiikin kontekstissa voi sanoa. Rasismin ja kulttuurisen omimisen rinnalle on nostettava myös misogynia. Toimikoon tämä kutsuna myös muille medioille, alustoille ja artisteille: dialogia on syytä jatkaa.

Ja väännetään nyt vielä rautalangasta: vaikka nostin esimerkiksi YB:n ja Nuteh Jonezin biisin, kyse ei ole heistä, vaan suuremmasta keskustelusta. Näillä sälleillä on talenttia ja karismaa, se kävi selväksi jo tammikuisella Level Up -biisillä. Se muuten toimii, vaikkei sisällä seksistisiä läppiä.