Koomikon soittolistalta ei löydy tämän hetken hittejä eikä Final Countdownia

Jukka Lindströmin Välihuuto-esitykset alkavat tänään. Haastattelimme stand up -koomikkoa.

06.03.2020

Noin viikon uutisista tutun Jukka Lindströmin uusi stand up -esitys Välihuuto saa tänään ensi-iltansa. Välihuudon kerrotaan olevan Lindströmin yhteenveto populismin, setämiesten ja ilmastoahdistuksen aikakaudesta. Show esitetään 12 kertaa Musiikkiteatteri Kapsäkissä Helsingissä – osaan esityksistä on vielä lippuja jäljellä.

Jukka Lindström, Välihuuto-esityksesi saa tänään ensi-iltansa. Urheilutoimittajakysymyksellä sisään: miltä nyt tuntuu?

”Olen tehnyt Deadline-nimellä kulkeneita treenikeikkoja, jossa tämä esitys on hakenut muotoaan. Ensi-ilta ei siis ole finaali, nyt on vasta runkosarja takana ja playoffit alkamassa. Stand upissa mielenkiintoista on se, että peli paranee koko ajan. Nyt pitää keskittyä omaan peliin.”

Käytätkö itse musiikkia ”fiilis-dopingina” eli nostatko esimerkiksi itsesi suosta jollain tsemppibiisillä? Vai valitsetko kuuntelemasi musiikin tukemaan vallitsevaa fiilistä?

”Jos matkustan keikalle autolla tai bussissa, laitan joskus aggressiivisempaa musaa korviin. Esimerkiksi Mokomaa tai Rage Against the Machinea. Se liittyy rytmiin ja lyriikoiden vimmaisuuteen. Juuri ennen keikkaa en pysty musiikkia kuuntelemaan.”

”Välihuutoa kirjoittaessa olen kuunnellut muun muassa biisejä 80- ja 90-luvuilta, kun esityksessä on muutama kohta jossa muistelen juttuja omasta elämästäni. Mielenkiintoista näissä biiseissä on se, että monet niistä on sellaisia, joista en ole tykännyt. Ne ovat ehkä soineet radiossa tai MTV:llä, mutta eivät ole huippuhittejä. Silti sellaisen kuullessaan tulee sellainen kummallinen heitto jonnekin, jota musiikki elävöittää.”

”Yksi tällainen biisi on John Waiten Missing You. En edes muistanut tällaisen biisin olemassaoloa, mutta tällainen kunnon kasarisoundinen balladi kiteyttää jotain olennaista.”

Salissa kuullaan sinun valitsemaa musiikkia ennen Välihuuto-esitystä. Millä perustein valikoit kappaleita soittolistalle?

”Minun mielistäni stand up -keikkaa ennen ei kannata soittaa liian tunnettua musaa. En laittaisi sen hetken tai lähivuosien listahittejä. Toisena perusteena on se, että jollain tasolla diggailee itse sitä, koska musiikin kuulee tietty takahuoneeseen. Soittolistan dynamiikkaa täytyy miettiä, että kaari ovien avautumisesta esityksen alkuun toimii: rauhallisesta musasta pikkuhiljaa energisemmäksi, tempo saa kasvaa ja volumea voi nostaa.”

”Lontoon The Comedy Storessa osataan tämä hyvin, intensiteettiä kasvatetaan helvetisti show’n alkuun.”

”Olen laittanut alkupuoleen jazzia, Sonny Rollinsia ja Charles Mingusia. Sitten funkin kautta rockimpaan kamaan. Räppi toimii myös yllättävän hyvin, mutta ei saa olla sellaisia biisejä, jotka jengi automaattisesti tunnistaa.”

Käytätkö jotain tiettyä kehäänastumisbiisiä?

”En lavallekaan astuessa halua mitään Europen Final Countdownia, liian mahtipontista tai kaikkien tuntemaa. Pitää olla kaksiosainen intro, että ensin voi spiikata esiintyjän ja sen jälkeen vielä on aikaa kävellä lavalle. Viimeksi olen käyttänyt King Gizzard & The Lizard Wizardin kappaletta Gamma Knife.”

Minkälaista musiikkia ihmisille kannattaa soittaa ennen showta? Tai mitä ei missään nimessä kannata?

”Esimerkiksi M83:n Graveyard Girl on sairaan hyvä nostatusbiisi, mutta jos jazzista alkaa rakentaa siltaa tuollaiseen soundimaailmaan, niin se on yllättävän kaukana. Pitää olla linjassa kokonaisuuden kanssa.”

”Ja kuten jo sanoin, en soittaisi ennen keikkaa sen hetken hittibiisejä. Se artisti, joka on suosittu ja pinnalla, vain varastaisi huomion. Tai joku tulkitsisi, että esiintyjä yrittää saada osan siitä haipista. Minusta on kiva, että kun mennään teatteriin tai klubille, niin se soundimaailma vie johonkin paikkaan, joka ei ole hirveän tuttu, vaan ihan oma miljöönsä.”

Facebookissa kerrotaan, että ”Välihuuto on stand up -koomikon epätoivoinen yritys parantaa suomalaista yhteiskunnallista keskustelua”. Kuka tekee yhteiskunnallisessa mielessä tärkeintä musiikkia tällä hetkellä?

”Tulee mieleen sellainen tyyppi kuin Artsi. En tiedä onko se musiikkia vai spoken wordia, mutta suosittelen kuuntelemaan. Artsin yhteiskunta-analyysi ei ole niinkään lyyrisessä vaan monologisessa muodossa. Samaan aikaan sekä hauskaa että helvetin kovaa.”

Juttelit Rumban kanssa musiikista viimeksi alkuvuodesta 2017. Soitimme sinulle muun muassa Ed Sheeranin tuoreen singlen Shape of Youn. Et juurikaan pitänyt kappaleesta. Onko pakollinen Sheeran-altistus tuottanut tulosta: onko mielipiteesi kappaleesta muuttunut?

”Minä tykkään edelleen siitä The A Team -biisistä. En ollut Helsingin-keikalla, mutta katsoin Yle Areenasta dokumentin, jossa Sheeran valmistautuu kolmeen keikkaansa Wembleyn stadionilla. Minä en ihan oikeasti ollut aiemmin tajunnut, miten se vetää settinsä niiden loopereiden kanssa livenä. Onhan se ihan saatanan taitava. Sen jälkeen oli kaivettava tuo Rumban artikkeli esiin ja tarkistettava, että mitä helvettiä olinkaan sanonut!”

”Se dokumentti oli muutenkin mainio, koska siinä päästään myös kurkkaamaan sinne kulissien taakse. En vertaa itseäni tämän kokoluokan artisteihin, mutta ei se keikkapäivän valmistautuminen hirveästi eroa, oli sitten kuinka iso stara tahansa. Hermoa raastavaa ja arkista odottelua.”

Mikael Gabriel palaa vajaan vuoden tauoltaan huomenna. Kerro MG-aiheinen vitsi.

”Tämä ei ole vitsi, mutta stoori, jonka olen kertonut lavallakin. Sanotaan, että koululaisten yleissivistys on heikompaa kuin ennen. Minä olen uskonut tämän väitteen siitä asti, kun yksi tuttu historian opettaja oli kysynyt yläasteella, että kuka oli Mikael Agricola. Yksi oppilaista viittasi ja vastasi, että eikös se ole se tatuoitu räppäri.”

Pikkulinnut lauloivat, että Välihuuto-showssa on mukana teemabiisi. Kerrotko, mikä se on?

”Jos sen lukee etukäteen ja tulee sitten keikalle, niin se vähän pilaa sitä. Sen voin kertoa, että se sijoittuu 90-luvulle ja on sellainen biisi, josta en varsinaisesti diggaillut, mutta se on uponnut sen sukupolven ja sitä seuranneenkin sukupolven kollektiivisiin muistoihin. Ei kuitenkaan Nirvanan Smells Like Teen Spirit tai muukaan cool kappale, vaan sellainen, että on vähän noloa tunnustaa osaavansa sen sanat.”

”Kannattaa tulla paikalle, yhteen esitykseen on vielä tilaa ja pariin muutamia lippuja. Syksyllä on luvassa lisäesityksiä ainakin Helsingissä, Tampereella ja Kuopiossa.”

Jukka Lindströmin Välihuuto Musiikkiteatteri Kapsäkissä 6.–21.3.2020. Lisätietoja Facebookista.

Lisää luettavaa