Kotimainen artisti paljastaa debyyttilevyllään pop-tähden lauluäänen ja terävät räppitaidot

"Albumi on mun puheenvuoro kun elämä potkii päähän."

01.11.2022

Epic Records Finlandille kiinnitetty Senya julkaisi perjantaina 28. päivä lokakuuta debyyttilevynsä Vastaukset. Albumin tuotannosta vastaa Fountain-tuotantotiimiin kuuluva Danitello, ja panoksensa biitteihin ovat antaneet myös Pablo, Fractious Frank ja OP Vuorinen. Aiemmin levyltä on julkaistu singlet Pois tieltä (lue lisää täältä) sekä Kommunikaatiotaidot (kirjoitimme siitä täällä).

”Päätin että albumin nimi on Vastaukset, koska nämä kappaleet ovat syntyneet vastauksena johonkin elämäntilanteeseen tai kriisiin”, Senya kertoo. ”Albumi on mun puheenvuoro kun elämä potkii päähän. Mulle on ollut tärkeää tässä prosessissa saada päätös niille aiheille joita albumilla käsittelen.”

Räppiä ja r&b:ta levyllään yhdistelevän Senyan tarjoamista vastauksista voinee moni ottaa apuja irti, sillä pitkälti ihmissuhteiden ympärillä pyörivät teemat laajentuvat levyllä universaaleiksi pohdinnoiksi siitä, mikä on oikeudenmukaista ja tervettä käytöstä ja mikä ei. Senya käsittelee samalla totuudellisuudella niin suhteessa ilmenevää väkivaltaa kuin realiteettien kanssa risteäviä omia haluja, joille periksi antamisesta voi seurata jotain tuhoisaa. Albumin lävistää kuitenkin ennen kaikkea suora ja vahva ääni, mikä merkitsee omiin periaatteisiin sitoutumista, uskallusta seistä omien käsitysten takana, sekä myös musiikillisesti väkevää kokonaisuutta.

Vastaukset on debyyttilevyksi paljonpuhuva, sillä Senyan ominainen tyyli artistina rakentuu sen eri sävyjen myötä vakuuttavasti esiin. Vaikka tunneskaala levyllä aaltoilee monenlaisten maailmojen läpi, kuten lempeästä ymmärryksestä raivoon ja ihailtavasta itsevarmuudesta haavoittuvuuteen, jää dominoivaksi vaikutelmaksi juuri tuo itsevarmuus. Monien kappaleiden takaa paistaa kiihkeys, joka paljastaa Senyan halun omistautua artistiudelleen olevan itsestäänselvä ja palava – samaa kertoo Senyan äänen eri skaalat, joita ei ihan yhdessä yössä omaksuta. Harjoiteltu on.

Täyteläiseksi kokonaisuudeksi levyä kuroo myös sen tuotanto, joka on taattua Fountain-laatua. Danitello ja Senya synkkaavat ilmeisen tyylikkäästi yhteen, Senyan kikkaillessa biittien lomassa ajatuksella sommitellun flow:nsa kanssa kuin vanhakin tekijä.

Kuuntele koko albumi alta.

Lisää luettavaa