Kuka on tämä törkeä räävitön Tyler the Creator ja miten hän eroaa tavallisesta kylähullusta?

Tyler the Creator

Flow’ssa esiintyy sunnuntaina yhdysvaltalainen rap-artisti Tyler the Creator. Moni tietää kohuräppärin lähinnä törkyisestä kielenkäytöstään ja kyseenalaisesta toiminnasta niin keikoilla kuin mediassa, eikä ihme. 24-vuotias losangelesilaisherra on milloin hajottamassa hotellihuoneita, milloin haukkumassa kollegojaan. Kuten monien rääväsuisten ja kapinoivien nuorten muusikoiden kohdalla, Tyleria on helppo joko vihata tai rakastaa.

Uusin miehen lataama kohu oli Rumbankin uutisoima twiitti, jonka mukaan Odd Future on lopetettu. Tylerin perustama hip hop -kollektiivi, Odd Future Wolf Gang Kill Them All eli OFWGKTA, on ollut viime vuosien kohutuimpia rapryhmiä, johon kuului yli 60 lahjakasta, osin juuri ja juuri teini-iän ylittänyttä jäsentä.

Ryhmä aiheutti paljon hämminkiä, sai syytteitä vandalismista, oli useaan otteeseen tekemisissä virkavallan kanssa, ja joutui toisinaan jopa lopettamaan keikkansa kesken. Mahdollisimman räävitön “we don’t give a fuck” -asenne, gangsteroinnin ja päihteiden käytön ihannointi, loputon kiroilu ja umpimähkään huorittelu ovat räpissä liiankin usein kerrattuja teemoja, mutta silti Odd Future tuntui primitiivisyydessään monen mielestä tuoreimmalta räpiltä pitkään aikaan.

Anton Vanha-Majamaa raportoi viime vuotiselta Primavera Festivalilta Odd Futuren konsertin olleen “raivonhurmeinen kaaos ja samalla vuoden kovin keikka”. Villi, röyhkeän anarkistinen hurmos on mennyt kaupaksi ennenkin ja menee edelleen. Ja, kuten Vanha-Majamaa muistutti jonkun sanoneen, “vuoden päästä Odd Futuren koko porukka on joko linnassa, kuolleena tai muuten vaan unohtunut”.

Heidän mellakoita muistuttavilta keikoiltaan on raportoitu loputtomia stage diveja, yleisöön lentäviä dollareita ja murtuneita kehon osia. Ryhmän YouTube-kanava on täynnä erilaisia järjettömiä pätkiä, missä otetaan yhteen poliisin kanssa tai yritetään hypätä korkealta parvitasolta ihmismereen räkäkännissä, kunnes fani pelastaa tilanteen.

Odd Futuren sisällä on useita pienempiä rapryhmiä ja moni jäsenistä tekee myös soolotuotantoa. Mainittakoon ainakin Grammy-voittaja Frank Ocean, Sideways-festivaaleilla kesäkuussa vieraillut 21-vuotias Earl Sweatshirt sekä Hodgy Beats.

Alla kuvaava näyte siitä, minkälaisesta koplasta oli kyse. Video on kuvattu Odd Futuren promokuvauksissa, missä kappale lienee soinut taustalla. Tyler innostuu videokuvaajasta niin, että viittaa valokuville kintaalla ja kerää kaverinsa räppäämään videokameralle. Jostain syystä pojankloppien poikamainen pelleily ja toistensa töniminen yhdistettynä tyylikkääseen, vaikkakin sisällöltään osin mauttomaan räppäämiseen, kiehtoo ja naurattaa. Yli kymmenminuuttinen Oldie.on julkaistu kollektiivin toisella ja viimeisellä kokopitkällä albumilla The Off Tape Vol 2.

Tyler jakaa mielipiteitä, mutta on selvästi lahjakas. Lyriikoista päätellen hänen asenteellaan ei tehdä yhtään mitään, mutta silti vasta 24-vuotias räppäri on kevyesti perustanut oman, maailmanlaajuisesti hehkutetun musiikkikollektiivin, suunnittelee itse ryhmän albumitaiteet, oheistavarat ja vaatetuksen, pyörittää omaa Odd Future Records -levy-yhtiötä, tekee omaa sketsisarjaa nimeltä Loiter Squad ja on näytellyt muutamissa tv-sarjoissa. Hän on myös brändäyksen ja faniensa yhteisöllistämisen asiantuntija, ja julkaisi oman Golf Media -yrityksensä kautta oman mobiiliapplikaation, missä on valtavasti oheismateriaalia streamatuista salakeikoista omaan radio- ja animaatio-ohjelmaan.

Lisäksi hän ohjaa omansa ja monen muun Odd Futuren jäsenen musiikkivideot taiteilijanimellä Wolf Haley, ja näyttelee videoilla – usein erittäin vakuuttavasti. Tähän päälle hän julkaisi jo neljännen taidolla räpätyn soololevynsä Cherry Bomb viime huhtikuussa. Onkin huvittavaa katsoa kontrastia Tylerin haastatteluissa, missä nuori visionääri-hullu nero heittää luokatonta läppää ja niin sanotusti “spurdoilee” ihan mitä sattuu.

Tässä musiikissa naiset ovat objekteja, kaikki järjestyssäännöt perseestä, eikä mikään ole pyhää. Ehkä sanoituksiin kannattaa yrittää suhtautua kuin Mc Taakibörstaan, vaikka Odd Futurella läpät ovat paljon rankemmat. Jollain tavalla Tyler ja Odd Future on tällä hetkellä rapmusiikin The Sex Pistols,  samalla se on melko vaikeasti lähestyttävää ja kuin modernia progea valtavirtaan päässeiden rapartistien joukossa.

Alla joitain esimerkkejä, kaikki paitsi Rella Tylerin soolotuotannosta. “Mitä helvettiä minä juuri katsoin” -efekti on hyvin vallitseva lähes kaikilla videoilla. Kaikki alla olevat videot ovat Tylerin ohjaamia.

———-

Tylerin soolotuotannon ensimmäinen menestyskappale oli Goblin-albumin Yonkers.

Wolf-albumin IFHY on kiroilussa uitettu rakkauslaulu. Vierailevana laulajana Pharrell Williams. Lopussa pätkää kappaleesta Jamba.

Huhtikuussa julkaistulta uudelta Cherry Bomb -albumilta ensimmäinen single Fucking Young.

Odd Futuren kappale Rella on perse-sperma-räjähdys-shokeeraus-tyylin video, missä Tyler on, mitäs muutakaan kuin kokkelia vetävä kentauri. Sama wtf-tunnelma välittyy myös itse kappaleesta.

Tästä on vaikeaa enää olla mitään mieltä. Todella hämmentävällä videolla Tyler kettuilee jenkkien sensurointipolitiikalle ja yrittää saada sen naurunalaiseksi vertaillessaan, mitä saa videolla näyttää, mitä ei. Huomatkaa myös vakuuttava psykopaatin imitaatio. Lisäksi lopussa on pätkä kappaleesta Answer, jonka videolla rumpuja päristelee jälleen Pharrell Williams. Alla Tamale.

Goblin-albumin kappaleella She vierailee Frank Ocean, joka on Odd Futuren jäsenistä menestynyt parhaiten soolotuotannossaan.

Tyler the Creator Flow Festivaaleilla sunnuntaina klo 18.00.

————————-