Lasten Hautausmaa -yhtyeestä tuttu Tuomo Mannonen julkaisi debyyttisoolonsa – avaa nyt kappaleiden sisällön Rumballe

Levy ilmestyi viimein.

11.11.2022

Tuomo Mannonen julkaisi tänään sooloalbuminsa Sydänsipsi. Tämän kunniaksi Mannonen avasi albumin sisällön kappale kappaleelta Rumballe.

Muistathan, että Tuomo Mannonen viettää levynjulkkaribileitä Helsingin Kuuden Linja -yökerhossa. 25. päivä marraskuuta. Mukana keikalla on niin ikään vallan mainio A. Takalo. Levyjulkkarikeikan Facebook-sivut löydät täältä. Mikäli tuohon asti ei jaksa odottaa, Tuomo on myös ilmaisilla levykauppakeikoilla tällä viikolla perjantaina paikassa Levykauppa Äx Helsingissä klo 17 ja ja Turun Äxässä lauantaina klo 15.

Sen pidemmittä puheitta: lue Mannosen albumiraitojen avaamiset alta! Sen alta voit sitten kuunnella levyn.

Taxi, juna ja lentokone

Kappale kertoo parisuhdematkailusta ja lentopelosta. Pariskuntien täytyy tehdä aina irtiottoja ulkomaille. Kun kaikki ei sujukaan aina ihan suunnitelman mukaan, sitten mökötetään, mikä kuuluu osana lomakokemukseen.

Tähän levyn tuottajien A. Takalon (rummut, basso) ja Niko Saarisen (koskettimet) kanssa taiottiin rauhallinen hissimusiikkimainen pahaa enteilevä pohja. Saarisen Rhodes-soolo hyrisee pehmeänä kuin kehräävä leijona.

Kikka

“Kajaanissa ei kuunneltu Kikkaa edes 90-luvulla”. Kuulin tämän lauseen sivukorvalla jossain juhlissa. Aloin miettiä tarinaa, jossa Kikan ihailija ei mahdu muottiin, eikä saa vastakaikua fanitukselleen. Lopulta hän lähtee junalla etelään ja tapaa Riihimäen asemalla vertaisensa. Biisiin oli pakko saada bileet, joten Takalon rumpuja ruuvattiin konemaiseksi ja lisättiin Saarisen kiippariosastoa tuntuvasti. Lisää tämmöistä tulossa!

Kalifornia

Ajatuksen rakkauslauluun sain John Steinbeckin romaanista Vihan Hedelmät, jonka tapahtuman perustuvat 1930-luvun suureen lamaan ja kuivuuteen. Ihmiset hylkäsivät kotinsa ja muuttivat pölymyrskyjen keskeltä paremman elämän toivossa eritoten Kaliforniaan.

Kertosäkeessä esitellään eräänlainen valehtelijan paradoksi: “Minä valehtelen kun valehtelen että rakastan sinua”. Toinen päähenkilö jää ikuiseen luuppiin kuivuuden keskelle. Viikatteestakin tuttu Erkka Koskinen sovitti biisiin herkät viulut. Kappaleen toinen solisti on ihana Armi Harmio, joka laulaa taustoja useissa levyn kappaleissa sekä livebändissä.

Haanpään hukkuminen

Ystäväni lapsuudenhuoneen seinä oli tapetoitu vanhoin sanomalehdin. Hänet tuuditti uneen vuosikausia otsikko ’Kirjailija Pentti Haanpää hukkui Lamujärveen’. Mietin, että ystäväni on lukuisina öinä elänyt Haanpään kanssa tuon viimeisen kalaretken.

Haanpään veneen tappi oli paha irtoamaan. Viimeisen kerran veden varaan kirjailija joutui 30. syyskuuta vuonna 1955. Tämä laulu kertoo tuosta viimeisestä myrskyisestä illasta, miten sen ystäväni ehkä kuvitteli lastenhuoneen seinätapettia tuijottaessaan. Takalo ja Saarinen loihtivat tähän biisiin kuulaan suomirockiskelmäsoundin.

Sydänsipsi

Sydänsipsi on kuin neliapila – sydämenmuotoinen perunalastu, jonka löytää joskus sipsejä syödessään. Silloin saa toivoa! Tähän vangin rakkaudesta kertovaan kappaleeseen haettiin 60-luvun alun Beatles-soundia. Oli hauskaa laulaa Kristiina Vaaran kanssa kimpassa vanhaa rokkenrollia.

Baby Blue

Tässä kaiholla kurkotetaan menneisyyden soundiin ja lauletaan pieni tarina rakkaudesta. Ajatuksissa on vähän Göstää ja Twin Peaksia vaikkei ne kuulukaan. Erittäin hauska soittaa livenä. Sisältää harvinaisesti kitarasoolon.

Muuntajakaappi

Rock-iskelmä, jossa nojataan muuntajakaappiin ja haikaillaan järven yli tansseihin. Cisse Häkkiseltä lainaus: “Kaiken voi hoitaa uimalla”. Pitää melko hyvin paikkansa. Soolobändin jäsenistä puolet selvittää elämäänsä vesijuoksun avulla eli minä ja Antti. Nikon laventelimainen moogisoolo johdattaa ruotsinlaivamaiseen loppukeinahtelukertsiin.

Somertonin mies

Mysteeri Australiasta vuodelta 1948. Kuollut tuntematon mies löydetään rannalta puvuntakissa. Miehen vaatteet ovat merkitsemättömät. Housuissa salatasku, jonka sisällä on lappu, jossa lukee “Tamám shud”. Persiaksi “Se on loppu”.

Arvoitusta monimutkaistaa auton hansikaslokerosta löydetty persilainen runokirja, jonka takakannen käsinkirjoitettua salakirjoitusta ei olla pystytty ratkaisemaan. Tapaukseen sisältyy paljon muuta erikoista ja tietenkin rakkaustarina. Kitarasoolon soittaa Lasten Hautausmaan Touko Arhosalo.

Pienet sydämet

Pienisuuri rakkauslaulu, johon liittyy Casablanca-elokuva, vuosisadan helle ja tietysti Laila Kinnunen. Tästä piti tehdä bändiversio, joka sovitetaan paikan päällä studiossa. Esitin kappaleen äänittäjä Tuukka Nikuselle ja bändille, jotka kuuntelivat tarkkaamossa. Sanoivat, että soita vielä toisen kerran ja biisi oli valmis.

Lisää luettavaa