Levyä ei löytynyt Spotifysta – joimme olutta

Trees-yhtyeen olutta ei saa mistään, mutta se ei estänyt meitä maistelemasta sitä.

Saimme viime viikolla käsiimme muutaman pullon Trees-olutta. Trees on omien sanojensa mukaan ”Saimaa-folkia” soittava yhtye, jonka riveissä kitaraa soittaa muuan Joose Keskitalo. Bändin nimikko-oluen on pannut savonlinnalaispanimo Mustan virran panimo.

Sen lisäksi, että olutta on pantu vain 200 pulloa, sitä ei etiketin tekstin mukaan myydä missään. Etiketissä kehotetaan nauttimaan olutta yhdessä tänään ilmestyneen Trees-yhtyeen nimettömän debyyttialbumin kanssa.

Jostain syystä albumi ei ole päätynyt julkaisupäiväksi Spotifyn valikoimiin. Soitimme levymerkki Svartin toimitusjohtajalle Jukka Taskiselle, että mistä tuulee.

”Jostain syystä albumi ei ole päätynyt julkaisupäiväksi Spotifyn valikoimiin”, Taskinen vahvistaa havaintomme.

Muista suoratoistopalveluista, kuten Tidalista, albumi näyttäisi löytyvän. Levykauppojen lisäksi siis!

Samuli Knuuti arvioi albumin uusimpaan Rumba-lehteen, joten keskitymme nyt vain ja ainoastaan pullon sisältöön.

Olut on tyypiltään New England IPA, tuttavallisesti NEIPA, ja etiketin mukaan ”avokätisesti humaloitu” Citra- ja Amarillo-humalilla. Ja tietenkin tehty Saimaan vettä käyttäen.

Trees-NEIPA on ruosteen värinen ja samea. Mausta löytyy ensimmäisenä kermaista persikkaa. Värin ja alkupuraisun jälkeen yhtäläisyydet perinteisiin NEIPA-tyyppisiin oluisiin loppuvat.

NEIPA-oluet tuppaavat olemaan sameita, hedelmäisiä, mehumaisia ja useimmiten niistä puuttuu IPA:lle tyypillinen katkeruus ja kuivuus.

Trees-NEIPA puolestaan jatkaa sitruksiseen suuntaan, ja etiketin mainitsema avokätinen humalointi on helppo allekirjoittaa. Sitrus ja greippi kuivaavat suun ja katkero jää viipyilemään yllättävän pitkään.

Ei tyypillinen NEIPA, mutta erittäin hyvä olut joka tapauksessa. Tätä voisi suositella IPA:n ystäville, jotka aloittelevat tutkimuksiaan kohti uudeksi trendiolueksi matkaavaa NEIPA-oluttyyppiä. Siis jos tätä saisi jostain.

Toistaalta: Mustan virran panimon edellinen bändiolut oli Paavoharjulle pantu Tuote-IPA, joka oli panimon mainio Pässi-IPA vain eri etiketillä varustettuna. Toivokaamme, että tällä kertaa panimo on liikkeellä käänteisessä järjestyksessä: ensin bändiolut ja sitten kauppatuote.