Levymyynnin musta viikko jenkeissä: Luvut alempana kuin vuosikymmeniin

31.08.2014

Albumimyynti saavutti uuden pohjalukeman.

Teksti: Tuukka Hämäläinen, kuva: Pop Median arkisto.

Yhdysvaltain levymyynti on viime viikolla laskenut historiallisen alas, kertoo Rolling Stonen tuore uutinen. Myyntiseurantajärjestelmä Nielsen SoundScanin mukaan myyntiluvuissa on laskettu alle neljän miljoonan myydyn albumin. Tarkkaan ottaen levyjä on myytiin viikossa vain 3,97 miljoonaa kappaletta.

Albumimyynti ei ole jäänyt Pohjois-Amerikassa alle neljän miljoonan per viikko sen jälkeen, kun Nielsen SoundScan aloitti toimintansa vuonna 1991. Rolling Stonen mukaan laskua tiedettiin kuitenkin odottaa, sillä myynti on tänä vuonna harvoin ylittänyt viittä miljoonaa. Viime vuonna samalla viikolla myytiin 4,88 miljoonaa albumia.

Yksi syy albumimyynnin laskuun on suoratoistopalveluiden yleistyminen, mikä näkyy viime viikollakin Taylor Swiftin kohdalla, tosin käänteisesti. Swiftin Shake It Off -hitti pitää hallussaan ladatuimpien biisien kärkipaikkaa ja sitä onkin ladattu peräti 544 000 kertaa, todennäköisesti siksi, ettei biisiä on kuultavissa Spotifyssa. (YouTubesta sen toki voi kuunnella, ja videolla onkin jo näyttävät lähes 56 miljoonaa katselukertaa.)

Albumien kärkipaikkaa pitää hallussaan räppäri Wiz Khalifan uusi albumi Blacc Hollywood, mutta sitäkin myytiin männäviikolla vain 90 000 kappaletta.

Lisää luettavaa