Mariah Carey yritti kruunata itsensä ”joulun kuningattareksi” – patentti- ja tuotemerkkivirasto oli toista mieltä

Patenttihakemus suututti etenkin ainoastaan jouluaiheista musiikkia tekevän Elizabeth Chanin.

20.11.2022

On taas se aika vuodesta, kun Mariah Careyn All I Want for Christmas Is You -jouluhitin kuulemiselta on lähes mahdoton välttyä.

Pop- ja r&b-laulajan vuonna 1994 Merry Christmas -albumilla ilmestynyt, lukuisia kertoja coveroitu kappale on kerta toisensa jälkeen listojen kärjessä ja radioiden tehosoitossa aina loppuvuodesta.

Carey liitetään siis hyvin vahvasti jouluun. Laulaja itse kokee olevansa niin ilmeinen osa juhlaa, että hän yritti patentoida ”Queen of Christmas”- eli ”joulun kuningatar” -tuotemerkin yksinoikeudella omaan käyttöönsä.

Laulajan aikeissa oli ainakin julkaista Queen of Christmas -tuotemerkillä muun muassa hajuvesiä, meikkejä, vaatteita ja koruja. Samassa hakemuksessa haettiin yksinoikeutta lyhenteeseen QOC ja Princess Christmas-tuotenimeen.

Kaikki eivät olleet mielissään Careyn hakemuksesta. Asia loukkasi etenkin näyttelijä-laulaja Darlene Lovea, jonka David Letterman kruunasi joulun kuningattareksi jo vuosikymmeniä sitten, sekä laulaja-lauluntekijä Elizabeth Chania, joka omistautunut ainoastaan jouluaiheiselle musiikille. Jälkimmäinen ryhtyi jopa oikeustoimiin estääkseen Careytä saamasta titteliä.

Yhdysvaltojen patentti- ja tuotemerkkivirasto on nyt hylännyt Careyn maaliskuussa 2021 jättämän hakemuksen. Sekä Love että Chan ovat kertoneet päätöksen tulleen helpotuksena.

”Mariah Careyn firma oli osallisena klassista kiusaamistapausta: he yrittivät monopolisoida tittelin rekisteröimällä tuotemerkin. On tärkeää nousta kiusaajia vastaan, ja siitä tässä oli kyse. Nyt kukaan ei voi saada yksinoikeudellista ja pysyvää oikeutta joulun kuningattaren titteliin”, Chanin lakitiimin edustaja kommentoi.

Carey haastettiin aiemmin tänä vuonna oikeuteen jouluhittinsä vuoksi. Biisin esitettiin rikkoneen tekijänoikeuksia, joskin hieman kyseenalaisin perustein.

Lisää luettavaa