”Me emme palaa takaisin”, laulaa takaisin palannut upea tamperelaisbändi

Ensisoitossa Vuoret-yhtyeen Kuolleiden miesten päivä.

12.05.2022

Vuoret-yhtye julkaisee huomenna Kuolleiden miesten päivä -nimisen singlen, joka saa ensiesityksensä Rumban sivuilla nyt. Kappaleen kerrotaan käsittelevän kansallisia kertomuksia, menneen ja tulevan suhdetta, militarismia ja elämän säilyttämistä.

”Kuolleiden miesten päivän nimi pohjaa henkilökohtaiseen vitsiin, jonka mukaan mikä tahansa liputuspäivä on hyvin suurella todennäköisyydellä Kuolleiden miesten päivä, jos ei satu muistamaan miksi liput on salkoon vedetty”, kertoo kappaleen säveltäjä ja sanoittaja Ville Aalto.

”Kappaleen sanoituksen takana on ajatus, että paras tapa kunnioittaa historiaa on rakentaa ekologisesti ja sosiaalisesti kestävä tulevaisuus. Menneiden sotien ja miehisten sankarien ympärille rakentuvan nationalistisen kuvaston jatkuva toistaminen, vuosittaiset sotilasparaatit ja henkinen sulkeutuminen kansakuntana tuntuvat mielettömiltä asioilta tässä maailmantilanteessa.”

Vuoret-yhtyeen kehutun debyyttilevy Portin julkaisusta on vierähtänyt jo neljä vuotta. Tämä singlekappale enteilee viimein seuraajaa levylle. Sellainen on luvassa syksyllä, sen vahvistaa Aalto.

”Olemme aina olleet täysin anti-nostalginen yhtye, ja halusimme tulevan albumin kohdalla tuoda musiikkiin myös kuvitteellisen tulevaisuuden ääniä. Kuolleiden miesten päivä on kappale, joka näytti meille tietä tulevan albumin suhteen. Se on kevääseen heräävien lintujen kiivasta laulua sähkökitaroilla ja syntetisaattoreilla.”

Esikoislevyä lokeroitiin Rumban arviossa ”jonkinlaiseksi shoegazeksi, mutta ilman historian painolastia”. Sitähän yhtye edelleenkin soittaa, joskin singlekappaleen bassoriffi ohjailee ajatuksia post-punkinkin suuntaan. Kokoonpano on hieman elänyt sitten debyytin: Ultramariinissa aikanaan vaikuttaneen Ville Aallon lisäksi nyky-Vuorissa musisoivat Teemu Into, Konsta Pokkinen, Olli Sillanpää ja Minna Sihvonen.

Kuolleiden miesten päivän on miksannut Mikko Gordon ja masteroinut Henkka Niemistö. Yhtye on tuottanut kappaleen yhdessä Antti Välimäen kanssa. Kappaleella vierailee laulamassa Elina Saari. Kuuntele biisi alta.

Lisää luettavaa