”Meidän ennustama oikeistolaisjunttidystopia toteutui” – Kakka-hätä 77 tuli takaisin

Haastattelussa Teemu Bergman.

Santtu Särkäs

Turussa 2006 perustettu Kakka-hätä 77 julkaisi albumit Totaalinen kakkahätä (2007) ja Huoltoasemalle unohdettu mies (2011), muutaman ep:n ja splitin, soitti humalaisia keikkoja, kiersi Yhdysvalloissa ja tappeli keskenään lopettamiseensa asti 2011. Paluukeikkoja on nähty satunnaisesti 2012, 2013 ja 2014.

Nyt yhtye on koonnut rivinsä kevään ja kesän keikkoja varten. Vaihdetaanpa kuulumiset Teemu Bergmanin kanssa.

Miksi Kakka-hätä 77 teki paluun?

”Jaa-a…. Itsestä oli hauska päästä soittamaan noita kirjoittamiani kappaleita vielä kerran. Muut jäsenet varmaan ihan vaan rahan takia, heh heh. Viisi keikkaa soitetaan eikä yhtään uutta kappaletta, koska ei kukaan sellaisia halua kuulla, joten eipä tuo siinä mielessä kummoinen paluu ole!”

”Lähinnä se meni niin, että keikkajärkkärit Johannes ja Metsola houkutteli meidät soittamaan tämän yhden keikan Ääniwallissa. Sitten toisen Flow’ssa, kolmannen Hervannassa ja kohta niitä olikin viisi… pirullisia mastermindeja kun ovat.”

Listalta puuttuu siis ainakin Ruisrock ja…

”LPRHC-festillä soitetaan Agnostic Frontin ja Kyre & Duunareitten kanssa!”

Ensimmäinen näistä paluukeikoista on lauantaina Ääniwallssa. Millä mielin soittamaan tällä kokoonpanolla näitä biisejä?

”Hyvällä mielellä, mutta sen verran jännittää että pitänee ottaa vähän miestä vahvempaa ennen keikkaa…. kunhan sitä ei oteta vanhaan malliin. Ollaan pari kertaa jopa treenattukin. Sitä ei ennen ikinä tehty.”

”Mukavaa etenkin nyt, kun selvisi että soittoaikakin on lähempänä yhtätoista kuin aamukolmea. Tosin rumpali-Mirkon selkä on mennyt paskaksi liiasta töissä istumisesta, mutta toivotaan että se vielä tämän koitoksen kestää! Vanhuus ei tule yksin vaikka vanhus tulisikin…”

Sanoit jo, että uusia kappaleita ei kuulla. Käsittääkseni bändiltä jäi kuitenkin levyttämättä valmiita ja livenäkin soitettuja biisejä. Onko näitä tarkoitus julkaista?

”Ehkä pari, mutta eipä nuo kummoisia olleet. Ja jotkin niistä muistaakseni tulivat sitten Pää Kii -nimellä ulos kuitenkin. Uutta matskua ei tule, soitamme nykyään kukin tahoillamme bändeissä kuten Myrkky-käärme, Outo Valo, Maakuntaradio, Pää Kii. Se jäi kyllä vituttamaan, että meiltä tilattu TuTon kannatuslaulu jäi tekemättä. Se olisi pitänyt kyllä tehdä.”

Mervi Vuorela kirjoitti Rumbassa vuonna 2011 Kakkiksen olevan ”2000-luvun nerokkain punkbändi, eikä se edes itse ymmärrä sitä”. Joko ymmärrät?

”Ehkä vähän paremmin kuin vuonna 2011, mutta en vieläkään ihan täysin. Ainakin meidän ennustama oikeistolaisjunttidystopia toteutui paremmin kuin meidän pahimmissa painajaisissamme oltaisiin uskallettu kuvitella – ikävä kyllä.”

”Toisaalta nerokkaimmat punk-bändit toki tulivat 70-80-lukujen taitteessa, kuten vaikka The Child Molestors, The Tits, The Teenage Queers, Count Vertigo, Ebenezer and the Bludgeons ja Vomit Visions.”

Jos sinun pitäisi päivittää tämä Kakkis-säkeistö vastaamaan vuotta 2018, miten se kuuluisi: ”Mä oon kohta kolmekymppinen, mutta henkisesti ehkä en / Ei oo naista ei rahaa eikä asuntoo / Mut onko ongelmii? / No vittu joo!”

”Mä lähden lauantaina Ääniwalliin dokaamaan / Mut en vaippoja jalkaan vedä kuitenkaan / Ei oo naista ei rahaa eikä asuntoo / Mut kaljaa on, joten se on ok.”

Punkin tila Suomessa 2018?

”En ole alan asiantuntija enkä puhemies mutta monia kovia bändejä olen edelleen lähes viikottain livenä nähnyt. Omat eniten kuunnellut bändit ovat kuitenkin edelleenkin osastoa No Trend, Blitz, The Lurkers, Tv:n Orjat, Crime, Kollaa Kestää ynnä muut jo nyt yli 35 vuotta vanhat jutut.”

”Omat lempibändit nykypäivän Suomesta ovat Seksihullut, Kyre & Duunarit, Kivesveto Go Go, Miettiin, Generals, Lapinpolthajat, Pete TNT Band, Baby’s Blood, Acid Runs, Perseenpyyhkijät, Kovaa Rasvaa, Happy Animals ja Lähtevät Kaukojunat. Kunniamaininta yhtyeelle nimeltä Kusipää, joka teki livenä Lepiksessä lähtemättömän vaikutuksen.”

”Onhan punk toki muutakin kuin bändien nimien listaamista.”

Kuka tekee tämän päivän tärkeintä musaa?

”Ei hajuakaan… Tuomo Mannonen (Kivesveto Go Go, Lasten Hautausmaa) tekee ainakin parhaat sanoitukset.”

Jos Kakka-hätä 77 olisi rakennus, mikä rakennus se olisi?

”Me oltaisiin Rockyn portaat. Tai Posankka. Räjäytetty Posankka!”