Melissa Auf der Maur soitti salakeikan Nosturissa – katso video ja haastattelu

21.04.2010

Viime lauantaina Melissa Auf der Maurin piti olla keikalla Lontoossa. Eyjafjöll oli toista mieltä. Kun lennot oli peruttu ja laivat buukattu täyteen, ei auttanut kuin jäädä Helsinkiin. Sen sijaan, että Melissa olisi jäänyt hotellihuoneeseen murjottamaan, hän näytti kanadalaisen sisunsa ja polkaisi pystyyn spontaanin treenikämppäkeikan. Rumba taltioi ainutlaatuisen iltapäivämatinean videolle.

Teksti: Janne Flinkkilä, kuva: Noora Vainio
Livevideo: Soffa.tv & Tuotantoyhtiö Tivoli

Melissa Auf der Maur ”Last Minute Lo-Fi Volcanic Cloud Show”
17.4.2010 Helsinki, Nosturi

”Moi.Ottakaa videokamera mukaan ja tulkaa klo 13 Nosturille,Melissa Auf der Maur soittaa yhdellä treeniksellä keikan ja pyysi minuu kutsumaan jengiä.”

Tekstiviesti saa tahmean lauantaiaamun unihiekat karisemaan silmistä. Pienen aamubassoisen puhelinkierroksen jälkeen saadaan raavittua kasaan akuutti videopajaryhmä.

Edellisenä iltana Melissa kertoi Bar Loosessa, että he saattavat soittaa siellä lauantaina spontaanin iltapäiväkeikan. Hän oli yrittänyt buukata studioaikaakin, jotta parin päivän joutoaikaa voisi käyttää johonkin hyödylliseen.

Keikasta olisi kuitenkin koitunut kohtuuttoman paljon säätöä backlinen vuokraamisesta baarihenkilökunnan haalimiseen. Niinpä se päätettiin järjestää Nosturissa treenikämpällä, mistä soittokamat löytyvät jo valmiiksi.

Lauantai-iltapäivänä Suburban Triben Janne Joutsenniemen isännöimään treenikämppään ahtautuu kolmisenkymmentä ihmistä. Osa heistä on Melissan Class of Hope 2010 -faniyhteisön jäseniä.

Vaikka perjantaina piti soittaa Oslossa ja lauantai-iltana olisi ollut keikka Lontoossa, Melissa ei vaikuta lannistuneelta. Hän sanoo, että meitä kaikkia pohjoisen asukkeja yhdistää samanlainen sisu: vastoinkäymisiä ei jäädä surkuttelemaan vaan ne nähdään haasteina ja mahdollisuuksina.

”Minua kutsutaan nimellä ’Melissa After One Hour'”, hän vitsailee, kun treenikämppäkeikan aloitus on hieman venähtänyt sovitusta ajasta.

Intiimi setti seurailee samoja latuja kuin edellisen torstain keikka Virgin Oilissa. Pari kertaa Melissa laittaa intron jälkeen biisin poikki, kun aloitus ei oikein onnistu. ”Nyt meillä on kerrankin mahdollisuus treenata. Yleensä me vain hypätään lentokoneeseen ja lähdetään keikalle”, hän sanoo.

”Me saadaan kyllä järjestettyä teille Nosturista edullinen treenikämppä, jos joudutte jäämään tänne pidemmäksi aikaa”, Elmu ry:n Eeka Mäkynen heittää.

Keskellä settiä äänitysläppäri kaatuu. On aikaa jutella mukavia Melissan edellispäivän visiitistä Torni-ravintolassa ja itse kunkin viikonloppusuunnitelmista. Lopulta pidetään pieni esittelykierros. Melissa kuvaa pokkarikameralla, kun kaikki kertovat vuorollaan nimensä.

Keikka päättyy Melissan ”tribuuttiin Type O Negativen Black Sabbath -tribuutille”, jonka hän esitti Peter Steelen muistoksi myös Virgin Oilissa. Toisin sanoen hän toisintaa Type O Negativen The Origin of the Feces -levyllä julkaistun version Black Sabbathin Paranoidista.

Biisin keskellä on muutama tahti Iron Manin riffiä. Melissa käyttää tilaisuuden hyväksi ja tapailee sitä yksinään mustalla Fender Precision -bassollaan. Hän naurahtaa soittavansa sen aina väärin, mistä bändikaverit muistavat kuittailla keikan jälkeen: ”He sanovat, että eikö tämä opita jo 12-vuotiaana.”

”Rest in peace” -sanoihin päättyvän Type-tribuutin jälkeen Melissa pähkäilee, ehtisikö soittaa vielä yhden biisin. Viisi minuuttia aikaa ennen kuin täytyy pakata tavarat autoon ja lähteä kohti laivaa. Vielä nopea Real a Lie -rypistys – joka sekin starttaa vasta toisella yrityksellä –, ja sitten epätoivoiseen seikkailuun kohti Eurooppaa.

Tänään keskiviikkona on Melissan lyhytelokuvan ensi-ilta Lontoossa. Hänen matkantekonsa vaiheita voi seurata Melissan blogissa tai Twitterissä. Blogiin tulee myös lisää videomateriaalia Melissan keikasta. Alla voi katsoa Rumban spontaanin videopajan dogmanäkemyksen asiasta ilman äänen jälkikäsittelyä tai muuta hifistelyä.

Video on julkaistu Melissa Auf der Maurin ystävällisellä luvalla – used with kind permission by Melissa Auf der Maur.

Alla vielä Soffa.tv:n Nina Ruotsalaisen Melissa-haastattelu, jossa sympaattinen renessanssinainen kertoo muun muassa Out of Our Minds -multimediateoksestaan. Nina jututti Auf der Mauria Helsingissä viime torstai-iltapäivänä ennen keikkaa, kun tällä oli vasta kalpea aavistus, miten tiukkaan mottiin Islannin tulivuorenpurkaus hänet Suomessa saartaisi.

Lisää luettavaa