”Mulla on musta vyö kuumotuksessa: jos artisti ei tule mun studiolle, mä menen sen himaan” – haastattelussa Äänet Käskee

Perjantaina vuoden ensimmäisen singlensä julkaissut tuottajakaksikko Äänet Käskee valmistelee tällä hetkellä toista levyään.

20.02.2022

Äänet Käskee täyttää maaliskuun alussa kaksi vuotta. Tulevien syntymäpäiviensä kunniaksi tuottajakaksikko syventyi Rumban kanssa haastatteluun, jossa juteltiin niin tulevasta levystä, oman soundin brändäämisestä, duon keskinäisestä yhteistyöstä kuin biittiprosessistakin.

Lasse “Jaarli” Rytkösestä ja Antti Tammimaasta muodostuva tuottajakaksikko tapasi alun perin tuottaja Rammun kautta, joka on muun muassa tehnyt soolobiittejä Oiva Vedätykselle.

“Muistan hämärästi tehneeni Rammun kanssa musaa, ja sitten Lasse bongasi mut sitä kautta. Tai näin mä sen muistan, mutta mikä on Lasse sun versio?” Tammimaa heittää pallon Rytköselle.

“Me tavattiin Espoon katkohoidossa ja… No ei. Nykyään kun kaikilla pitää olla kirja, me voitaisi kirjoittaa kirja ja mä voisin keksiä siihen kaikkia tuollaisia juttuja. Mutta siis noin se meni, kuten Antti sanoi. Mä tein silloin vielä Pikkolo & Jaarli -juttua, jossa räppäsin itse, ja kun etsimme siihen biittejä, tutustuin Rammun kautta Anttiin. Vuosi taisi olla 2018.”

Rytkönen muistelee tykästyneensä Tammimaan biitteihin ja kutsuneensa hänet sessioimaan kanssaan studiolle. Ensimmäinen yhteistuotos lähti Mc Rambolle, mikä poiki ainoana valmiina kappaleena levytyssopimuksen 3rd Railille.

“Meillä oli se yksi biisi valmiina, ja sitten meillä oli excel-taulukko, jossa luki biittien nimet ja niihin tulevat artistit. Ei meillä ollut mitään muuta. Kolmannen Raiteen Sami Charmi vain uskoi meidän juttuun”, Rytkönen kertoo.

“Se uskoi meidän exceliin”, Tammimaa kuittaa.

Kaksikko tuumaa 3rd Railin tuntuneen toistaiseksi oikealta paikalta olla, ja levy-yhtiön antavan erittäin vapaat kädet tekemiseen.

“Tuntuu siltä, että voimme tehdä melkein mitä vain haluamme”, Tammimaa sanoo. “Sami on erittäin sympaattinen herrasmies, ja hänellä on myös todella pieni koira, mikä on plussaa.”

“Mä haluaisin joskus tulevaisuudessa käydä jossain isossa pöydässä pelaamassa, mutta luulen, että siihen ei vielä toistaiseksi paukut riitä”, Rytkönen pohtii. “Me olemme tietyllä tavalla niin räp. Osaisimme varmasti tehdä muutakin, mutta en tiedä miten pärjäisimme, jos kuvio muuttuisi radikaalisti. Voisi tulla aikamoiset paineet, jos menisimme Sonylle tai Universalille tai jotain.”

Rytkönen painottaa, että Äänet Käskee ei koostu pelkästään kahdesta tuottajasta, vaan he ovat myös artisteja. “Vaikka emme äänellisesti räppää, olemme kuitenkin olennainen osa biisiprosessia. Mä myös miksaan meidän kappaleemme, joten olen periaatteessa naimisissa sen biitin kanssa. Fakta on, että artisteilla ei olisi mitään matskuja, jos siellä taustalla ei olisi joku, joka tuottaa.”

Rytkönen ja Tammimaa ovat yhtä mieltä siitä, että Äänet Käskee -soundi nojaa vahvasti 90-lukuun.

“Ei me oikein osata tehdä mitään muuta”, Tammimaa sanoo.

“Tai haluta”, Rytkönen täydentää. “Mutta kyllä me olemme myös kehittyneet kahden vuoden aikana.”

“Todellakin. YouTubesta ei löydy mitään kovin hyviä ohjevideoita musiikin tekemiseen, verrattuna siihen, että joku Seremoniamestari laukoo sulle totuuksia sun biiteistä. Onhan se nyt aika kova juttu, ja hyödyllistä. Kyllä siinä kehittyy väkisinkin, jos yhtään kuuntelee palautetta”, Tammimaa sanoo.

Rytkönen kuitenkin kokee, että kriittistä palautetta tulee liian vähän, ja toivoisi ihmisten puhuvan rohkeammin ja suoraan. “Me olemme kuitenkin aika adaptoituvia, ja osaamme ottaa kritiikkiä vastaan, mutta hyvin vähän meille syötetään ei-korttia. Yksi artisti jota jaksoimme sinnikkäämmin lähestyä oli Kalle Kinos, joka nyt iloksemme pidemmän yrittämisen seurauksena otti biittimme vastaan. Siitä ei koskaan voi olla varma, milloin kappale tulee julki tai tuleeko ollenkaan, mutta olemme fiiliksissä siitä, että biitti meni läpi.”

Kaksikko toteaa tekevänsä nyt enenevissä määrin musiikkia pyynnöstä suoraan artisteille, sen sijaan että tekisivät pelkkää Äänet Käskee -levyä.

“Paljon on juttuja, joita haluaisimme meidän nimemme alle suoraan, mutta sitten artistit ovatkin halunneet niitä biittejä omille levyilleen”, Rytkönen kertoo. “Mikä on sinänsä ihan kivaa, mutta siinä voi olla vaarana se, että artistius meidän puoleltamme häviää. En tiedä kuinka paljon jengi osaa kuunnella kenen biitti on kyseessä, jollei se vaikka näy siellä Spotifyssa suoraan kappaleen nimessä.”

Siinä missä Tammimaan rooli painottuu pitkälti musiikilliseen toteutukseen, keskittyy Rytkönen myös kaksikon brändäämiseen.

“Ennen kaikkea menemme tietenkin musiikki edellä, mutta kyllä mä mietin paljon niin sanotusti tavaramerkkiämme”, Rytkönen sanoo. “Äänet Käskee voi 10 vuoden päästä olla mitä vain, emmekä silloin välttämättä enää edes tee biittejä. Voimme tehdä tanssikabareeta, tai jotain vittu keittiöohjelmaa, en mä tiedä. Pitää pystyä luomaan nahkansa. Toistaiseksi pysymme musiikissa, mutta jos sillä ei lyö leiville, kuten todennäköisesti tulee tapahtumaan, täytyy keksiä jotain muuta.”

Puhe kääntyy pian konkreettiseen prosessiin, jonka myötä duon kappaleet syntyvät. Tammimaa kertoo kaksikon työskennelleen viime aikoina eri artistien kanssa studiolla yhdessä, toisin kuin aluksi, jolloin vastaavaa ei tapahtunut ollenkaan.

“On mielenkiintoista päästä haistelemaan reaaliajassa artistin tunnelmia ja ajatuksia”, Tammimaa miettii.

“Se on opettavaista ja siitä saa paljon enemmän irti”, Rytkönen jatkaa. “Mutta itselleni se on ollut myös melko vaikea kuvio. En mä sitä suoranaisesti jännitä, mutta onhan se aivan eri asia tehdä yhdessä artistin kanssa kuin se että saat suhmuroida yksin tai Antin kanssa.”

Rytkönen ihmettelee kuinka helposti yhteistyö Tammimaan kanssa on muodostunut ja kuinka sujuvaa kaksikon yhteispeli on. “En mä ole koskaan ennen pystynyt tekemään kenenkään kanssa biittejä, mutta Antti on ensimmäinen jonka kanssa se on onnistunut. En mä tiedä olenko vain saanut jonkun henkisen niskalenkin susta, miten sä Antti koet tämän? Olenko mä saanut susta yliotteen?”

“Musta tuntuu että mä olen yksinkertaisesti hyvä tekemään ihmisten kanssa yhteistyötä musiikillisesti”, Tammimaa tuumaa hymyillen. “Olen avoin kaikille ideoille ja näen missä ihmiset ovat hyviä. Jos uskon siihen, on helppo hypätä siihen kelkkaan messiin ja tehdä kiinnostavia juttuja.”

Kaksikko kertoo pallottelevansa paljon ideoita ja biittejä toisilleen, ja menevänsä yhdessä studiolle silloin kun se on mahdollista.

“Sitten me vain alamme fiilistellä jotain soundeja”, Rytkönen kohauttaa olkiaan. “Aika tyhjä taulu. Meillä saattaa olla erilaisia kausia, välissä voimme tehdä vaikka kymmenen biittiä tietynlaista ja sitten kymmenen biittiä toisenlaista. Mutta jotenkin niistä aina lopulta tulee meidän kuuloisia. Joskus olemme miettineet, että voisimme ihan tekemällä tehdä vaikkapa poppia, mutta toisaalta on myös tärkeää tehdä sitä omaa juttua, koska niin sä brändäät sun omaa soundia.”

Äänet Käskee julkaisi viime toukokuusta lähtien keskimäärin yhden kappaleen kuukaudessa, mutta suhtautuu aktiivisesta julkaisutahdista huolimatta epäröiden siihen, että heidät luokittelisi erityisen tuotteliaiksi.

“Olemmeko edes oikeasti niin aktiivisia? Nyt on keskiviikko, ja tällä viikolla olemme tehneet kaksi biittiä ja nauhoittaneet yhden biisin”, Tammimaa tokaisee.

“Mä itse henkilökohtaisesti tarvitsen stressiä itselleni, että pystyn suoriutumaan”, Rytkönen sanoo. “Kyllä mä yritän kerran vuodessa pitää lomaa musiikista, mutta olen huomannut ahdistuvani siitä. Jos mulla ei ole mitään muuta kuin mun päiväduuni, en osaa olla.”

Tällä hetkellä kaksikko valmistelee toista albumiaan.

“Siitä tulee kova”, Rytkönen nyökkää.

“Siitä tulee oikeasti parempi kuin se eka levy”, Tammimaa sanoo, kuulostaen lähes yllättyneeltä omasta mielipiteestään. “Siinä on ehkä parempia biittejä.”

“Sanotaanko kuitenkin näin, että emme ole ihan varmoja siitä, keitä siihen tulee. Olemme tehneet sinkkuja viime vuonna ajatellen niiden päätyvän levylle, mutta enää emme tiedä mitkä niistä valikoituvat lopulliselle kokonaisuudelle”, Rytkönen sanoo ja virnistää sitten: “Sen kuitenkin päätimme tänään, että KesoilinKuva tekee kannet Pen & Pixel-tyyliin.”

Kaksikolla on ajatuksena viimeistellä levy toukokuuhun mennessä, ja lähettää se sitten masteroitavaksi ja painoon. Vuoden ensimmäinen single ilmestyi nyt perjantaina, ja siinä on mukana Are ja Niko Nova.

“Sen mä tiedän, että tokalle levylle tulevat ainakin Mon-Sala ja Valma”, Rytkönen paljastaa.

Rolling-levymerkille kiinnitetylle Valmalle Äänet Käskee on tehnyt biittejä muutenkin, ja haluavat kyseiseen levy-yhtiöön liittyen nostaa esiin sitä johtavan Antti Keskisen, joka tunnetaan myös rap-artisti Silkinpehmeenä.

“Antti on mentoroinut ja buustannut meitä paljon, ja yhteistyö Rollingin kanssa on ollut antoisaa. Mutta jos vielä mietitään tulevan levyn artisteja, haluamme satsata jatkossa enemmän moninaisuuteen. Siitä on tullut punakynää himassa, kun olen tehnyt pelkkien heteromiesten kanssa musaa”, Rytkönen myöntää.

“Sama”, Tammimaa naurahtaa. “Vaimolle on tullut kysymyksiä, että mikäs homma tämä on, kun sun mies tekee musiikkia pelkästään valkoisten heteromiesten kanssa.”

“Katsotaan kenet saamme järjestymään”, Rytkönen toteaa arvoituksellisesti. “Hyvin vähän olemme saaneet ei-korttia lähestyessämme artisteja. Useimmiten porukka on enemmän tai vähemmän messissä. Mutta sitä toivoisin, että jos ihmiset eivät pysty toimittamaan asioita, he mieluummin kieltäytyisivät kuin jättäisivät roikkumaan. Siinä tarvitsee kuumottamisen jaloa taitoa. Mulla on musta vyö kuumotuksessa: jos artisti ei tule mun studiolle, mä menen sen himaan. Mulle ei voi sanoa ei.”

Kuva: Loasteeze

Tulevalta levyltä yhtenä kuriositeettina kaksikko nostaa esiin Loasteezen tuottajavierailun, joka näyttää käytännössä siltä, että hänen kanssaan tehdään yhteinen biitti, jolle sitten etsitään vieraileva artisti räppäämään.

“Tai sitten sanomme Raiteelle, että antakaa meille 10 000 dollaria, me halutaan joku Snoop Dogg tai Game tai joku”, Rytkönen visioi. “Mutta toistaiseksi hommassa ei ole suurta mystiikkaa. Tulevalle levylle olisi jo mainittujen lisäksi tarkoitus alustavasti tulla myös ainakin Juno, Joniveli, Tommishock, Horse Attack Sqwad, Silkinpehmee, Haamu uudestaan ja hänen kanssaan varmaankin Matti Tamonen. Tilanteet toki aina elävät, emmekä voi sanoa satavarmaksi mitään, mutta toistaiseksi näyttäisi tältä. Ja muuten, myös Tuomas Kauhanen tulee.”

“Se on kyllä uskomattoman lahjakas kaveri, täytyy nostaa hattua”, Tammimaa innostuu.

“Sä olet kyllä ihan haltioissasi Kauhasesta”, Rytkönen kommentoi.

“Joo joo, se osaa räpätä ja laulaa, kelaa nyt, vittu kuka osaa räpätä ja laulaa. Ja kirjoittaa biisejä kaiken lisäksi. Huh huh.”

“Jep, kova”, Rytkönen myöntää. “Mä haluan päästä tekemään musiikkia tyyppien kanssa, joiden musiikkia olen itse kuunnellut. Kyllä mä jossain vaiheessa haluan alkaa prässätä isojakin nimiä: vie se sitten kaksi vuotta tai ei, mutta sehän tapahtuu, tavalla tai toisella me hoidetaan.”

Lisää luettavaa