Mullistuuko musiikkibisnes? Twitterin toimitusjohtaja osti suoratoistopalvelun

Jay-Z tienasi, mutta se ei ole pääuutinen.

Twitterin perustaja ja toimitusjohtaja Jack Dorseyn Square-rahoitusyhtiö on ostanut suoratoistopalvelu Tidalin. Aiemmin rap-artisti Jay-Z omisti palvelusta enimmäisosuuden, mutta Square maksoi 297 miljoonan dollaria hänen osuudestaan.

Jay-Z, oikealta nimeltään Shawn Carter, hyppää osaksi Squaren hallitusta ja Tidalin vanhat artisti-omistajat saavat pitää osuutensa.

Dorsey ja Carter ovat tehneet aiemminkin bisneksiä yhdessä. Helmikuussa raportoitiin kaksikon perustamasta Bitcoin-yhtiöstä, jonka on tarkoitus keskittyä Afrikkaan ja Intiaan. Bitcoin-teknologian on arvioitu tulevan osaksi myös Tidalin toimintaa ja tämän puolesta Dorsey on itsekin puhunut.

Music Business Worldwide -sivustolla kerrotaan, että Tidal-kaupan on määrä toteutua kevään, eli toisen neljänneksen aikana. Dorseylla on kunnianhimoiset tavoitteet, kuinka Tidal voisi jatkossa tukea artisteja jo paremmin. Carter komppasi ja lisäsi Tidalilla olevan lukemattomia mahdollisuuksia tukea artisteja.

Tidal on profiloitunut hifi-käyttäjien suosikkina, sillä suoratoistopalvelulla on paras äänenlaatu. Lisäksi Tidalissa on reilusti erilaisia musiikkikonsertteja yksinoikeuksina. Pitkään Tidal on ollut yksi korkeimmista rojaltien maksajista, joka toki selittyy myös sillä, että Tidalilla on vähemmän tilaajia kuin esimerkiksi Spotifylla, jolloin myös yksittäiseltä käyttäjältä ”periytyvä” ja artisteille tilausmaksujen kautta tilittyvä rojaltimaksu näyttää näin suhteessa suuremmalta.

Squaren Jesse Dorogusker hyppää hetkeksi Tidalin ruoriin. Myös hän puhui erityisesti taloudellisista ratkaisusta, jotka tukisivat artisteja. Näiden taloudellisten ratkaisujen ytimessä vaikuttaisi olevan Bitcoin-tekniikka. Viime aikoina musiikkialalla on näkynyt niin sanotun NFT-teknologian hyödyntäminen. NFT eroaa normaalista bitcoinista sillä, että sen saatavuus on rajoitetumpi ja luo myös keräilyarvoa digitaaliajassa.

Keväällä Tidalin tulevista ratkaisusta saadaan lisää tietoa. Jo aiemmin Soundcloud kertoi muuttuneista rojaltiratkaisustaan ja hiljattain Spotify lanseerasi uuden hifi-palvelun. Musiikkialalla siis tapahtuu ja Tidal on varmasti iso osa kovaa vauhtia mullistuvaa musiikkibisnestä.