”Mun etunimi on Don, ja mun sukunimi on Worry” – elegantti räppärikopla toimittaa sitä silkkistä estetiikkaa

Riittävätkö rahkeet, vaikka reikäiset ovat housujen lahkeet? Tätä pohtivat Rekami, Are, Tohtori Getto ja Pessa.

25.06.2022

Eilen ilmestyi Rekamin ja Aren yhteinen kappale, jonka myötä kaksikko paljasti kehittelevänsä yhteistä albumia. Banketti on siis ensimmäinen single raottamaan verhoa tulevan kokonaisuuden yltä. Suomiräpin saralla pitkään viihtyneet Rekami ja Are eivät kuitenkaan ole ainoat biisiä tehtailleet tekijät, vaan siinä vierailevat Tohtori Getto ja Pessa. Biitistä taas vastaavat Lyttä ja Xrphan.

”Banketti on juhlaillallinen tai ateria, mutta itse koen, että se on enemmänkin mielentila”, Are pohtii kappaleen nimeä. ”Eli kun kaikki urheilut on urheiltu, haastattelut on annettu, on aika vetäytyä kabinettiin, pistää ovet kiinni ja ottaa rennosti.”

Rekamin oman Pihlderberg-levymerkin kautta ilmestyneessä kappaleessa tutkitaankin rentouden eri kerrostumia, sillä vaikka biisin yleistunnelma on silkkistäkin silkkisempi, ei kannata antaa sulavasti läpi tietoisuuden valuvien sävyjen viedä huomiota artistien lyyrisistä ja teknisesti kohdilleen hiotuista suorituksista. Sanoituksissa käsitellään ylellisyyden eri muodostumia eleganssin ja vaurauden keinoin, mutta tämähän ei tarkoita sitä, että mikään yltäkylläisistä saavutuksista olisi tullut ilmaiseksi.

Koska jouhevasti pudoteltujen riimien takaa löytyy vuosikausien verran harjoittelua ja kärsivällisesti valettuja perustuksia, ovat biisissä kuullut heitot hartiavoimin rakentuvista dynastioista ja kabineteissa sippailtavasta Hennessystä juuri niin vakuuttavan viihdyttäviä kuin millaisiksi ne on tarkoitettukin. Harvemmin sitä jaksaa korvaansa lotkauttaa jonkin tyhjyydestä ilmestyneen muusikonalun kertomuksille rikkauksista ja suosiosta, sillä jokainenhan voi sanoa mitä lystää. Se on se taustatyö ja kapasiteetti lunastaa sanat, mikä merkitsee.

Etenkin kun ollaan näin perinteisen teeman äärellä – jointti savuaa, limusiini rullaa, setelipinkka kasvaa ja henkselit paukkuvat – ovat tasapainottavat elementit olennaisessa osassa. Banketti-kappaleessa homma hoidetaan hauskasti, pienellä nöyrään vivahtavalla nyökkäyksellä, stereotyypit tiedostaen mutta niistä parhaat puolet ilolla irti ottaen.

”Ollaan jo pitkään mietitty Aren kanssa, että olisi rentoa tehdä yhdessä levy, jossa molemmat ovat äänessä ja vielä niin, että biitit tulevat muilta tekijöiltä kuin minulta”, Rekami kertoo. ”Olen seurannut herkeämättä Lytän ja Xrphanin uusia tuotantoja, ja esimerkiksi tämä biitti tipahti suoraan syliin pyytämättä. Soitin biitin Tampereella käydessäni Arelle ja yhtäkkiä vuoden kesäbängeri olikin valmis, ja oltiinkin jo ystäviemme kanssa banketissa. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että sattumia ei ole olemassa, vaan kaikki tapahtuu jos on tapahtuakseen.”

Kuuntele kappale alta.

Lisää luettavaa