Music Finlandin kysely: Musiikkialan tilanteen uskotaan paranevan ehkä vasta 2022 tai 2023

Tilanteen alalla nähdään kohentuvan aikaisintaan huhtikuussa 2021.

08.11.2020

Music Finland tutki lokakuussa 2020 kyselytutkimuksella koronatilanteen vaikutuksia musiikkialan yrittäjien, yhteisöjen, freelancereiden ja palkansaajien tuloihin ja tilanteeseen. Kyselyyn vastasi reilut 40 tahoa, joihin kuului tapahtumajärjestäjiä, muusikkoja, managereja, säveltäjiä, tuottajia, teknikoita ja pienlevy-yhtiöitä.

Alan toimijoiden tulot ovat pudonneet keskimäärin kolmanneksella verrattuna tuloihin normaalioloissa. Rahallisesti eniten korona-ajasta ovat kärsineet elävän musiikin parissa toimivat tahot, erityisesti tapahtumasektori. Myös viennin osalta suurimmat pudotukset tuloissa ovat tapahtuneet elävän musiikin toimijoiden kohdalla. Pienimmät menetykset ovat puolestaan olleet levy-yhtiöillä, säveltäjillä ja musiikintekijöillä.

Tulojen tippumista esimerkiksi äänitemyynnin laskun sekä keikkojen vähenemisen vuoksi ovat paikanneet suoratoisto ja livestriimaus. Osa vastanneista uskookin livestriimauksen tulleen jäädäkseen. Näin nähdään olevan myös esimerkiksi pandemian oloissa lisääntyneen etäkirjoittamisen kohdalla. Lisäksi tuloja on saatu esimerkiksi tilaussävellyksistä ja elokuva- ja mediamusiikista.

Suurin osa vastanneista näkee ammatillisen tulevaisuuden pessimistisenä. Huolena ovat alan suurten toimijoiden konkurssit ja lomautukset. Alalla työskentelevät freelancerit ja yksinyrittäjät pelkäävät myös omia konkursseja tai harkitsevat alanvaihtoa.

Pandemian oloissa viranomaisten asettamien rajoitusten muuttuminen tekee toiminnasta epävarmaa ja riskialtista erityisesti tapahtumajärjestäjille. Rajoitusten lisäksi vastaajia huolettaa myös se, löytävätkö ihmiset tiensä takaisin keikoille, vaikka rajoitukset poistuisivatkin.

Tilanteen uskotaan muuttuvat parempaan suuntaan aikaisintaan huhtikuussa 2021. Yksi syy tähän on se, että ennen huhtikuuta ei ole juurikaan tiedossa sovittuja keikkoja. Uskotaankin, että tilanne voi parantua vasta vuotta tai kahta myöhemmin, vuonna 2022 tai 2023, koska kriisivuodesta palautuminen ei tapahdu hetkessä. Apurahoja ja tukia pidetään vastaajien keskuudessa tärkeinä nyt ja seuraavien vuosien aikana.

Lisää luettavaa