Musiikkiteollisuus menettää vuodessa 2,65 miljardia dollaria – ja syynä siihen saatat olla myös sinä

Piratismi ei suinkaan ole ainoa musiikin väärinkäytön muoto.

16.10.2018

Musiikkiteollisuus menettää vuodessa tuloja maailmanlaajuisesti 2,65 miljardia Yhdysvaltain dollaria, eli noin 2,3 miljardia euroa siksi, että pienyritykset käyttävät väärin henkilökohtaisiksi tarkoitettuja musiikin suoratoistopalveluita, selviää Nielsen Musicin teettämästä ja lisenssipalvelu Soundtrack Your Bandin maanantaina julkaisemasta tutkimuksesta.

Kaikkien aikojen suurin taustamusiikin soittamiseen liittyvästä tutkimus toteutettiin noin 5 000 yrityshaastattelun muodossa seitsemässä eri maassa: Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Ruotsissa, Espanjassa, Italiassa, Ranskassa ja Saksassa.

Kun musiikkia soitetaan esimerkiksi kaupoissa ja ravintoloissa ja muilla julkisilla tapahtumapaikoilla, ei tällainen käyttö ole enää henkilökohtaista, vaan musiikin soittamiseen suoratoistopalveluista kuten Spotifysta ja Apple Musicista täytyy hankkia tekijänoikeuslakien alainen lisenssi.

Tutkimuksen mukaan kuitenkin ainoastaan 17% pienyrityksistä on hankkinut musiikin soittamiseen tarvittavan lisenssin. Huomioitavaa on myös se tutkimuksesta ilmi tullut seikka, että suurin osa liikkeenharjoittajista luulee, että henkilökohtainen musiikkitili oikeuttaa musiikin käyttämiseen taustamusiikkina myös työpaikalla.

Yrityksistä 86 % prosenttia olisi kuitenkin halukas maksamaan musiikista enemmän ja 42,8% puolestaan kertoo musiikin olevan todella tärkeää yritykselleen. Toivoa siis on, mutta ongelmat piilevät syvemmällä rakenteissa: musiikkiteollisuus ei ensinnäkään kerro tekijänoikeusasioista tarpeeksi selvästi ja toisekseen linsessiprosessi on kuluttajille tällä hetkellä hämmentävä ja vaikea.

Lähde: Rolling Stone