Näistä on suomiräppäreiden biitit tehty – esittelyssä samplet kappaleiden takana

Räpin ja hip hopin kulmakiviä on samplaaminen. Toisesta kappaleesta irrotetaan pätkä, jota toistetaan, ehkä muokataan ja räpätään päälle. Joskus räppibiisissä on useita sampleja useista kappaleista, välillä samplet ovat lainauksia elokuvista tai videoista. Tästä ajatuksesta hip hop aikanaan syntyi.

Suosittua samplattavaa ovat erityisesti rytmikäs 1960-1970-lukujen soul-, funk- ja motown-musiikki. Artistit, kuten The Isley Brothers, The Temptations ja Marvin Gaye ovat kuultavissa monen eri räppärin sampleissa, Suomessa ja muualla.

On muistettava, että samplaamisessa ei ole kyse plagioinnista. Toisen kappaleen lainaaminen on hatunnosto alkuperäiselle artistille sekä taidonnäyte omasta musiikkivainusta ja sen käyttämisestä. Tuottaja SimonSound selvensi aikanaan, että samplaaminen on myös tuottajien tapa kommunikoida keskenään ja tarjota toisilleen “uutta bongattavaa”. Samplejen bongaaminen on sekä harrastus että salapoliisileikki. Se, jolla on suurin musiikkitietämys etenkin paljon samplatusta musiikista, bongaa usein eniten sampleja.

Rumba kokosi listan suomalaisista rap-biiseistä ja niihin samplatuista kappaleista. Listalla on satunnaisesti valittuja biisejä sekä uudesta että vanhasta tuotannosta. Joissain tilanteissa samplena on lähes koko alkuperäinen kappale sellaisenaan, joskus taas alkuperäisestä on otettu vain muutamia sekunteja. Tästä esimerkkinä Fintelligens, jonka Voittamaton-kappaleen sample on vain parin sekunnin pituinen toistettava luuppi.

Tämä on vain jäävuoren huippu, sillä monissa rap-kappaleissa samplen tunnistaminen on tehty lähes mahdottomaksi. Samplatuista artisteista kannattaa ottaa koppi, sillä moni niistä on tehnyt paljon hyvää musiikkia.

—————-

Asa on loistava samplen hyödyntäjä. Ärränpeetä lainaa hyvin tunnettua Aretha Franklinin versiota kappaleesta I Say a Little Prayer, mutta kätkee lainauksen hienovaraisesti. Persepolis on otettu serbialaiselta balkanorkesterilta, Punainen Tiili taas pohjaa kotimaiseen kappaleeseen. Näiden lisäksi Elämä on tentti lainaa Badding Somerjoen Laivat-kappaletta ja Pojat teki soppaa on pätkä Ennio Morriconen sävelmästä Last of the Mohicans.

Asa – Ärränpeetä

Aretha Frankin – I Say A Little Prayrer

Asa – Persepolis

Boban Markovic Orkestar – Otpisani

Avain – Punainen tiili

Petri Laaksonen – Syöksytään

—————-

Samplaamisen erikoismiehen Aksimin singlejulkaisu Pää grilliin pohjaa Earth, Wind & Firen laulajan Philip Baileyn kappaleeseen.

Aksim – Pää grilliin

Philip Bailey – Trapped

—————-

Myös koko kansan Cheek käyttää sampleja. Esimerkiksi kappaleen Kurkipotku taustana on Joe Espositon You’re The Best. Tässä esittelyssä Parempi mies.

Cheek – Parempi mies

William Bell – I Forgot To Be Your Lover

—————-

Fintelligens osaa samplaamisen taidon. Vanhan tuotannon helmet, sekä Voittamaton että Stockholm-Helsinki on samplattu niin pienistä pätkistä, ettei yhteyttä ensikuuntelulla edes tunnista. Motown-artistit ovat taas edustettuna – Voittamaton-kappaleen alkuperäistaustalla laulaa nuori Michael Jackson. Lisäksi radiohitti Mikä Boogie lainaa musiikkivideossaan Zapp & Rogerilta samplen lisäksi myös videon fonttityyliä. Asiaa ei piilotella, alkuperäinen on esillä kunnioituksesta.

Fintelligens – Voittamaton

Jackson 5 – I Want To Be Where You Are

Fintelligens – Stockholm-Helsinki

Marvin Gaye & Diana Ross – Stop, look, listen

Fintelligens – Mikä Boogie

Zapp & Roger – More Bounce to the Ounce

—————-

Myös Elastisen soolotuotannon menestyskappale käyttää sampleja.

Elastinen – Anna soida

The Temptations – Give It Up

—————-

Kallion kulttiräppäreiden Rata-äänite sisältää runsaasti hienoja sampleja. Esimerkiksi Päiväni Murmelina on selvästi Neil Youngin Heart of Gold. Alla Kunnon poika.

Jontti ja Shaka – Kunnon poika

Cleveland Wrecking Co. – Superfine From Behind Lady

—————-

Gracias on piilottanut samplensa hyvin kappaleessa HKI. Siinä äänenkorkeutta, nopeutta ja eri osien järjestystä on vaihdeltu runsaasti. The Dramaticsin alkuperäiskappaleesta ei ole tunnistaa kuin “do what, be what” -hokemat. Kertosäkeessä kuulee pätkiä Davon riimittelystä tämän ja Asan yhteiskappaleesta Helsinki. Perään E. Thelon kanssa tehty Mon€y, jossa lainataan nimeä myöten biisistä Money Is King.

Gracias – HKI

The Dramatics – Do What You Want To Do

Gracias – Mon€y

The Expressions – Money Is King

—————-

EDIT: Doupeimmat Jumala seivaa

Ruudolf on loistosamplaaja ja käyttää tyylikkäästi paukkuvia kasari-ysäribiittejä. Hänen ja Karri Koiran täydentämä JVG:n Mitä sä siit tiiät on alun perin kasari-R’n’B-yhtye Cameon kappaleesta. Koiran oma kappale Amerikankotka liitää lainaa myös R’n’B:stä. Viimeisenä Ruudolfin Bodausanthemi. Kurkatkaa myös Doupeimmat Jumala seivaa ja siihen lainattu kasaridiskokappale A Taste of Honey – Rescue Me, joka taas on coveroitu Funky 4+1  -motown-bändin biisistä That’s the Joint.

JVG – Mitä sä siit tiiät

Cameo – Attack Me With Your Love

Karri Koira – Amerikankotka liitää

Judy Clay & William Bell – Private Number

Ruudolf – Bodausanthemi

Intimate Strangers – Love Sounds

—————-

EDIT

Kemmurun How 2 Survive löysi taustansa vanhasta venäläisestä kappaleesta, joka on cover espanjalaisen laulajattaren Jeanetten sävelmästä Por Que Te Vas. Tämä tuskin tulee usein vastaan suomalaisilla radiokanavilla.

Kemmuru – How 2 Survive

Vesyolye Rebyata – V Posledniy Raz

—————-

Loost Koosin Peruna ja Timantti -albumi on täynnä mehukkaita sampleja vanhoista rytmimusiikkikappaleista. Kannattaa kurkata myös Lamont Dozierin Ain’t No Way ja siitä samplattu Taivaanlinnut.

Loost Koos – Takaisin Tallinnaan

Brenda Russell – A little bit of love

—————-

Tätä Mc Taakibörstan ajatonta suomirap-klassikkoa ei helposti tunnista The Temptationsin kappaleeksi, mutta kuuntele, mitä I Need You:ssa tapahtuu kohdassa 1:14.

Mc Taakibörsta – PA 2001

The Temptations – I Need You (kohdasta 1:14)

—————-

Isley Brothers on yksi suosituimmista motown-artisteista, joista sampleja on keksitty. Stepa tuntee laajasti tuon ajan bändejä ja lainaa niitä paljon kappaleilleen. Lastenlaulussa samplena on Sister Sledgen He’s The Greatest Dancer. Alla Vapaapäivä.

Stepa – Vapaapäivä

Isley Brothers – Choosey Lover

—————-

Vanhan kunnon Seremoniamestarin kuuluisin kappale on myös motown-peruja.

Seremoniamestari – Chillaa meiän kanssa

Keni Burke – All Night

—————-

SMC Lähiörottien debyyttijulkaisussa ei ole epäselvää, etteikö sample olisi napattu Mobb Deepin kappaleesta. Idea on toimia eräänlaisena mukaelmana, joka stereotypisoi katugangstereiden elämää, osoittaen samalla kunnioitusta Mobb Deepille.

SMC Hoodrats

Mobb Deep – Shook Ones Part II

—————-

Myös Stig, entinen Stig Dogg hyödyntää vanhaa rytmimusiikkia. Alla Häsleri ja siihen samplattu kappale.

Stig Dogg – Häsleri

Thee Images – Temptation

—————-

Suomen ensimmäisiä noteerattuja naisräppäreitä oli vuosikymmenen vaihteessa Mariska. Tarkasta tämä -debyyttisingle menestyi Suomessa, ja sen pohjana käytetty kappale Fantasy on maailmanlaajuinen hitti.

Mariska – Tarkasta tämä

Earth, Wind & Fire – Fantasy

—————-

Heikki Kuulan Paskannan sieluusi on selvä lainaus norjalaisen indiebändin The Whitest Boy Aliven kappaleesta.

Heikki Kuula – Paskannan sieluusi

The Whitest Boy Alive – Burning

—————-

Rääväsuu Petri Nygård otti hommaan askeettisemman lähestymistavan. Tässä ei haeta groovea. Samplattavana Frederik.

Petri Nygård – Vitun suomirokkii

Frederik – Tuu jo tangoon

—————-

Teflon Brothers on samplannut Rakastunut etkoilla -kappaleeseen jazzia. Alkuperäinen biisi on Eve St. Jonesin versiointi Jamiroquain kappaleesta Space Cowboy. Sitä ei samplesta arvaisi.

Teflon Brothers – Rakastunut etkoilla

Eve St. Jones – Space Cowboy

—————-

Julma-Henri löysi taustansa viulistin soololevyltä. Alla Rikrek.

Julma-Henri – Rikrek

Vanessa Mae – Night Flight

—————-

Myös Tuuttimörkö osaa samplata ja kikkailee tässä nopeudella, efekteillä ja 808:lla. Debyyttialbumilta löytyy muitakin herkullisia funk-biittejä, kuten Lowrellin Mellow Mellow Right On -kappaleesta napattu Pitkät vitut blogosfääriin. 

Tuuttimörkö – Tee mitä lystäät

The Blackbyrds – Mysterious Vibes

—————-

Äärimmäinen klassikko vuosimallia 2003, Vähäiset äänet, Paskaaks tässä. Nuoret pojanklopit Ruudolf, Thono Slowknow ja Karri Koira ovat kasanneet Tomi Edelmannin runollisesta balladista loistavan samplen ja kuvanneet päälle kikatuttavan sympaattisen sekoiluvideon, missä riehutaan, lauotaan pissakakkahuumoria ja matkitaan koiraa. Tämä on old school. Vaikka jätkien lyriikoiden taso ei ollutkaan vielä tätä päivää, on heillä kunnianhimoa. Räpeissä puhutaan hommien eteenpäin viemisestä ja oman tahdon toteuttamisesta. Kaksitoista vuotta myöhemmin samalla kolmikolla on vakipaikat Suomen musiikkiskenessä, Ruudolf etunenässä. Ei hullummin.

Vähäiset Äänet – Paskaaks tässä

Tomi Edelmann & Harri Saksala – Kinos oksalla

—————-

Tuomion ja Koneen comebackin kunniaksi listan viimeisenä Melaveikot, kaksikon ja Edu Kehäkettusen yhteisprojekti vuodelta 2003. Samplattavana The Commodores. Ei perheen pienimmille.

Melaveikot – Vehkeet levällään

The Commodores – Machine Gun

Teksti: Otso Karhu