Nämä musaleffat kannattaa katsoa Rakkautta & Anarkiaa -festareilla – Tsekkaa tästä Rumban tärpit

10 musiikkielokuvaa Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalilla - Taiteen muutosvoima ja eläkeläisrouvien vikittely hotelleissa

08.09.2022

Niin fiktiivisten kuin aitojen muusikoiden tarinoita näytetään osana 15.–25.9.2022 olevaa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalia. Genret ulottuvat klassisesta thrash-metalliin ja hiphoppiin.

1. Taurus

Uransa huipulla fiktiivinen rokkitähti Taurus Cole elää dekadenttia taiteilijaelämää Los Angelesissa. Loppuunmyydyn maailmankiertueen jälkeen tähti ei osaa kuitenkaan nauttia menestyksestään. Ahdistus, huumeidenkäyttö, assistenttien nöyryytys, läheisten laiminlyönti ja intohimoton seksi lisääntyvät. Luvassa on väistämätön pohjakosketus.

Taurus Colea esittävä hip hop -tähti Machine Gun Kelly tunnetaan myös Tommy Leen roolista Mötley Crüesta kertovassa elokuvassa The Dirt.

Berliinin elokuvajuhlilla ensi-iltansa vuonna 2022 saanut kärsimysnäytelmä nousi samantien ilmiöksi. Elokuvan on ohjannut yhdysvaltalainen indiepiireistä tuttu Tim Sutton, joka myös käsikirjoitti Tauruksen yhdessä Machine Gun Kellyn kanssa. Sivurooleissa nähdään muun muassa Megan Fox ja Lil Tjay.

Sydänpeto.

2. Sydänpeto

Rap-urasta unelmoiva ujo Elina (Elsi Sloan) muuttaa Suomesta äitinsä kanssa Etelä-Ranskaan ja huumaantuu hetkessä siskopuolestaan, lahjakkaasta ballerinasta, Sofiasta (Carmen Kassovitz). Kahden lupaavan nuoren elämät sotkeutuvat toisiinsa. Ihastus edetessään muuttuu Elinan puolelta pakkomielteiseksi ja vaaralliseksi. Toksinen rakkaus ja sietämättömät kasvukivut myrkyttävät menestystä janoavien nuorten haaveet.

Elokuva sai ensi-iltansa Göteborgin elokuvajuhlilla vuonna 2022. Psykologinen draamaelokuva on suomalais-ranskalais-saksalainen yhteistuotanto, jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut Aino Suni. Suomen ensi-ilta näytetään Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla.

3. Jumalten keinussa

Saksalaisen säveltäjän Richard Wagnerin (1813–1883) Nibelungin sormus tai Ring koostuu neljästä itsenäisestä oopperasta (Reininkulta, Valkyyria, Siegfried ja Jumalten tuho). Eeppinen suurteos kertoo vallasta, rakkaudesta ja lankeemuksesta. Vuonna 2016 Suomen Kansallisooppera julkisti kaikkien aikojen suurimmaksi produktiokseen toteuttaa Ringin uudelleenversiointi modernilla tekniikalla.

Marjaana Mykkäsen ohjaama ja käsikirjoittama dokumenttielokuva julkaistiin vuonna 2022. Siinä näytetään Suomen Kansallisoopperan produktioiden valmistumista viiden vuoden (2017–2021) ajan. Elokuva kertoo ihmisistä kulisseissa ja parrasvaloissa, intohimosta, toivosta ja pettymyksistä. Samalla se on lähes etnografinen kuvaus taidetyöstä ja siitä paneutumisesta, jota Wagnerin maailmaan heittäytyminen vaatii.

Slave to Sirens.

4. Sirens

Libanonilaisista naisista koostuvasta thrash-metallibändistä Slave to Sirens -dokumenttielokuvan päähenkilöiksi nostettiin bändin keulakuvat Lilas Mayassi ja Shery Bechara, joilla on ollut myös suhde. Bändiä uhkaa hajoaminen, mutta ystävyys voittaa. Kameran edessä luontevasti esiintyvä kokoonpano keikkailee Iso-Britanniassa ja pui ihmissuhteitaan matkalla tähteydeen.

Yhdysvaltalais-marokkolaisen Rita Baghdadin ohjaama ja käsikirjoittama kasvutarinamainen dokumenttielokuva julkaistiin vuonna 2022. Elokuvassa Libanonin yhteiskunnallinen tilanne jää enemmän taustalle, vaikka vallankumous kytee taustalla ja esimerkiksi Beirutin satamaräjähdys on mukana.

5. Licht – Stockhausen’s Legacy

Saksalaisen säveltäjän Karlheinz Stockhausenin (1928–2007) parhaana työnä pidetään 29-tuntista pitkää oopperaa Licht. Se on myös musiikkiteatterin kenties kunnianhimoisin teos, jonka kohokohtana on jousikvartetti, jossa muusikot soittavat yhtä aikaa ilmaan nousevissa helikoptereissa. Kukaan ei ole yrittänyt toteuttaa teosta ennen vuotta 2019, kunnes Hollannissa tartuttiin haasteeseen.

Vaikka elokuva tarjoaa lyhyen oppimäärän myös esimerkiksi Björkiä ja Brian Enoa innoittaneen säveltäjän pioneerityöstä elektronisen ja atonaalisen musiikin saralla, pääosassa on säveltäjän psykologinen ja taiteellinen perintö. Stockhausen etsi rakkautta ja musiikkia, jotka vaikuttavat olleen hänelle pitkälti sama asia.

Vuoden 2022 julkaistun dokumenttielokuvan Stockhausenista ja Hollannin megalomaanisesta projektista kokosi kansainväliseen maineeseen noussut hollantilainen ohjaaja Oeke Hoogendijk.

6. Rimini

Itävaltalaisen Richie Bravo -nimisen iskelmälaulajan tähti on sammunut ja hän on asettunut Riminiin. Tyttärestään etääntynyt ja rahaongelmainen laulaja vikittelee eläkeläisiä rouvia samalla kun heittää keikkaa hotelleissa. Tyttären ilmestyminen kuvioihin pistää totutun elämän koetukselle.

Tragikoominen fiktion ja dokumentin välimuoto sai ensi-iltansa vuonna 2022 Berliinin elokuvajuhlilla. Riminin on ohjannut Ulrich Seidl, joka on käsikirjoittanut sen yhdessä Veronika Franzin kanssa.

7. Tramps!

Dokumenttielokuvassa kalutaan, miten Ison-Britannian taideopiskelijat ja pennittömät idealistit ylistivät yksilöllisyyttä keskellä Margaret Thatcherin aikakauden. 70-luvun lopulla osa jätti hyvästit punkille ja tervehti seuraavaa uutta aaltoa. Suoruuden ja uhon korvasi uusromantiikka (”new romantics”). Lontoon klubit ja kadut täyttyi röyhelöillä ja runsaudella. Erityisesti pienen piirin Blitz-klubilta alkanut liikehdintä vaikutti musiikkiin ja muotiin laajasti 80-luvulla.

Blitz-klubilla bilettivät niin vaatesuunnittelijat Stephen Jones ja John Galliano kuin muusikot Boy Georgesta ja Sadesta Spandau Balletin ja Visage-yhtyeen jäseniinkin. Puhuttiin “Blitz kidseistä”, vaikka nämä luovat kauhukakarat inhosivat kaikenlaisia lokerointeja.

Tramps! sai ensi-iltansa BFI Flare -elokuvafestivaaleilla vuonna 2022 ja valittiin festivaalin päätösillan gaalan elokuvaksi. Elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut Kevin Hygge ja kuvannu brittiläinen muotivalokuvaaja Jack Reynolds.

8. The Sparks Brothers

Dokumenttielokuva The Sparks Brothers kertoo yhdysvaltalaisen pop ja rock duon, Sparksin, veljeksistä Ron ja Russell Mael. Erityisesti Isossa-Britanniassa suurta suosiota nauttinut vuonna 1966 perustettu duo on yhä aktiivinen ja julkaissut 25 levyä. Sparksin musiikki on sisältänyt viihteen lisäksi kannanottoja ja politiikkaa ja joskus provokaatiota.

Vuonna 2021 julkaistun musiikkidokumentin ohjasi viihdyttämisen osaava Edgar Wright. Elokuva säteilee vinksahtanutta komediaa, intoa ja säpinää myös bändin ansiosta.

9. Inu-oh

Anime-elokuvassa sokea poika Tomona vaeltaa yhdessä fyysisesti taitavan tanssijan kanssa nimeltä Inu-oh. Tomona soittaa biwaa ja resitoi japanilaisen Heike-klaanin kronikkaa, kertomuksia 1000-luvulla käydyn sisällissodan hävinneestä osapuolesta. Inu-oh epämuodostui ruumiiltaan 1300-luvun Japanissa. Näillä aineksilla kaksikko esittää sarugakua, no-teatterin edelläkävijää.

Halveksitut yhteiskunnan ulkopuolinen kaksikko nousee kesyttömien esitystensä kautta tähdiksi. Niin suuriksi, että shogun alkaa katsoa heitä pahalla silmällä.

Elokuvan ohjaaja Masaaki Yuasa on tullut tunnetuksi hurjista ja vahvoista anime-elokuvistaan, kuten Mind Game (2004) ja Night Is Short, Walk on Girl (2017) sekä Netflix-sarjastaan Crybaby Devilman (2018). Niiden miltei psykedeelinen visuaalinen tyyli näkyy myös Inu-Ohissa (2022).

Casablanca Beats.

10. Casablanca Beats (2021)

Casablancaan saapuva räppäri Anas (Anas Basbousi) aloittaa hiphopin opettajana nuorten kulttuurikeskuksessa, hänelle uudessa kaupungissa. Paikallisissa perheissä poliittisten aiheiden ei katsota soveltuvan nuorille naisille. Tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta peräänkuuluttava opettaja kuitenkin rohkaisee lahjakkaita muusikonalkuja, joiden sanoitukset kumpuavat heidän jokapäiväisestä elämästään.

Ayouchin elokuva haastaa uskonnollisia auktoriteetteja ja käsittelee yhteiskunnallisia kysymyksiä huumorin avulla. Marokon Oscar-ehdokkaaksi valitun Casablanca Beatsin ydinsanomana on taiteen muutosvoima.

Vuonna 2021 julkaistun elokuvan ohjaajan ja käsikirjoittajan Nabil Ayouchin aloitteesta terroristien kotipaikkana tunnettuun Sidi Moumenin lähiöön perustettiin kulttuurikeskus, johon yhteistyössä paikallisten nuorten kanssa syntynyt Casablanca Beats sijoittuu.

Lisää luettavaa