”Nelikymppisten naisten näkökulmasta ei ole liikaa biisejä, vaikka meitä 90-luvun rap-faneja, jotka ovat omalta osaltaan luoneet Suomeen tämän genren, on todella paljon” – Yavis tekee paluun

Femcees Finlandin perustaja julkaisi tänään ensimmäisen kappaleensa vuosiin.

08.03.2023

Femcees Finlandin perustajajäsen Yavis julkaisi tänään kappaleen, joka merkitsee hänen paluutaan rap-artistin uralle. Kappaleen nimi on So lo, ja sen on tuottanut, miksannut sekä masteroinut Antisankari. Biisin julkaisijana toimii Havoc.

Yavis, oikealta nimeltään Suvi Valkonen, kertoo Instagram-tilillään palanneensa musiikin kirjoittamisen pariin viime kesänä seitsemän vuoden tauon jälkeen.

”Avasin somen, ja sattumalta Antisankari oli juuri postannut, että myy biittejä”, Yavis muistelee tekstissä. ”Pienessä viininosteessa laitoin viestiä, että otan yhden! Aamulla Joonas laittoi viestiä, että otanko oikeasti. On niitä hullumpiakin heräteostoksia, joten päätin, että nyt mennään eikä meinata.”

Englanniksi räppäämässään kappaleessa Yavis käsittelee valintaansa olla itsellinen äiti. Artisti kuvailee kyseessä olevan hänen toistaiseksi henkilökohtaisin julkaisunsa, joka toimii rohkaisuna tehdä uskaliaita valintoja ja seistä niiden takana.

”Olen sitä mieltä, että genre kaipaa moninaisia ääniä”, Yavis sanoo. ”Nelikymppisten naisten näkökulmasta ei ole liikaa biisejä, vaikka meitä 90-luvun rap-faneja, jotka ovat omalta osaltaan luoneet Suomeen tämän genren, on todella paljon.”

Yaviksen Baggy Pants Comic -nimisen debyytti-ep:n julkaisusta tulee tänä vuonna kuluneeksi tasan 20 vuotta. Yaviksen perustama Femcees Finland toimi 2000-luvun alussa naispuolisia räppäreitä kokoavana verkostona. Inka Rantakallio kirjoittaa Femcees Finland, NiceRap ja vastatilojen voima -artikkelissaan kyseessä olleen tiettävästi Suomen ensimmäinen naisräppäreiden kollektiivi, ja sen motiivina toimineen naisten tarve löytää samaistuttavia roolimalleja miespainotteisen genren sisällä.

Yavis osallistui Rap SM -kilpailuun vuonna 2001, häviten semifinaalikierroksella Ruudolfille. Hänet tunnetaan myös elektroniseen musiikkiin painottuvasta Kendi-yhtyeestä, jonka hän muodosti yhdessä JS16-tuottajanimellä tunnetun Jaakko Salovaaran kanssa. Lisäksi hän on tehnyt musiikkia Temper2-yhtyeessä tuottaja Markus Rauramon ja dj Kasper Sjöholmin kanssa.

Tänään keskiviikkona 8.3. Yavista voi kuulla Suomiräp-radiokanavan Matriarkaatti take over -ohjelmassa klo 17-19. Mon-Salan ja Adikian kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi pidetyssä ohjelmassa vierailevat myös Aina, Pimeä Hedelmä -yhtyeestä tuttu Vanevane, Matriarkaatin tuottaja Vera Horn, Slani ja F.

Kuuntele Yaviksen So lo -biisi alta.

Lisää luettavaa